Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14
L 138 Bilag 22
Offentligt
1345765_0001.png
1345765_0002.png
1345765_0003.png
1345765_0004.png
1345765_0005.png
1345765_0006.png
1345765_0007.png
1345765_0008.png
1345765_0009.png
1345765_0010.png
1345765_0011.png
1345765_0012.png
1345765_0013.png
1345765_0014.png
1345765_0015.png
1345765_0016.png
1345765_0017.png
1345765_0018.png
1345765_0019.png
1345765_0020.png
Oplæg til højvandssikring af Rigshospitaletsbygninger og arealer.Primært Rigshospitalets TraumeCenter.
2012
Siolit A/SFuglebakken 43DK 5610 AssensTelefon: +45 6471 1115Henrik J. Eriksen og Christian JensenE-mail:[email protected]Blog:http://siolit.wordpress.com/
Oplæg: Rigshospitalets TraumeCenter – højvandssikring.
IndholdsfortegnelseBaggrund: .......................................................................................................................................................... 3Reivsion af vort oplæg til sikring af Rigshospitaletl tilpasset beredskabsstyrelsens vurderinger i deres nyligudsendte rapport, Nationalt Risiko Billede (NRB). .......................................................................................... 4Hvad kan der gøres !: ........................................................................................................................................ 6Lourdes hospital ................................................................................................................................................ 7Grundlag for projektet. ...................................................................................................................................... 8Beskrivelse af projektet. .................................................................................................................................... 9Niveau 1A: Sikring af TraumeCenteret og ambulancegården. ........................................................................ 11Niveau 1B: Skalsikring af facader, herunder ambulancegårdens facader. ...................................................... 13Niveau 2: Skalsikring af bygninger, eksklusiv ambulancegårdens facader..................................................... 14Niveau 3: En sikring af hele Rigshospitalets. (Lourdes modellen). ................................................................ 15Produkter der kan bringes i anvendelse: .......................................................................................................... 17Kilder og materiale der danner baggrund for dette oplæg: .............................................................................. 17Næste skridt: .................................................................................................................................................... 18Konklusion. ..................................................................................................................................................... 18Bilag A: Udfyldt skema .................................................................................................................................. 19Bilag B: Tomt skema ...................................................................................................................................... 20
Side 2 af 20Ophavsret og copyright på materialet tilhører Siolit A/S
August 2012 – 2. rev. april 2013 NRB
Oplæg: Rigshospitalets TraumeCenter – højvandssikring.
Baggrund:I forbindelse med skybruddet over København i juli måned 2011, skete der store skader. Vitalesamfundsinstitutioner oplevede funktionssvigt i større eller mindre omfang. Visse livsvigtigefunktioner var totalt ude af drift, tog blev standset, vigtige indfaldsveje til byen oversvømmet ogutallige ejendomme fik stueetager og kældre oversvømmet. Hospitalerne i området slap ikke forindtrængende vand. Mange steder var presset på grænsen af det absolutte maksimum forvandstandshøjde. 10 mm. mere eller 10 minutter længere tids nedbør ville have fået heltuoverskuelige konsekvenser. Denne type hændelser oplever vi heldigvis meget sjældent i Danmark.Skybruddet hørte til det man betegner som en 100års hændelse. Skal vi tro på at dette ikke vilgentage sig før om 100 år?
Vi mener nej. Inden for de seneste måneder har der været skybrud adskillige steder, hvorfor det vilvære meget optimistisk at satse på, at det ikke sker igen. Næste gang kan blive om 5 timer eller om5 år.Derfor er det meget påtrængende at få iværksat højvandssikring af de vitale samfundsfunktioner, førder igen opstår en situation som den i juli 2011.Vi har læst de mange kompetente evalueringer, der er kommet efter skybruddet og om de følger dethavde. Med baggrund i disse rapporter, har vi valgt at udarbejde dette oplæg til en sikring afRigshospitalets TraumeCenter.
Vort valg er begrundet i, at netop dette for Danmark så vigtige hospital var meget tæt på enuoverskuelig situation, der hvis den havde udviklet sig kunne have medført tab af menneskeliv, tabaf vigtigt udstyr, og i en længere periode ikke ville kunne fungere som hospital.
Side 3 af 20Ophavsret og copyright på materialet tilhører Siolit A/S
August 2012 – 2. rev. april 2013 NRB
Oplæg: Rigshospitalets TraumeCenter – højvandssikring.
