Beskæftigelsesudvalget 2013-14
L 104
Offentligt
1335985_0001.png
1335985_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 30. januar 2014 stillet følgende spørgsmål nr.9 (L 104), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra LeneEspersen (K).
18. februar 2014J.nr. 2014-0019596

Spørgsmål nr. 9:

”Ministeren bedes oplyse, om det er korrekt forstået, at der i sager, hvor der er de-but af symptomer mere end 6 måneder efter belastningernes ophør, ikke vil kunneske anerkendelse af PTSD efter erhvervssygdomsfortegnelsen (heller ikke som de-layed onset PTSD), men alene efter forelæggelse for erhvervssygdomsudvalget, ogat der heller ikke i disse sager vil kunne opnås erstatning for efter særloven. Detbedes i sammenhæng hermed oplyst, om der er eksempler på, at der er sket aner-kendelse af PTSD med symptomdebut mere end 6 måneder efter belastningens op-hør”

Endeligt svar:

Arbejdsskadestyrelsen har til brug for besvarelsen oplyst følgende:”PTSD og forsinket PTSD kan anerkendes efter Erhvervssygdomsfortegnelsen, når1) sygdommen er fuldt ud til stede inden for seks måneder (PTSD) eller2) der er symptomer på PTSD inden for de første seks måneder, men syg-dommen først er fuldt udviklet inden for få (1-2) år (forsinket PTSD)Udvidelsen af Erhvervssygdomsfortegnelsen i sommeren 2013 til også at omfatteforsinket PTSD med en sygdomsudvikling som beskrevet ovenfor er sket på bag-grund af en videnskabelig udredning.Der foreligger derimod ikke lægefaglig dokumentation for, at andre former for for-sinket PTSD med en anden sygdomsudvikling er forårsaget af arbejdsmæssige be-lastninger. Sager med anden sygdomsudvikling kan derfor ikke anerkendes admini-strativt, men kun efter forelæggelse for Erhvervssygdomsudvalget. Erhvervssyg-domsudvalget vil således få forelagt sager om PTSD, hvor der ikke er symptomerinden for seks måneder, men hvor sygdommen er fuldt udviklet inden for få år (1-2år), og belastningen vurderes relevant for udviklingen af PTSD. Det samme gældersager om PTSD, hvor der er debut af symptomer inden for seks måneder, men førstfuldt udviklet PTSD nogle år efter udsendelsen (3-4 år).Erhvervssygdomsudvalgets indstilling om anerkendelse beror i alle sager på enkonkret vurdering af alle sagens omstændigheder.
Der er indtil videre efter ændringen af fortegnelsen i sommeren 2013 ikke aner-kendt sager om PTSD, hvor sygdommen er debuteret senere end seks måneder ef-ter belastningsophøret.Lovforslaget lemper dokumentationskravet for sygdommens tilstedeværelse i til-knytning til belastningen for PTSD efter erhvervssygdomsfortegnelsen, men æn-drer ikke ved ovenfor beskrevne lægefaglige kriterier for anerkendelse. Det er etkrav efter lovforslaget, at en senere psykiatrisk speciallægeerklæring dokumente-rer, at personen har PTSD, og at sygdommen er opstået i tilknytning til og som føl-ge af den pågældendes udsendelse. Hvis det direkte fremgår af den psykiatriskespeciallægeerklæring, at de første symptomer på PTSD først er opstået mere endseks måneder efter udsendelsen, vil betingelserne for anerkendelse efter særlovenikke være opfyldt. Hvis der er tvivl om, hvornår sygdommen er brudt ud, kan Ar-bejdsskadestyrelsen indhente en ny psykiatrisk speciallægeerklæring.”Jeg kan henholde mig til Arbejdsskadestyrelsens oplysninger.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2