Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14
L 102 Bilag 11
Offentligt
1324865_0001.png
1324865_0002.png
Sundheds- og ForebyggelsesudvalgetorebyggelsesudvalgetFolketinget

Henvendelse fra Forsikring & Pension om L102 - Ophævelse af den of-

f-

fentlige rejsesygesikring

Ministeriet for sundhed og forebyggelse har som led i udmøntning af finanslovs-s-aftalen for 2014 fremsat lovforslag L102, som blev førstebehandlet den 19. de-de-cember 2013 og andenbehandlet den 16. januar 2014.Forsikring & Pension har afgivet bemærkninger til lovforslaget og har senere ud-td-dybet disse bemærkninger i et yderligere notat.ningerMinisteriets høringsnotat – og dermed ministeriets reaktion på vores bemærk-bemærk-ninger – blev offentliggjort den 17. december 2013.Vi vil i det følgende redegøre for Forsikring & Pensions position set i lyset af hø-hø-ringsnotatet. Konkret vedrører denne henvendelse bemærkningerne om samspil-samspil-let mellem ophævelse af den offentlige rejsesygesikring og de private rejsefor-rejsefor-sikringer.

Samspillet med privat forsikring

Ophævelsen den offentlige rejsesygesikring, som gennemføres med L102, vilmedføre, at der skal foretages ændringer i de private rejseforsikringer, mangedanskere allerede i dag har tegnet. De fleste forsikringer undtager nemlig deudgifter, der i dag er dækket af den offentlige rejsesygesikring.Forsikring & Pension finder det naturligvis vigtigt, at forbrugerne, når den offent-offent-lige dækning ophører pr. 1. august 2014, kan dække sig ind ved en privat rejse-rejse-forsikring.Forsikringsselskaberne har ifølge Lov om Finansiel virksomhed (God skik be-følgee-kendtgørelsen) kun mulighed for at foretage ændringer i en aftale efter de gæl-l-dende varslingsregler. Ændringer, som indeholder en eller flere ulemper forkunden (fx ny forsikringsaftale, der indeholder både dækningsudvidelser og pris-pris-forhøjelse), kan kun ændres pr. førstkommende hovedforfald (aftaledato) ellerhovedforfaldevt. forfaldsdato (betalingsdato) efter bestemmelsen i de konkrete forsikringsbe-forsikringsbe-tingelser. Ændringen skal varsles skriftligt over for kunden og med mindst 1måneds varsel til det angivne forfald.Kunden har i disse tilfælde mulighed forforfald.Kundenaktivt at opsige aftalen pr. varslingsdato.lingsdato.
20.01.2014
Forsikring & PensionPhilip Heymans Allé 12900 HellerupTlf.Fax41 91 91 9141 91 91 92
[email protected]www.forsikringogpension.dk
Nanna Dalsgaard WilkensKonsulent, cand.soc.Dir.41 91 91 44
[email protected]
Vores ref.Sagsnr.DokID
NDWGES-2013-00420332141
Brancheorganisationfor forsikringsselskaberog pensionskasser
Disse regler betyder, at forsikringsselskaberne ikke kan varsle alle kunder pr. 1.august 2014, når dækningen på den offentlige rejsesygesikring ophæves.Derfor vil forbrugere, der ikke selv aktivt opsiger deres nuværende forsikring ogkøber en ny, udvidet rejseforsikring (pr. 1. august 2014), risikere ikke at værefuldt dækket fra lovens ikrafttræden og frem til deres førstkommende hovedfor-fald. En betydelig del af forbrugerne vil formentligt have hovedforfald pr. 1. ja-nuar – hvorved de med de nuværende regler ikke vil være fuldt dækkede i enperiode på fem måneder frem til 1. januar 2015.

Lovbestemt adgang til at varsle alle kunder pr. 1. august 2014

Denne meget uheldige situation bør undgås.Det er vores opfattelse, at dette kan ske ad to veje. Enten ved at man tagerhøjde for problematikken i selve lovteksten, eller at fortolkningen af god skikbekendtgørelsen åbner op for muligheden for at varsle forsikringskunder udenom hovedforfald.Forsikring & Pension ønsker derfor, at L102 giver adgang til, at forsikringssel-skaber, der udvider rejseforsikringerne svarende til den hidtidige offentlige rej-sesygesikring jf. L102, kan varsle alle kunder pr. 1. august 2014 – med normalopsigelsesadgang for kunden.Konkret ønsker vi, at den 1. august 2014 i dette særlige tilfælde kan fungeresom hovedforfaldsdato i henhold til Finanstilsynets bekendtgørelse om god skik.Dette kan der tages højde for i lovteksten ved at indsætte følgende:”Der gives adgang til, at forsikringsselskaber, der udvider rejseforsikringen jf.denne lovændring, kan foretage en sådan ændring pr. 1. august 2014, i henholdtil Finanstilsynets bekendtgørelse om god skik”.Derved vil forsikringsselskaberne have adgang til at varsle kunderne i henhold tilgældende varslingsregler i god skik bekendtgørelsen, med den fastlagte opsigel-sesadgang for kunderne.Det skal bemærkes, at Forsikring & Pension i relation til den anden løsningsmu-lighed har taget kontakt til Finanstilsynet.
Forsikring & Pension
Vores ref.Sagsnr.DokID
NDWGES-2013-00420332141
Med venlig hilsenNanna Dalsgaard Wilkens
Side2