Finansudvalget 2013-14
B 30
Offentligt
1322046_0001.png
1322046_0002.png
Folketingets FinansudvalgChristiansborg
Finansministeren
14. januar 2014
Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 63 (B 30 - § 7) af 13.januar 2014

Spørgsmål

”Vil ministeren oplyse, om det ikke er usædvanligt, at en forligskreds, som det ertilfældet med den seneste DONG-aftale på bare ca. ½ A4-side, efterfølgende kunorienteres om implementeringen af denne aftale og ikke undervejs er hørt omf.eks. hvilke krav, der bør stilles til opfyldelse af den politiske aftale?”

Svar

De politiske aftaler vedrørende DONG Energy indebærer navnlig, at partnerne erenige om, at:Det er hensigten at gennemføre af salg af aktier i DONG Energy til en bredejerkreds i tilknytning til en børsintroduktion af selskabet, når forudsætnin-gerne for et sådant salg er til stede.Staten også efter en børsintroduktion skal have aktiemajoriteten, idet denstatslige aktiemajoritet skal sikre, at staten kontrollerer den af DONG Energyejede naturgasinfrastruktur.Det er med dette udgangspunkt i disse vilkår, at Finansministeriet sammen medDONG Energy efterfølgende gennemførte en proces med henblik på at afdækkemulighederne for at gennemføre en kapitaludvidelse i DONG Energy på mindst6-8 mia. kr. med deltagelse af nye investorer.Som det fremgår af aktstykke nr. 37, følger det af de betinget indgåede aftaler medde nye investorer, at der i overensstemmelse med den politiske aftale er enighedom at søge DONG Energy børsintroduceret inden udgangen af 2017, at statenfastholder aktiemajoriteten, og at staten bevarer kontrollen over den af DONGEnergy ejede naturgasinfrastruktur, idet den udvidede mindretalsbeskyttelse, der iøvrigt er indrømmet New Energy Investment, ikke gælder i forhold til beslutnin-ger vedrørende den af DONG Energy ejede naturgasinfrastruktur.De øvrige vilkår og betingelser i de betinget indgåede aftaler repræsenterer resulta-tet af den gennemførte proces, forhandlingssituationen og, hvad der på vissepunkter, må anses som sædvanlig markedspraksis.
Side 2 af 2
Den samlede proces har derfor været, at forligspartierne først har fastsat de vilkår,der vurderedes væsentlige ud fra politiske hensyn, hvorefter Finansministeriet in-den for denne ramme har søgt at finde den for staten samlet set bedst mulige løs-ning. Det forekommer ikke at være en usædvanlig proces.
Med venlig hilsenBjarne Corydon