Beskæftigelsesudvalget 2013-14
L 104
Offentligt
1336007_0001.png
1336007_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
18. februar 2014
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 6. februar 2014 stillet følgende spørgsmål nr.13 (L 104), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra JørgenArbo-Bæhr (EL).

Spørgsmål nr. 13:

”Ministeren bedes oplyse om, hvor mange - som ikke er udsendte soldater og andrestatsansatte personer, som har været udsendt - som har fået sent diagnosticeretPTSD og derfor ikke har fået anerkendt og fået erstatning for deres arbejdsskade,og hvor mange af dem som er blevet omfattet af Arbejdsskadestyrelsens nyligt æn-drede praksis?”

Endeligt svar:

Til brug for besvarelsen har Arbejdsskadestyrelsen oplyst følgende:”Det er vigtigt at skelne mellem forsinket PTSD og sent diagnosticeret PTSD.Med lovforslaget indføres sent diagnosticeret PTSD for udsendte soldater og andrestatsansatte. Sent diagnosticeret PTSD indebærer, at kravet om, at tilskadekomnekan fremlægge lægelige oplysninger, der er udarbejdet i forbindelse med symp-tomdebut som udgangspunkt inden for 6 måneder, bortfalder. De almindelige diag-nostiske kriterier skal fortsat være opfyldt for at kunne anerkende sygdommen somen arbejdsskade.Arbejdsskadestyrelsens behandling og afgørelse af sager efter særloven afventerlovens ikrafttræden.Arbejdsskadestyrelsens statistik indeholder ikke oplysninger om baggrunden forafvisningen af en arbejdsskade, herunder heller ikke oplysning om, hvorvidt en ar-bejdsskade vedrørende PTSD er afvist, fordi der ikke foreligger en lægeerklæring,der er udarbejdet inden for de første seks måneder, eller om det skyldes andre årsa-ger.De ønskede oplysninger om, hvor mange der ikke har fået anerkendt deres arbejds-skade på grund af dokumentationskravet, vil derfor kun kunne fremskaffes gennemen omfattende manuel gennemgang af et stort antal sager.
På baggrund af udredningen om forsinket PTSD og depression efter exceptionellebelastninger fra juni 2013 er diagnosen forsinket PTSD med et sygdomsforløb,hvor den tilskadekomne har haft nogle symptomer inden for seks måneder og fuldsymptomdebut indenfor få år, optaget på Erhvervssygdomsfortegnelsen og kan an-erkendes administrativt af Arbejdsskadestyrelsen. Den lempede praksis for aner-kendelse af forsinket PTSD har været gældende for hele arbejdsmarkedet sidensommeren 2013.De ønskede oplysninger om, hvor mange tilskadekomne der ikke har fået anerkendtderes arbejdsskade, fordi deres PTSD ikke var fuldt udviklet indenfor seks måne-der, kan som følge af manglende statistiske oplysninger, jf. ovenfor, ikke besvares.Arbejdsskadestyrelsen foretager ligeledes ikke registreringer om baggrunden foranerkendelse af en arbejdsskade. Det er derfor heller ikke muligt at oplyse, hvormange personer udover tidligere udsendte soldater, der efter praksisændringen harfået anerkendt forsinket PTSD som en arbejdsskade. Arbejdsskadestyrelsen skøn-ner, at der er tale om meget få personer.”Jeg kan henholde mig til Arbejdsskadestyrelsens oplysninger.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2