Beskæftigelsesudvalget 2013-14
L 104
Offentligt
1336012_0001.png
1336012_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 23. januar 2014 stillet følgende spørgsmål nr.1 (L 104 – bilag 3) til forsvarsministeren, som hermed besvares.
18. februar 2014

Spørgsmål nr. 1:

”Ministeren bedes kommentere henvendelse af 23/1-14 fra advokat Mads KrøgerPramming, Soldaterlegatet, jf. L 104 - bilag 3.”

Endeligt svar:

Jeg har bedt Arbejdsskadestyrelsen om at kommentere de fremlagte eksempler påveteransager. Arbejdsskadestyrelsen har oplyst følgende:”Arbejdsskadestyrelsen skal bemærke, at det ikke har været muligt at identificerede konkrete sager ud fra de vedlagte anonymiserede afgørelser, og at kommenta-rerne til eksemplerne baserer sig på det fremsendte materiale og derfor alene er afoverordnet karakter.Alle eksemplerne vedrører afgørelser om afvisning af en psykisk erhvervssygdomhos en tidligere udsendt soldat, og afgørelserne er truffet før ændringen af forteg-nelsen over erhvervssygdomme som følge af udredningen fra juni 2013 om forsin-ket PTSD og depression efter exceptionelle belastninger. Arbejdsskadestyrelsenvurderer ud fra det foreliggende, at de fremsendte eksempler er udtryk for praksispå området på det tidspunkt afgørelserne er truffet.Arbejdsskadestyrelsen bemærker i den forbindelse, at der med den ændrede praksiser mulighed for at anerkende forsinket PTSD, hvor sygdomsforløbet som udgangs-punkt er således, at symptomdebut sker indenfor seks måneder, og sygdommen erfuldt udviklet indenfor få år. Efter vedtagelsen af lovforslag nr. L 104 vil tidligereudsendte soldater og andre statsansatte kunne få anerkendt PTSD, uanset at special-lægeerklæringen i sagen er udstedt senere end seks måneder efter belastningensophør, når speciallægen erklærer, at den tilskadekomne lider af PTSD, og at syg-dommen er opstået i tilknytning til og som følge af udsendelsen. Ved genoptagelsevurderes anerkendelsesspørgsmålet på ny i lyset af den lempede praksis på områ-det.Arbejdsskadestyrelsen har skrevet til alle tidligere udsendte soldater om mulighe-den for at få genoptaget sager, hvor arbejdsskadestyrelsen har afvist en psykisk er-hvervssygdom på grundlag af den tidligere praksis på området.
Ved genoptagelse vurderes anerkendelsesspørgsmålet på ny i lyset af den lempedepraksis på området. En ny behandling af sagerne vil – eventuelt efter yderligere op-lysning af den enkelte sag – kunne føre til ændret resultat. Hvis den genoptagedesag ikke kan anerkendes efter arbejdsskadeloven, vil det efter vedtagelsen af L 104endvidere blive vurderet, om der er grundlag for anerkendelse af sagen efter dennelov.Som tilkendegivet i mit svar på udvalgets spørgsmål nr. 2 til L 104 vil Folketingetkvartalsvis modtage en orientering om sagsbehandlingen.”Jeg kan henholde mig til Arbejdsskadestyrelsens bemærkninger.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2