Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14
L 119 Bilag 8
Offentligt
1350782_0001.png
1350782_0002.png
1350782_0003.png
1350782_0004.png
1350782_0005.png
Til lovforslag nr.L 119
Folketinget 2013-14
Betænkning afgivet af Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget den 00. marts 2014
Udkasttil
Betænkningover
Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov omværdipapirhandel m.v., straffeloven, retsplejeloven, lov om forvaltere afalternative investeringsfonde m.v. og forskellige andre love(Indførelse af regler, der giver pensionskunder ret til at få den samlede økonomiske værdi af deres pensionsordning overført iforbindelse med visse tilfælde af omvalg, direktørers og andre ledende medarbejderes mulighed for at deltage i ledelsen ellerdriften af anden erhvervsvirksomhed, krav til sammensætningen af bestyrelsen i en fond eller forening, der ejer etrealkreditaktieselskab, ændring af reglerne om straf for overtrædelse af CO2-auktioneringsforordningen, reguleringaf CO2-kvote-bydere, ændringer af reglerne om forvaltere af alternative investeringsfondes muligheder for at markedsførealternative investeringsfonde, herunder undtagelse af markedsføring af andele i fondene til medarbejdere og vissedetailinvestorer fra kravet om særlig markedsføringstilladelse og indførelse af mulighed for, at forvaltere fra tredjelande kanmarkedsføre fonde til detailinvestorer, ændring af grænsen for tilbudspligten i værdipapirhandelsloven, samt bedre sikring afmindre aktionærers rettigheder, forbud mod brug af variabel løn, der er afhængig af opnåelse af et bestemt salgsmål tildetailkunder, ændring af reglerne om tilsyn med fælles datacentraler, tilsyn med depositarer for alternative investeringsfondem.v.)[af erhvervs- og vækstministeren (Henrik Sass Larsen)]1. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 29. januar 2014 og var til1. behandling den 4. februar 2014. Lovforslaget blev efter 1.behandling henvist til behandling i Erhvervs-, Vækst- ogEksportudvalget.MøderUdvalget har behandlet lovforslaget i <> møder.HøringUdkast til lovforslaget har inden fremsættelsen væretsendt i høring, og erhvervs- og vækstministeren sendte den23. oktober 2013 og den 6. december 2013 disse udkast tiludvalget, jf. ERU alm. del – bilag 42 og 92. Den 29. januar2014 sendte erhvervs- og vækstministeren de indkomne hø-ringssvar og et notat herom til udvalget.Teknisk gennemgangDen 27. februar 2014 afholdte udvalget en teknisk gen-nemgang af lovforslaget med deltagelse af erhvervs- ogvækstministeren samt embedsmænd fra Erhvervs- ogVækstministeriet.Skriftlige henvendelserUdvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtagetskriftlige henvendelser fra Forsikring & Pension.Erhvervs- og vækstministeren har over for udvalget kom-menteret de skriftlige henvendelser til udvalget.SpørgsmålUdvalget har stillet 25 spørgsmål til erhvervs- og vækst-ministeren til skriftlig besvarelse, [som denne har besvaret. ]2. Indstillinger [og politiske bemærkninger]<>
DokumentIdJournalnummer
2
Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin ogJavnaðarflokkurin var på tidspunktet for betænkningens af-givelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget oghavde dermed ikke adgang til at komme med indstillingereller politiske udtalelser i betænkningen.
En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykti betænkningen. Der gøres opmærksom på, at et flertal elleret mindretal i udvalget ikke altid vil afspejle et flertal/mindretal ved afstemning i Folketingssalen.
Benny Engelbrecht (S) Poul Andersen (S) Anne Sina (S) Mette Reissmann (S) Karin Gaardsted (S)fmd.Peder Christensen (S) Ole Sohn (S) Ida Auken (RV) Nadeem Farooq (RV) Jeppe Mikkelsen (RV) Steen Gade (SF)Lisbeth Bech Poulsen (SF) Frank Aaen (EL) Stine Brix (EL) Uffe Elbæk (UFG) Kim Andersen (V)Flemming Damgaard Larsen (V) Anne-Mette Winther Christiansen (V)nfmd.Preben Bang Henriksen (V)Torsten Schack Pedersen (V) Jakob Engel-Schmidt (V) Hans Christian Schmidt (V) Hans Christian Thoning (V)Hans Kristian Skibby (DF) Dennis Flydtkjær (DF) Mette Hjermind Dencker (DF) Kim Christiansen (DF)Joachim B. Olsen (LA) Brian Mikkelsen (KF)Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Radikale Venstre (RV)Socialistisk Folkeparti (SF)Enhedslisten (EL)Liberal Alliance (LA)
4747221712129
Det Konservative Folkeparti (KF)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Sambandsflokkurin (SP)Javnaðarflokkurin (JF)Uden for folketingsgrupperne (UFG)
811111
3
