Retsudvalget 2013-14
L 112
Offentligt
1357254_0001.png
1357254_0002.png
1357254_0003.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
9. april 2014StrafferetskontoretDavid Neutzsky-Wulff2014-0037-00681129020
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 8 vedrørende forslag til lov omændring af straffeloven, retsplejeloven, lov om våben og eksplosivstoffer,lov om politiets virksomhed og lov om fuldbyrdelse af straf m.v. (L 112),som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 2. april2014. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Lauritzen (V).
Karen Hækkerup/Lise Bitsch
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 8 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov

om ændring af straffeloven, retsplejeloven, lov om våben og eksplosiv-

stoffer, lov om politiets virksomhed og lov om fuldbyrdelse af straf

m.v. (L 112):

”Hvad vurderer ministeren er den samlede præventive effektved lovforslaget i forhold til at begrænse rockerbanderelateretkriminalitet i Danmark?”

Svar:

Som det fremgår af pkt. 1.1.4 i lovforslagets almindelige bemærkninger, erder efter regeringens opfattelse behov for en styrkelse af indsatsen over forrocker- og bandekriminalitet for at modvirke den utryghed, som denneform for kriminalitet skaber, og for at forhindre, at konflikter i miljøet op-trappes.Rocker- og banderelateret kriminalitet er ikke et nyt fænomen, og regerin-gen er bevidst om, at det heller ikke fremover vil være muligt helt at for-hindre, at der opstår uroligheder inden for rocker- og bandemiljøet. Rege-ringen ønsker imidlertid at sikre, at de involverede myndigheder til stadig-hed har de rigtige redskaber til at kunne forebygge og bekæmpe rocker- ogbandekriminalitet.På den baggrund har Justitsministeriet – i tæt samarbejde med Direktoratetfor Kriminalforsorgen, Rigspolitiet og Rigsadvokaten – overvejet behovetfor yderligere initiativer. Det fremsatte lovforslag L 112 er i vidt omfangen udmøntning af dette arbejde.Med lovforslaget vil regeringen styrke rammerne for forebyggelse og be-kæmpelse af rocker- og bandekriminalitet gennem bedre redskaber for deinvolverede myndigheder i både den forebyggende og den retshåndhæven-de fase, gennem skærpede straffe og gennem skærpede regler om fuldbyr-delse af straffe mv.Lovforslaget skal ses i sammenhæng med den række øvrige initiativer,som regeringen allerede har iværksat, jf. pkt. 1.1.3 i lovforslagets alminde-lige bemærkninger, og de administrative initiativer, som regeringen viliværksætte med henblik på at styrke forebyggelsen af rocker- og bande-kriminalitet, jf. pkt. 11 i lovforslagets almindelige bemærkninger.
2
Jeg forventer, at lovforslaget og den øvrige indsats vil medvirke til at fore-bygge og bekæmpe rocker- og bandekriminalitet og herunder også med-virke til at forhindre, at konflikter, der fremover måtte opstå inden forrocker- og bandemiljøet, antager en form, som er til fare for det almindeli-ge samfundsliv, og som skaber utryghed blandt tilfældige, almindeligemennesker. Det vil dog næppe være muligt – og har heller ikke været hen-sigten – at kunne opgøre den præventive effekt af lovforslaget.
3