Uddannelses- og Forskningsudvalget 2013-14, Uddannelses- og Forskningsudvalget 2013-14, Uddannelses- og Forskningsudvalget 2013-14
L 107 Bilag 8, L 109 Bilag 8, L 108 Bilag 8
Offentligt
1337200_0001.png
1337200_0002.png
1337200_0003.png
1337200_0004.png
Til lovforslag nr.L 107, L 108 og L 109
Folketinget 2013-14
Betænkning afgivet af Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser den 00. februar 2014
2. udkast(Ændringsforslag fra ministeren)
Betænkningover
I. Forslag til lov om Danmarks InnovationsfondII. Forslag til lov om ændring af lov om teknologi og innovation og lov omoffentlige forskningsinstitutioners kommercielle aktiviteter og samarbejde medfonde(Ændringer som følge af lov om Danmarks Innovationsfond m.v.)
III. Forslag til lov om ændring af lov om forskningsrådgivning m.v. ogforskellige andre love og om ophævelse af lov om Højteknologifonden(Ændringer som følge af lov om Danmarks Innovationsfond)[alle 3 af ministeren for forskning, innovation og videregående uddannelser (Morten Østergaard)]1. ÆndringsforslagUddannelses- og forskningsministeren har stillet 1 æn-dringsforslag til lovforslagene.2. UdvalgsarbejdetLovforslagene blev fremsat den 15. januar 2014 og var til1. behandling den 28. januar 2014. Lovforslagene blev efter1. behandling henvist til behandling i Udvalget for Forsk-ning, Innovation og Videregående Uddannelser.MøderUdvalget har behandlet lovforslagene i <> møder.ForligLovforslaget om Danmarks Innovationsfond bygger på etforlig af 3. oktober 2013 mellem den daværende regering(Socialdemokratiet, Radikale Venstre og Socialistisk Folke-parti) og alle Folketingets øvrige partier (Venstre, DanskFolkeparti, Enhedslisten, Liberal Alliance og Det Konserva-tive Folkeparti).Loven samler tre støtteområder (Det Strategiske Forsk-ningsråd, Højteknologifonden og Rådet for Teknologi og In-novation) i én ny organisation: Danmarks Innovationsfond –Fonden for strategisk forskning, højteknologi og innovation.Aftalen ligger i forlængelse af regeringens innovations-strategi »Danmark – Løsningernes Land«, som regeringenhavde fremlagt i december 2012, om et styrket samarbejdeog bedre rammer for innovation i virksomhederne – herun-der en tættere kobling mellem forskning, uddannelse og in-novation, jf. L 107/L 108/L 109 – bilag 3.Tre lovforslag behandles samlet under et.De tre lovforslag nr. L 107, L 108 og L 109 er behandletunder ét i Folketinget.
DokumentIdJournalnummer
2
HøringUdkast til lovforslagene har inden fremsættelsen væretsendt i høring, og ministeren for forskning, innovation ogvideregående uddannelser sendte den 23. oktober 2014 disseudkast til udvalget, jf. FIV alm. del – bilag 24. Den 15. janu-ar 2014 sendte ministeren de indkomne høringssvar og etnotat herom til udvalget.Skriftlige henvendelserUdvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtaget1 skriftlig henvendelse fra advokat Eigil Lego Andersen,København K.[Uddannelses- og forskningsministeren har over for ud-valget kommenteret den skriftlige henvendelse til udvalget. ]SpørgsmålUdvalget har stillet 4 spørgsmål til ministeren for forsk-ning, innovation og videregående uddannelser og 1 spørgs-mål til uddannelses- og forskningsministeren til skriftlig be-svarelse. [Alle spørgsmål er besvaret af uddannelses- ogforskningsministeren. ]3. Indstillinger [og politiske bemærkninger]<>4. Ændringsforslag med bemærkningerÆndringsforslagAfuddannelses- og forskningsministeren,tiltrådt af<>:Til § 11)Efter stk. 3 som nyt stykke:»Stk. 4.Uddannelses- og forskningsministeren kompense-rer kvartalsvist og efter behørig dokumentation fondens ud-gifter til betaling af afgifter i henhold til momsloven (ikke-fradragsberettiget købsmoms), som fonden afholder af mid-ler nævnt i stk. 2 til køb af varer og tjenesteydelser.«Stk. 4 bliver herefter stk. 5.[Hjemmel for ministeren til at kompensere fondens udgiftertil ikkefradragsberettiget købsmoms]BemærkningerTil nr. 1Ændringsforslaget giver uddannelses- og forskningsmini-steren hjemmel til kvartalsvist og efter behørig dokumenta-tion at kompensere udgifter til betaling af afgifter i henholdtil momsloven (ikkefradragsberettiget købsmoms), somDanmarks Innovationsfond afholder af midler som nævnt ilovforslagets § 1, stk. 2, til køb af varer og tjenesteydelser.Der kræves en særskilt hjemmel, hvis der skal ske mom-skompensation på reservationsbevillingerne for DanmarksInnovationsfond, hvorfor en sådan foreslås indsat.Formålet med bestemmelsen er at fastholde den eksister-ende ordning, hvor statsinstitutioner får deres udgifter til ik-