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 119Bilagsnr.1234567TitelHøringssvar og høringsnotat fra erhvervs- og vækstministerenUdkast til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetHenvendelse af 3/2-14 fra Forsikring & PensionMeddelelse om tidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetTidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetHenvendelse af 7/3-14 fra Forsikring & PensionHenvendelse af 20/3-14 fra Forsikring & PensionOversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 119Spm.nr.12TitelSpm. om kommentar til henvendelsen af 3/2-14 fra Forsikring & Pen-sion, til erhvervs- og vækstministeren, og ministerens svar herpåSpm., om man på de enkelte områder, som lovforslaget omhandler, pånogen måde overimplementerer i forhold til forpligtelser efter EU-lov-givningen og/eller indfører strengere regler end i landene omkring os,til erhvervs- og vækstministeren, og ministerens svar herpåSpm., om hvert enkelt element i lovforslaget foreslås indført alene pået nationalt initiativ, eller om det er baseret på EU-direktiver/-regler,til erhvervs- og vækstministeren, og ministerens svar herpåSpm. om de foreslåede ændringer vedrørende rådgivning og salg af fi-nansielle tilbud vil kunne virke forhindrende eller begrænsende påvirksomhedernes konkurrence- og udbudsmuligheder, til erhvervs- ogvækstministeren, og ministerens svar herpåSpm., om de foreslåede ændringer af aflønningsformer risikerer at be-grænse Danmarks muligheder for rekruttering af dygtige/højt uddan-nede medarbejdere, til erhvervs- og vækstministeren, og ministerenssvar herpåSpm., om ministeren finder det rimeligt og rigtigt ud fra retssikker-hedsmæssige betragtninger alene med henblik på tilvejebringelse affornødne efterforskningsmuligheder i form af teleaflytning at hævestrafferammen til mindst 6 år, til erhvervs- og vækstministeren, og mi-nisterens svar herpåSpm., om ministeren vil sikre, at det ikke kun bliver muligt at anvendeén regnemetode, når pensionsselskaberne skal beregne omvalgsbonus,til erhvervs- og vækstministeren, og ministerens svar herpåSpm., om ministeren vil bekræfte, at den bekendtgørelse, som Finans-tilsynet skal udarbejde, ikke kommer til at medføre, at én bestemt be-regningsmetode »ophæves til lov«, således at det sikres, at pensions-selskaberne fortsat kan anvende også andre rimelige regnemetoder, tilerhvervs- og vækstministeren, og ministerens svar herpåSpm., om ministeren kan bekræfte, at den definition af omvalg, som eromfattet af lovforslaget, ikke kommer til at indebære en tilsidesættelseaf allerede indgåede aftaler, til erhvervs- og vækstministeren, og mini-sterens svar herpå
3
4
5
7
8
9
10
4
111213
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
Spm. om kommentar til henvendelsen af 7/3-14 fra Forsikring & Pen-sion, til erhvervs- og vækstministeren, og ministerens svar herpåSpm. om kommentar til henvendelsen af 20/3-14 fra Forsikring &Pension, til erhvervs- og vækstministeren, og ministerens svar herpåSpm., om det ud fra en samfundsmæssig betragtning er ønskeligt, atpensionsordninger med høje garantier omlægges til pensioner med la-vere, betingede garantier eller ingen garantier, til erhvervs- og vækst-ministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvilken betydning det har for beregningen af den økonomi-ske værdi af en pensionsordning efter lovforslaget, om en garanti erbetinget eller ubetinget, til erhvervs- og vækstministeren, og ministe-rens svar herpåSpm., om et pensionsselskab skal undlade at tilbyde sine kunder om-valg, hvis selskabets beregninger efter den eneste tilladte metode vi-ser, at de kunder, der ikke vælger om, ikke stilles rimeligt, til er-hvervs- og vækstministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvor mange pensionsselskaber ministeren forventer, der vilskulle ændre deres beregningsmetode, hvis lovforslaget vedtages, tilerhvervs- og vækstministeren, og ministerens svar herpåSpm., om Finanstilsynet ikke var bekendt med de metoder, selskaber-ne beregnede omvalgsbonus på før efteråret 2013, til erhvervs- ogvækstministeren, og ministerens svar herpåSpm., om Finanstilsynet har haft behov for at gribe ind overfor de me-toder, som selskaberne har anvendt frem til lovforslaget blev sendt ihøring, til erhvervs- og vækstministeren, og ministerens svar herpåSpm., om ministeren mener, at der kun findes én rimelig regnemetodefor omvalgsbonus, til erhvervs- og vækstministeren, og ministerenssvar herpåSpm., om ministeren kan garantere, at den foreslåede regnemetode og-så er rimelig overfor de tilbageværende kunder, til erhvervs- og vækst-ministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvilke principper der ligger bag den såkaldte gennemsnits-metode, og hvilke der ligger bag den individuelle metode, til erhvervs-og vækstministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvis man sammenligner de to mest brugte beregningsmeto-der i markedet, er der så én af disse, der giver alle kunder mere og in-gen kunder mindre end den anden metode, til erhvervs- og vækstmini-steren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvordan to kolleger, der har været ansat lige længe tilsamme løn og har indbetalt samme præmie til en pensionsordning, vilvære stillet i forhold til omvalgsbonus efter forslagets regnemetode,hvis den ene kollega går på deltid en måned før tilbud om omvalg, tilerhvervs- og vækstministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvordan omvalgsbonussen påvirkes af ændringer i rentekur-ven eller ændringer i Finanstilsynets levetidsbenchmark, til erhvervs-og vækstministeren, og ministerens svar herpåSpm., om det er mest rimeligt, at blive behandlet som de andre kunderi ens egen pensionsordning - eller som kunder, der har indgået aftale
5
med andre pensionsselskaber, til erhvervs- og vækstministeren, og mi-nisterens svar herpå