Beskæftigelsesudvalget 2013-14
L 104 Bilag 14
Offentligt
1353282_0001.png
1353282_0002.png
1353282_0003.png
FAKTAARK
27. marts 2014
Arbejdsskadestyrelsens status på behandlingen afveteransager
Dette faktaark indeholder oplysninger om status på Arbejdsskadestyrelsens be-handling af konkrete sager om veteraner.Det omfatter sager anmeldt før 1. januar 2013, som skal vurderes på ny, i forbin-delse medat praksis efter arbejdsskadesikringsloven er ændret som følge af udred-ningen om forsinket PTSD og depression efter exceptionelle belastninger,ogforslag til lov om erstatning og godtgørelse til tidligere udsendte soldaterog andre statsansatte med sent diagnosticeret posttraumatisk belastningsre-aktion (L 104).

Revurdering og genoptagelse af sager anmeldt før 1. januar 2013

Der er pr. 23. marts 2014 registreret 342 sager, fordelt på 325 med forsvaret somarbejdsgiver og 17 med andre statslige arbejdsgivere, som er blevet vurderet ellerskal vurderes efter den ændrede praksis og lovforslaget om sent diagnosticeretPTSD. Tallet er opjusteret med seks siden forrige status fra december 2013.Som det fremgår af tabel 1 nedenfor er der frem til og med 23. marts 2014 truffetafgørelse efter erhvervssygdomsfortegnelsen om anerkendelse i 24 af disse sagermed diagnosen PTSD. Alle disse sager har forsvaret som arbejdsgiver.Derudover er 8 sager anerkendt efter forelæggelse for Erhvervssygdomsudvalget.Forelæggelse for Erhvervssygdomsudvalget har været begrundet i, at de konkretesager ikke opfylder betingelserne for anerkendelse efter erhvervssygdomsforteg-nelsen. 5 af de 8 sager vedrører diagnosen PTSD.

Tabel 1: Sager anmeldt før 1. januar 2013

Forsvaret

Andre statsansatte Ialt

32517

Registrerede sager

24-

Anerkendt efter for-

tegnelsen (PTSD)

5-

Anerkendt uden for

fortegnelsen (PTSD)

3-

Anerkendt uden for

fortegnelsen (andre

psykiske sygdomme)

32-

Anerkendte ialt

--

Afviste i alt

3422453
320
De resterende sager er fortsat under behandling for så vidt angår spørgsmålet omanerkendelse. Hovedparten af de anerkendte sager er fortsat under behandling forså vidt angår fastsættelsen af erstatning.

Nye anmeldelser efter 1. januar 2013

Der er registreret 210 nye anmeldelser i 2013 af psykisk sygdom hos tidligere ud-sendte soldater og andre statsansatte. Heraf er 191 sager fra Forsvaret.Som det fremgår af tabel 2 er der frem til og med 23. marts 2014 truffet afgørelseom anerkendelse i 11 af disse sager, der alle har Forsvaret som arbejdsgiver. 3 afsagerne vedrører andre diagnoser end PTSD og er anerkendt uden for erhvervssyg-domsfortegnelsen. Der er truffet afgørelse om afvisning i én sag, hvor veteranenifølge sagens oplysninger ikke led af nogen form for psykisk sygdom.De resterende sager er fortsat under behandling for så vidt angår spørgsmålet omanerkendelse. Hovedparten af de anerkendte sager er fortsat under behandling forså vidt angår fastsættelsen af erstatning.Tallene fremgår af nedenstående tabel:

Tabel 2: Sager anmeldt i 2013

Forsvaret

Registrerede sager

Anerkendt efter for-

tegnelsen (PTSD)

Anerkendt uden for

fortegnelsen (PTSD)

Anerkendt uden for

fortegnelsen (andre

psykiske sygdomme)

Anerkendte ialt

Afviste i alt

Andre statsansatte i alt

191198--3--
2108-3
111
--
111
I 2014 er der foreløbig registreret 34 nye anmeldelser af psykisk sygdom hos tidli-gere udsendte soldater og andre statsansatte med Forsvaret som arbejdsgiver og 5sager med anden statslig arbejdsgiver.

Den videre sagsbehandling

Arbejdsskadestyrelsen har indtil vedtagelsen af lovforslaget om sent diagnosticeretPTSD kun truffet afgørelse i sager, der kunne anerkendes efter arbejdsskadeloven.De øvrige sager har afventet lovforslaget vedtagelse. Sagerne er således fortsat un-der behandling for så vidt angår spørgsmålet om, hvorvidt sagerne kan anerkendesefter arbejdsskadeloven eller omfattes af lovforslaget om sent diagnosticeret PTSD.For så vidt angår de sager, der er anerkendt, er hovedparten af disse fortsat underbehandling for så vidt angår fastsættelsen af erstatning.I alle sager, som ikke umiddelbart kan anerkendes efter arbejdsskadesikringsloven,men som skal vurderes efter særloven, vil Arbejdsskadestyrelsen træffe afgørelsen
2
så hurtigt som muligt efter særlovens vedtagelse. Dette er valgt for, at veteranerneikke skal modtage flere afgørelser i sagsforløbet. Særloven blev vedtaget tirsdagden 25. marts 2014.Da der er forskel på sagerne, og hvor meget de skal oplyses osv., vil der være for-skel på, hvornår veteranerne modtager en afgørelse.Det er fortsat styrelsens forventning, at alle sager anmeldt før 1. januar 2013, i detomfang det er muligt at fremskaffe de nødvendige oplysninger, vil blive færdigbe-handlet inden udgangen af 2014.

Opfølgningen i forhold til sager uden svar på brev om genoptagelse

Arbejdsskadestyrelsen skrev i juni 2013 om muligheden for genoptagelse til 161veteraner, som tidligere har fået afvist en psykisk erhvervssygdom efter Arbejds-skadeloven.I begyndelsen af oktober 2013 havde Arbejdsskadestyrelsen ikke modtaget svar fra40 veteraner på styrelsens brev om muligheden for at få genoptaget en tidligere af-vist sag med henblik på en ny vurdering af sagen efter ny praksis om PTSD. Styrel-sen har efterfølgende, så vidt det har været muligt, telefonisk kontaktet de vetera-ner, som ikke har besvaret brevet om genoptagelse. På nuværende tidspunkt mang-ler styrelsen at opnå kontakt med 19 af de 161 veteraner. Det skyldes enten, at detikke er muligt at identificere et telefonnummer, eller at det trods gentagne opring-ninger ikke er muligt at få telefonisk kontakt. Arbejdsskadestyrelsen vil fortsat for-søge at opnå kontakt med de resterende 19 veteraner. Hvis dette ikke skulle lykke-des, og de pågældende senere henvender sig, vil deres sager stadig kunne genopta-ges.
3