Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2013-14
L 131
Offentligt
1352564_0001.png
1352564_0002.png
1352564_0003.png
Udlændingeafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
31. marts 2014Kontoret for Humanitærtophold og udsendelserSagsbeh: Sasha Maria BaronSagsnr.: 2014-0037-0069Dok.:1086085
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 6 vedrørende forslag til lov omændring af udlændingeloven (Ændring af reglerne om afvisning m.v. tilgennemførelse af direktiv 2008/115/EF om fælles standarder og procedu-rer i medlemsstaterne for tilbagesendelse af tredjelandsstatsborgere medulovligt ophold (udsendelsesdirektivet) m.v.) (L 131), som FolketingetsUdvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsministe-ren den 25. februar 2014. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Martin Hen-riksen (DF).
Karen Hækkerup/Thomas Tordal-Mortensen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 6 vedrørende forslag til lov om ændring af udlændinge-

loven (Ændring af reglerne om afvisning m.v. til gennemførelse af di-

rektiv 2008/115/EF om fælles standarder og procedurer i medlemssta-

terne for tilbagesendelse af tredjelandsstatsborgere med ulovligt op-

hold (udsendelsesdirektivet) m.v.) (L 131):

”Vil ministeren oplyse, hvordan en afvisning af en udlændingei praksis til foregå, herunder hvordan myndighederne konkrethåndterer en afvist udlændinge, og om der er indrejseforbud el-ler lignende knyttet hertil?”

Svar:

Det kan indledningsvist oplyses, at Justitsministeriet har lagt til grund, atspørgsmål nr. 6 og 7 vedrører henholdsvis afvisning og administrativ ud-visning.Justitsministeriet har til brug for besvarelsen indhentet udtalelser fra Ud-lændingestyrelsen og Rigspolitiet.Rigspolitiet og Udlændingestyrelsen har oplyst følgende:”Det er Udlændingestyrelsen, der typisk på baggrund af en fo-relæggelse fra politiet, træffer afgørelse om afvisning eller ad-ministrativ udvisning af en udlænding.Når politiet forelægger en sag for Udlændingestyrelsen, f.eks.på grund af kriminalitet, ulovligt arbejde eller ulovligt ophold,vil udlændingen som udgangspunkt være frihedsberøvet i med-før af udlændingelovens § 36, stk. 1. Dette behøver dog ikkevære tilfældet, når (Rigs)politiet forelægger sager for Udlæn-dingestyrelsen om administrativ udvisning af afviste asylansø-gere, der ikke er udrejst i overensstemmelse med en udrejse-frist, der er fastsat i forbindelse med et endeligt afslag på asyl,jf. udlændingelovens § 25 b, stk. 2.En afgørelse fra Udlændingestyrelsen om administrativ udvis-ning indeholder en udrejsefrist, som typisk er straks. Afgørel-sen om udvisning indeholder herudover et indrejseforbud, dertypisk fastsættes til 2 år. Afviste udlændinge pålægges at ud-rejse af Danmark med det samme. Der er ikke knyttet et indrej-seforbud til en afgørelse om afvisning.Politiet forkynder Udlændingestyrelsens afgørelser om afvis-ning eller administrativ udvisning for udlændingen, og politietdrager herefter omsorg for udlændingens udrejse. Dette inde-2
bærer, at der skal tilvejebringes nødvendige rejsedokumenterog/eller indrejsetilladelse og købes billetter mv.Er udlændingen asylansøger, eller ansøger udlændingen omasyl, kan en udsendelse først finde sted, når der foreligger enendelig afgørelse om afslag på asylansøgningen.En udlænding, der er afvist eller administrativt udvist, vil – så-fremt betingelserne herfor i udlændingelovens § 36, herunderproportionalitetskravet, er (fortsat) opfyldt – være frihedsberø-vet, indtil udsendelse kan ske.I forbindelse med selve udsendelsen vil udlændingen, hvis derer sket udvisning og derfor fastsat et indrejseforbud, få for-kyndt dette indrejseforbud og blive vejledt om betydningenheraf og om konsekvenserne ved at overtræde indrejseforbud-det.Indrejseforbuddet vil blive opdateret i Det Centrale Kriminal-register. For så vidt angår tredjelandsstatsborgere, der udvisesadministrativt på grund af ulovligt ophold, jf. udlændingelo-vens § 25 b, vil der tillige ske opdatering af indrejseforbuddet iSIS II, jf. udlændingelovens § 58 g, stk. 1, nr. 6. I forhold tiltredjelandsstatsborgere med et lovligt ophold i et andet Schen-genland gælder der dog en særlig konsultationsprocedure, derforestås af Udlændingestyrelsen, jf. lovens § 58 h.”
3