Finansudvalget 2013-14
B 30
Offentligt
1320718_0001.png
1320718_0002.png
Folketingets FinansudvalgChristiansborg
Finansministeren
10. januar 2014
Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 59 (B 30 - § 7) af 18.december 2013

Spørgsmål

”Hvorfor mener ministeren, at det er klogt at låne penge af Goldman Sachs til enrente, der jf. svarene på spørgsmål 22 og 24, selv i et ringe scenarie (at Dong ikkevokser i værdi), er dobbelt så stor som den rente, staten kan låne til? Og GS i til-fælde af at Dong stiger i værdi, får en forrentning, der ligger højere end det dob-belte af det, staten kan låne til?”

Svar

Finansministeriet anser det som en væsentlig fordel ved de indgåede, betingede af-taler med New Energy Investment, ATP og PFA, at de nye investorer med dereskompetencer og erfaringer vil kunne bidrage til at sikre, at DONG Energy udnyt-ter de potentialer, der er inden for selskabets forskellige forretningsområder bedstmuligt. Det er således Finansministeriets vurdering, at den forventede værdi afDONG Energy om fx 4-5 år vil være højere med den nye ejerkreds, end hvis sta-ten alene havde dækket selskabets behov for ny kapital. Staten vil gennem sin ejer-andel på 56-60 pct. få størstedelen af denne gevinst.Finansministeriet finder i øvrigt ikke, at der er tale om, at staten låner penge af denye investorer. De nye investorer og staten er således enige om, at målet er enbørsnotering af DONG Energy omkring 2017, og som beskrevet i aktstykke nr.37 bortfalder de nye investorers ret til at sælge deres aktier til staten i tilfælde af ensuccesfuld børsnotering.Selv hvis DONG Energy mod forventning ikke skulle blive børsnoteret, og denye investorer dermed får en ret til at sælge deres aktier til staten, vurderes detmest sandsynlige at være, at DONG Energy er steget så meget i værdi i den mel-lemliggende periode, at købesummen under salgsretten vil blive fastlagt til fair-markedsværdi. Da staten i den situation vil skulle købe aktierne til deres faktiskeværdi, kan dette ikke sige at være bebyrdende for staten, jf. i øvrigt svar påspørgsmål nr. 42 (B 30 - § 7) af 18. december 2013, og staten vil i forhold til sinejerandel på de nævnte 56-60 pct. have opnået den gevinst, der forventes som føl-ge af de nye investorer bidrag til selskabets ledelse i den mellemliggende periode.
Side 2 af 2
Kun hvis værdien af DONG Energy falder eller kun stiger forholdsvis beskedent iforhold til værdien i dag, får den risikoafdækning og den faste forretning, der ind-går i den samlede salgsret, betydning, og der kan siges at være tale om en slags låntil de nye investorer. Det gælder imidlertid kun for 60 pct. af de nye investorersaktier, da 40 pct. af aktierne, uanset udviklingen af værdien af DONG Energy, vilblive afregnet til fair markedsværdi.
Med venlig hilsenBjarne Corydon