Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14
L 119
Offentligt
1338205_0001.png
1338205_0002.png
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTEREN
24. februar 2014

Besvarelse af spørgsmål 5 ad L 119 stillet af Erhvervs-, Vækst- og

Eksportudvalget den 7. februar 2014 efter ønske fra Kim Andersen

(V).

Spørgsmål:

Vil ministeren vurdere, om de foreslåede ændringer af aflønningsformerrisikerer at begrænse Danmarks muligheder for rekruttering af dygti-ge/højt uddannede medarbejdere? Og vil ministeren oplyse hvilke reglerder gælder på dette område i landene omkring os, og på hvilke områderDanmark eventuelt har regler, der er mere begrænsende end i landeneomkring os?

Svar:

Formålet med lovforslaget, der er en opfølgning på Rangvid-udvalgetsanbefalinger, er at mindske risikoen for interessekonflikter. Værdipapir-handlere er allerede underlagt en pligt til at mindske risikoen for interes-sekonflikter. Der ses dog at være et særligt beskyttelseshensyn i de tilfæl-de, hvor der er sammenhæng mellem salgsmængde og variable løndele tilde ansatte, der har direkte kontakt til detailkunder, idet det øger risikoenfor interessekonflikter, som medfører, at kunderne investerer i produkter,der er så komplicerede eller risikofyldte, at disse ikke er egnede for denpågældende kunde.De foreslåede ændringer finder kun anvendelse på de variable løndele,hvor størrelsen og udbetalingen er afhængig af, at den ansatte har opnåeten bestemt salgsmængde af finansielle instrumenter til detailkunder.Værdipapirhandlere kan således fortsat tildele variabel løn til ansatte, dersælger eller rådgiver om visse finansielle instrumenter til detailkunder,hvis den variable løn ikke er afhængig af den ansattes opnåelse af etsalgsmål. Lønandele, der ikke er variable, omfattes ligeledes ikke af lov-forslaget.Det vurderes på denne baggrund, at de foreslåede ændringer om variabelløn ikke risikerer at begrænse Danmarks muligheder for rekruttering afdygtige/højtuddannede medarbejdere.Finland, Sverige samt UK er blevet adspurgt, om der i disse lande er ellervil blive indført en lignende regel for brugen af variabel løn. Der er ikkemodtaget svar fra Sverige inden fristen for besvarelse af dette spørgsmål,men Finland og UK har ikke til hensigt at indføre lignende regulering.UK har dog udstedt en vejledning, hvori det anføres, at hvis ansatte pri-
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.Fax
33 92 33 5033 12 37 78
CVR-nr. 10 09 24 85EAN nr. 5798000026001[email protected]www.evm.dk
2/2
mært aflønnes variabelt, er risikoen for uhensigtsmæssige salg betydeligtforøget, idet de ansatte således er nødsaget til at afsætte en vis mængdehver måned for at kunne opnå en tilstrækkelig høj indkomst.