Beskæftigelsesudvalget 2013-14
L 104 Bilag 1
Offentligt
1318060_0001.png
1318060_0002.png
LIGESTILLLINGSVURDERINGAF LOVFORSLAG17. december 2013
Lov om erstatning og godtgørelse til tidligere udsendtesoldater og andre statsansatte med sent diagnostice-ret posttraumatisk belastningsreaktion (PTSD) (Særligtlempeligt dokumentationskrav)
J.nr. 2013-0009422SØS/pia
Myndighed/AfsenderLovens ikrafttrædelsesdatoKontaktpersonTelefonE-mail
ArbejdsskadestyrelsenDagen efter offentliggørelse i lovtidendePia Andersen72206315[email protected]

Baggrund for loven

Lovforslaget er en opfølgning på Folketingets vedtagelse nr. V57 af 23.april 2013, hvoraf det fremgår, at beskæftigelsesministeren og forsvarsmini-steren giver tilsagn om, at der etableres en ordning for veteraner, som harværet udsendt af Danmark, hvor der ikke stilles krav om, at dokumentatio-nen for sygdomsdebut for PTSD i arbejdsskadesager skal ske i form af læ-gebesøg inden for, som udgangspunkt 6 måneder. Ordningen omfatter ogsåtidligere afgjorte sager.Lovforslaget omfatter en bredere personkreds, end vedtagelse nr. V57 læg-ger op til. Det skyldes, at regeringen finder det væsentligt, at der ikke i rela-tion til anerkendelse af sager om sent diagnosticeret posttraumatisk belast-ningsreaktion (PTSD) efter denne lov gøres forskel mellem udsendte påForsvarsministeriets område og udsendte på andre ministeriers område, somi mange tilfælde har været udsendt til løsning af opgaver i de samme områ-der inden for de samme perioder, og som blandt andet i relation til erstat-ning i forbindelse med dødsfald eller tilskadekomst under tjenesten er lige-stillet.

Lovforslagets formål

Formålet med lovforslaget er at etablere en særlig erstatningsordning, der omfatterde sager, hvor sygdommen PTSD ikke har kunnet anerkendes, fordi kravene til do-kumentation for sygdomsdebut efter den gældende lovgivning om arbejdsskadefor-sikring ikke er opfyldt.

Den primære målgruppe for lovforslaget

Tidligere udsendte soldater og andre statsansatte, som har fået afvist deresPTSD efter arbejdsskadeloven, fordi dokumentationskravet for sygdomsdebut efterarbejdsskadeloven ikke er opfyldt.
Arbejdsskadestyrelsen skønner, at der skal anerkendes cirka 110 sager, som på nu-værende tidspunkt er afvist efter arbejdsskadesikringsloven. Derudover skønnesdet, at Arbejdsskadestyrelsen fremover årligt vil anerkende cirka 22 sager som føl-ge af lovforslaget.

Samlet vurdering

Det drejer sig om forholdsvis få personer og udelukkendetidligere udsendte sol-dater og andre statsansatte, som har fået afvist deres PTDS efter arbejdsskadelo-ven på grund af dokumentationskravet vedrørende sygdomsdebut.Det vurderes, at der ikke er behov for at gennemføre en egentlig vurdering af de li-gestillingsmæssige konsekvenser af lovforslaget.
2