Finansudvalget 2013-14
B 30
Offentligt
1314489_0001.png
1314489_0002.png
Folketingets FinansudvalgChristiansborg
Finansministeren
17. december 2013
Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 1 (B 30 - § 7) af 10.december 2013

Spørgsmål

”Vil ministeren oplyse, hvorvidt udbyttebetaling til New Energy Investment(Goldman Sachs) vil blive beskattet, som hvis udbyttet blev betalt til et dansk ak-tieselskab?”

Svar

New Energy Investment og dets ejere vil blive beskattet i henhold til gældendeskatteregler, herunder relevante dobbeltbeskatningsaftaler.I den forbindelse bemærkes, at udbytte som udgangspunkt ikke medregnes til denskattepligtige indkomst, hvis modtageren af udbyttet ejer mindst 10 pct. af aktie-kapitalen i et selskab.I henhold til aktieavancebeskatningsloven, § 4 A, stk. 1, forstås ved dattersel-skabsaktier således som udgangspunkt aktier, som ejes af et selskab, der ejermindst 10 pct. af aktiekapitalen i datterselskabet.Det følger i forlængelse heraf af selskabsskatteloven, § 13, stk. 1, litra 2, at der tilden skattepligtige indkomst ikke medregnes:”Udbytte,som de i § 1, stk. 1, nr. 1-2 a, 2 d-2 i, 3 a-5 b, nævnte selskaber og foreninger m.v.modtager af aktier eller andele i selskaber omfattet af § 1, stk. 1, nr. 1-2 a, 2 d-2 i og 3 a-5 b,eller selskaber hjemmehørende i udlandet. Dette gælder dog kun udbytter af datterselskabsaktierog koncernselskabsaktier, jf. aktieavancebeskatningslovens §§ 4 A og 4 B. Bestemmelsen i 1.pkt. omfatter ikke udbytter, hvor det udbyttegivende selskab har fradrag for udbytteudlodningen,medmindre beskatningen i udlandet frafaldes eller nedsættes efter bestemmelserne i direktiv2011/96/EU om en fælles beskatningsordning for moder- og datterselskaber fra forskelligemedlemsstater. Bestemmelsen i 1. pkt. omfatter heller ikke udbytte, i det omfang et datterselskabpå et lavere ejerniveau har haft fradrag for udbytteudlodningen, uden at fradraget er modsvaret afbeskatning af udbytteudlodningen til et mellemliggende niveau, og kildebeskatningen af udbytte-udlodningerne i ingen af de mellemliggende niveauer har skullet frafaldes eller nedsættes efter di-rektiv 2011/96/EU. Bestemmelsen i 1. pkt. omfatter ikke udbytte vedrørende aktier somnævnt i aktieavancebeskatningslovens § 19. Bestemmelsen i 1. pkt. finder tilsvarende anvendelse,hvis udbyttemodtageren er et tilsvarende selskab eller en forening m.v. som nævnt i § 2, stk. 1,
Side 2 af 2
litra a, og selskabet eller foreningen m.v. er hjemmehørende i en fremmed stat, der er medlem afEU eller EØS, på Færøerne eller i Grønland eller en stat, som har en dobbeltbeskatningsover-enskomst med Danmark. Ved bedømmelsen af, om et selskab eller en forening m.v. som nævnt i§ 2, stk. 1, litra a, opfylder betingelsen i 2. pkt., medregnes samtlige aktiebesiddelser, som sel-skabet eller foreningen m.v. har i det udbyttegivende selskab. Udbytte, som de i § 1, stk. 1, nr.1-2 a, 2 d-2 i, 3 a-5 b, nævnte selskaber og foreninger m.v. modtager af aktier eller andele i sel-skaber omfattet af § 1, stk. 1, nr. 1-2 a, 2 d-2 i og 3 a-5 b, eller selskaber hjemmehørende iudlandet. Dette gælder dog kun udbytter af datterselskabsaktier og koncernselskabsaktier, jf.aktieavancebeskatningslovens §§ 4 A og 4 B. Bestemmelsen i 1. pkt. omfatter ikke udbytter,hvor det udbyttegivende selskab har fradrag for udbytteudlodningen, medmindre beskatningen iudlandet frafaldes eller nedsættes efter bestemmelserne i direktiv 2011/96/EU om en fælles be-skatningsordning for moder- og datterselskaber fra forskellige medlemsstater. Bestemmelsen i 1.pkt. omfatter heller ikke udbytte, i det omfang et datterselskab på et lavere ejerniveau har haftfradrag for udbytteudlodningen, uden at fradraget er modsvaret af beskatning af udbytteudlod-ningen til et mellemliggende niveau, og kildebeskatningen af udbytteudlodningerne i ingen af demellemliggende niveauer har skullet frafaldes eller nedsættes efter direktiv 2011/96/EU. Be-stemmelsen i 1. pkt. omfatter ikke udbytte vedrørende aktier som nævnt i aktieavancebeskat-ningslovens § 19. Bestemmelsen i 1. pkt. finder tilsvarende anvendelse, hvis udbyttemodtageren eret tilsvarende selskab eller en forening m.v. som nævnt i § 2, stk. 1, litra a, og selskabet ellerforeningen m.v. er hjemmehørende i en fremmed stat, der er medlem af EU eller EØS, på Færø-erne eller i Grønland eller en stat, som har en dobbeltbeskatningsoverenskomst med Danmark.Ved bedømmelsen af, om et selskab eller en forening m.v. som nævnt i § 2, stk. 1, litra a, opfyl-der betingelsen i 2. pkt., medregnes samtlige aktiebesiddelser, som selskabet eller foreningen m.v.har i det udbyttegivende selskab.”
Med venlig hilsenBjarne Corydon