Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14
L 102
Offentligt
1321021_0001.png
1321021_0002.png
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 10. januar 2014Enhed: Sundhedsjura og læ-gemiddelpolitikSagsbeh.: SUMIHOSags nr.: 1304006Dok nr.: 1364507
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 17. december 2013stillet følgende spørgsmål nr. 4 (L 102) til ministeren for sundhed og forebyg-gelse, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra KarinaAdsbøl (DF).Spørgsmål nr. 4:”Hvordan skal man fremover som borger i Danmark yderligere forsikre sig, forat få den samme dækning som man har i dag via det gule sygesikringsbevis?”Svar:Med lovforslaget sker der nogle ændringer i muligheden for offentlig dækningfor udgifter til sygehjælp under ferie- og studierejse. Som det fremgår af lov-forslaget skal der iværksættes en informationskampagne, der giver borgerneen grundig information om dækningen uden den offentlige rejsesygesikring.Hvilket behov den enkelte borger har for privat rejseforsikring vil jeg derefteroverlade til borgeren selv at vurdere. Nogen rejser meget, andre slet ikke, ognogen har særlige behov og ønsker, som andre ikke har. Foreløbig har jeg no-teret mig, at forsikringsbranchen forventer at tilbyde et varieret udbud af rejse-forsikringer tilpasset den enkelte. Det synes jeg virker naturligt. Jeg er overbe-vist om, at forsikringsbranchen gerne vil bistå danskerne med en nærmererådgivning om deres forsikringsprodukter.For at opnå samme dækning af (de væsentligste) ydelser omfattet af den of-fentlige rejseforsikring, jf. dækning og vilkår omfattet af bekendtgørelse nr. 896af 10. juli 2007 om den offentlige rejsesygesikring med senere ændring, kanden enkelte borger overveje sit behov for en privat rejseforsikring i forhold tildækning af udgifter til følgende risici:Hjemtransport af en dansk sikret, der er afgået ved døden, og af en even-tuel ledsager og medrejsende børn under 16 år, under den første månedaf pågældendes ferie- eller studierejse i et andet EU/EØS-land ellerSchweiz og enkelte småstater samt Færøerne eller Grønland.Evt. egenbetaling, der ikke dækkes af det blå EU-sygesikringskort/den fæ-røske eller grønlandske sundhedslovgivning. Er der en kendt risiko for be-handling vil forsikringsselskaberne typisk stille krav om forhåndsvurdering irelation til den kendte risiko, jf. alm. forsikringsretlige principper.Læge- og hospitalsbetaling m.m. på private klinikker og private hospitaler,hvor EU-sygesikringskortet ikke kan anvendes, eller hvor den færøske el-ler grønlandske sundhedslovgivning ikke dækker.Lægeligt ordineret hjemtransport af en sikret fra Færøerne eller Grønlandpå grund af sygdom eller tilskadekomst, og af en ledsager samt medrej-
Side 2
sende børn under 16 år. Der er heller ikke i dag offentlig dækning forhjemtransport fra andre lande.Ekstraudgifter til lægeordineret hotelophold m.m.Dækning af udgifter under den offentlige rejsesygesikring ved rejser tilgeografiske områder, hvor EU-sygesikringskortet ikke kan anvendes, dvs.til en række europæiske småstater, der ikke er medlem af EU (Andorra, Is-le of Man, Kanaløerne, Monaco, San Marino, Vatikanstaten). Under op-hold på Isle of Man er danske borgere dog sikret ret til akut sygehjælp påsamme vilkår som britiske sikrede, jf. den dansk-britiske konvention omsocial tryghed fra 1959.
Tredjelandeborgere (ikke-EU/EØS-statsborgere) med bopæl i Danmark ersom udgangspunkt ikke berettiget til det blå EU-sygesikringskort og dækningefter EU-rettens koordineringsregler. De er derfor henvist til at tegne en privatrejseforsikring, der kan omfatte samme vilkår og betingelser for dækning somunder den offentlige rejsesygesikring.Det kan imidlertid tilføjes, at den nordiske konvention om social sikring inde-bærer, at EU-rettens koordineringsregler udvides til også at gælde for tredje-landeborgere, der bor og er socialt sikret i Danmark. Disse tredjelandeborgereer således sikret dækning af udgifter til medicinsk nødvendig sygehjælp underophold i et af de øvrige nordiske lande i samme omfang som det blå EU-sygesikringskort dækker.Forsikring og Pension har oplyst mig om, at der til de private rejseforsikringertypisk er tilknyttet en alarmcentral.
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Irene Holm