kefradragsberettiget købsmoms refunderet. Bestemmelsen ersåledes en videreførelse af den gældende hjemmel på finans-loven for de midler, der overføres til Danmarks Innovations-fond fra § 19.11.03. Styrelsen for Forskning og Innovation,§ 19.41.11. Det Strategiske Forskningsråd og § 19.74.01.Udvikling af kompetence og teknologi m.v.For de midler der overføres til Danmarks Innovations-fond fra Højteknologifonden, har der ikke tidligere væretmulighed for at kompensere moms, dvs. for § 19.55.07. Høj-teknologifonden og § 19.55.08. Højteknologifondens sekre-tariat.Uddannelses- og forskningsministeren afregner kvartals-vis og efter behørig dokumentation for udgifter til betalingaf afgifter i henhold til momsloven, som efter momslovenikke kan fradrages ved en virksomheds opgørelse af afgifts-tilsvaret (ikkefradragsberettiget købsmoms), og som Dan-marks Innovationsfond afholder ved køb af varer og tjene-steydelser. Indberetningsfrist m.v. fastsættes af uddannelses-og forskningsministeren.Tilskud til moms beregnes foreløbigt forud for et finansårpå baggrund af uddannelses- og forskningsministerens pro-gnose for Danmarks Innovationsfonds momsudgift og udbe-tales månedsvis forud med 1/12 af den årlige udgift.Hvis grundlaget for prognosen ændres væsentligt, og denforeløbigt beregnede moms derfor vil afvige væsentligt fraden endelige moms, kan uddannelses- og forskningsministe-ren regulere prognosen. Eventuelt udbetalt tilskud til momsreguleres på grundlag af den nye beregning.Hvis den endelige moms for kvartalet er større end detudbetalte tilskud, udbetales differencen til Danmarks Inno-vationsfond ved den følgende tilskudsudbetaling.Hvis den endelige moms for kvartalet er mindre end detudbetalte tilskud, reguleres differencen ved modregning i deresterende tilskud i det finansår, kompensationen vedrører.Om nødvendigt modregnes desuden i tilskudsudbetaling idet følgende finansår. Overstiger differencen det såledesmodregnede, skal Danmarks Innovationsfond tilbagebetaledet overskydende beløb inden udgangen af supplementspe-rioden for det finansår, tilbagebetalingen vedrører. Ved re-gulering ydes og opkræves ikke renter.Den økonomiske konsekvens af ændringsforslaget er enforventet årlig merudgift på 0,6 mio. kr. på § 35.12.01. Ikke-fradragsberettiget købsmoms, drift. Der opføres en tilsvaren-de mindreudgift på 0,6 mio. kr. i 2014 på § 19.71.02. Dan-marks Innovationsfond som følge af de færre udgifter tilmoms for Danmarks Innovationsfond.Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin ogJavnaðarflokkurin var på tidspunktet for betænkningens af-givelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget oghavde dermed ikke adgang til at komme med indstillingereller politiske udtalelser i betænkningen.En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykti betænkningen.
3
Jeppe Bruus (S) Jesper Petersen (S) Mette Reissmann (S) Rasmus Prehn (S)fmd.Simon Kollerup (S) Ole Hækkerup (S)Trine Bramsen (S) Lotte Rod (RV) Marlene Borst Hansen (RV) Jeppe Mikkelsen (RV) Trine Mach (SF)Lisbeth Bech Poulsen (SF) Pernille Vigsø Bagge (SF) Pernille Skipper (EL) Rosa Lund (EL) Bertel Haarder (V)Kristian Jensen (V) Karen Ellemann (V)nfmd.Esben Lunde Larsen (V) Tina Nedergaard (V) Mads Rørvig (V)Anne-Mette Winther Christiansen (V) Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) Marie Krarup (DF) Alex Ahrendtsen (DF)Christian Langballe (DF) Merete Riisager (LA) Villum Christensen (LA) Charlotte Dyremose (KF)Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Radikale Venstre (RV)Socialistisk Folkeparti (SF)Enhedslisten (EL)Liberal Alliance (LA)
4747221712129
Det Konservative Folkeparti (KF)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Sambandsflokkurin (SP)Javnaðarflokkurin (JF)Uden for folketingsgrupperne (UFG)
811111
4
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 107, L 108 og L 109Bilagsnr. Titel1Høringssvar og høringsnotat, fra ministeren for forskning, innovationog videregående uddannelser2Udkast til tidsplan for behandling af lovforslagene3Publikationerne »Aftale om Danmarks Innovationsfond« og »Danmark– Løsningernes land«4Tidsplan for udvalgets behandling af lovforslagene5Henvendelse (intern) af 6/2-14 fra advokat Eigil Lego Andersen, Kø-benhavn K (L 109)61. udkast til betænkning7Ændringsforslag, fra uddannelses- og forskningsministerenOversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 107, L 108 og L 109Spm.nr.1TitelSpm. om de gældende forpligtelser for Det Strategiske Forskningsrådog implikationerne heraf i forhold til Danmarks Innovationsfond (L107), til uddannelses- og forskningsministeren, og ministerens svarherpåSpm. om, hvilken betydning den nationale politik om at sikre åben ad-gang til forskningsresultaterne for fondens arbejde har (L 107), til ud-dannelses- og forskningsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvad »øget og mere målrettet brug af teknologioverførsel«betyder i lyset af ønsket om øget videndeling (L 107), til uddannelses-og forskningsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om konsekvenserne af L 107, § 3, stk. 2, nr. 3, for udformningenaf de konkrete krav til de enkelte projekter og uddelinger under Dan-marks Innovationsfond (L 107), til uddannelses- og forskningsministe-ren, og ministerens svar herpåSpm. om kommentar til intern henvendelse af 6/2-14 fra advokat EigilLego Andersen, København K (L 109), til uddannelses- og forsk-ningsministeren, og ministerens svar herpå
2
3
4
5