Beskæftigelsesudvalget 2013-14
L 104
Offentligt
1336023_0001.png
1336023_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
18. februar 2014
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 6. februar 2014 stillet følgende spørgsmål nr.14 (L 104), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra JørgenArbo-Bæhr.
J.nr. 2014-0019596

Spørgsmål nr. 14:

”Ministeren bedes oplyse,1) hvor mange, henholdsvis krigsveteraner og andre, som har fået taget deres sagop efter den ændrede praksis i Arbejdsskadestyrelsen, og2) hvor mange vil få taget deres sag op igen efter vedtagelsen af loven, og efterArbejdsskadestyrelsens vurdering vil få anerkendt for sent diagnosticeretPTSD?”

Endeligt svar:

Til brug for besvarelsen har Arbejdsskadestyrelsen oplyst følgende:"Da forsinket PTSD blev optaget på fortegnelsen over erhvervssygdomme i som-meren 2013, skrev Arbejdsskadestyrelsen ud i alle sager, hvor en tidligere udsendtveteran fra Forsvaret havde fået afvist en psykisk sygdom, og oplyste om mulighe-den for genoptagelse. Disse sager var identificeret ud fra en manuel gennemgang afalle afviste sager om psykisk sygdom, hvor Forsvaret var registreret som arbejdsgi-ver. Arbejdsskadestyrelsen har derudover fortsat sagsbehandlingen af et antal ver-serende sager om udsendte veteraner, havde afventet udredningen.Arbejdsskadestyrelsen har i starten af februar 2014 cirka 345 verserende sager ompsykiske erhvervssygdomme hos veteraner, som er genoptaget efter praksisændrin-gen, eller som er anmeldt før 1. januar 2013 og har afventet nye regler og praksisvedrørende PTSD. Efter 1. januar 2013 har styrelsen modtaget cirka 190 nye an-meldelser vedrørende psykisk sygdom hos tidligere udsendte veteraner.Den ændrede praksis for forsinket PTSD gælder hele arbejdsmarkedet. Personer fraandre brancher, der tidligere har fået afvist en sag om psykisk sygdom efter excep-tionelle belastninger har ligeledes mulighed for at rette henvendelse til Arbejdsska-destyrelsen om genoptagelse af deres sag. Styrelsen har beskrevet denne mulighedpå hjemmesiden og i nyhedsmedierne. Blandt andet LO og FTF samt relevante fag-foreninger har efter beslutningen om ændringen af praksis i Erhvervssygdomsud-valget ligeledes orienteret herom blandt deres medlemmer.
Det er ikke muligt at oplyse antallet af sager vedrørende andre end veteraner medForsvaret som arbejdsgiver, som er genoptaget på baggrund af den ændrede prak-sis, idet disse sager ikke kan fremsøges i styrelsens sagssystem.Med lovforslaget vil sent diagnosticeret PTSD kunne anerkendes for udsendte sol-dater og andre statsansatte. Det er forudsat i lovforslaget, at Arbejdsskadestyrelsentræffer en samlet afgørelse efter lov om arbejdsskadesikring og den nye lov. Alle-rede genoptagede sager, som det er relevant at vurdere efter den nye lov, vil derforogså blive behandlet efter denne lov, når den er vedtaget.Det fremgår af lovforslagets økonomiske bemærkninger, at Arbejdsskadestyrelsenskønner, at der vil blive anerkendt ca. 110 sager, som tidligere er afvist efter ar-bejdsskadeloven. Herudover skønnes det, at Arbejdsskadestyrelsen vil anerkendeca. 22 ekstra sager årligt som følge af lovforslaget."Jeg kan henholde mig til Arbejdsskadestyrelsens oplysninger.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2