Reivsion af vort oplæg til sikring af Rigshospitaletl tilpassetberedskabsstyrelsens vurderinger i deres nylig udsendte rapport,Nationalt Risiko Billede (NRB).Beredskabsstyrelsen har d. 9. april 2013 udsendt e samlet risikovurdering af forhold internt iDanmark (NRB), Det er første gang styrelsen udsender en sådan. I denne er mange forhold oghændelser gennemgået. Der er opstillet scenarier for hvilke konsekvenser eksempelvis skybrud,stormflod, orkaner og andre naturfænomener kan have, og hvad de tidligere hændelser har påførtsamfundet.
Skybrud, stormflod og orkaner ligger meget højt prioriteret i relation til de hændelser, der er med iplanen. Der henvises specifikt til skybruddet i København 2011, hvor store dele af byen blev megethårdt ramt.
Efter at have læst den første udgave af NRB er det klart, at vi har en kompetent civilberedskabsstyrelse. Vi kan håbe det har en afsmittende effekt på de besluttende myndigheder, derskal bevilge de nødvendige midler til at imødegå katastroferne inden de sker.Det har desværre ikke været det indtryk man får, når man se på bevillingerne til højvandssikringrundt omkring i landet.Siolit A/S udarbejdede et oplæg til sikring af Rigshospitalet og især Rigshospitalets Traume Centeri oktober 2011. Vi tog udgangspunkt i, hvad der gøres i USA for at sikre offentlig infrastruktur,herunder også hospitaler. Vi har efter Beredskabsstyrelsens risikovurdering revideret dette oplægved at tilføje deres udvælgelseskriterier som delelement i en samlet vurdering om der er behov forat sikre Rigshospitalet mod højvande under et skybrud. Vi har udfyldt skemaet efter voresvurdering, så kan andre gøre det samme ud fra deres skøn.Det udfyldte skema vedhæftes som bilag A. som bilag B det tomme skema. Den samlede NRB kanfindes her:http://brs.dk/omstyrelsen/presse/nyheder/Pages/2013_04_09.aspxSiolits forslag blev sendt til Rigshospitalet. Vi kan her i april 2013 konstatere, at når et skybrud ellerekstrem nedbør næste gang rammer København er situationen uforandret. Man har ikke iværksattiltag der kan sikre Rigshospitalet.Følgeskaderne efter et skybrud med bare 5 % mere nedbør i området, ville lukke hospitaletsTraumeCenter, muligvis hele hospitalet. Følgerne af skybruddet i 2011 kan læses iBeredskabsstyrelsens risikovurdering, og i Københavns Beredskabs - rapport efter hændelsen. Linktil denne på vores blogside.Side 4 af 20Ophavsret og copyright på materialet tilhører Siolit A/S
August 2012 – 2. rev. april 2013 NRB
Oplæg: Rigshospitalets TraumeCenter – højvandssikring.
En sådan hændelse vil med stor sandsynlighed kræve menneskeliv, ødelagt udstyr for et stortmillionbeløb, og langt værre hindre brugen af hospitalet i adskillige måneder måske år.I relation til det udfyldte identifikationsskema fra NRB side 7 Bilag A, er der følgendebemærkninger:1.Energi: Hospitalets elforsyning være vil være nedbrudt, idet nødforsyning ogtransformatorstationer er placeret under terrænniveau. Dette alene vil hindre arbejdsgangeog operationer på hospitalet.Transport: Her er bekymringen at man med mere end 200 mm. vand i gaderne og pålavtliggende steder, ikke længere vil kunne anvende almindelige ambulancer tilpatienttransport. Dette vil medføre ganske alvorlige risici.Vand: Opstuvet kloakvand vil øge risikoen for spredning af smitte. Også her vil der væreen risiko for tab af menneskeliv.Redningsberedskabets muligheder i tilfælde af en skybrudsoversvømmelse ved hospitalet,vil kræve meget omfattende indsats i tilfælde af en evakuering. Ressourcerne, herunderpumpekapacitet, mandskab og køretøjer der sikkert kan evakuere patienter m.v. vurderervi som mangelfuld.
2.
3.4.
Side 5 af 20Ophavsret og copyright på materialet tilhører Siolit A/S
August 2012 – 2. rev. april 2013 NRB
Oplæg: Rigshospitalets TraumeCenter – højvandssikring.
Hvad kan der gøres !:Som situationen er nu, er evakuering af stærkt plejekrævende patienter ikke mulig ved hændelser afovenstående type. Derfor er det vor opfattelse, at Rigshospitalet skal sikres således, at en så normaldrift som mulig skal sikres, og derfor skal have første prioritet.Det må være af yderste vigtighed, at et så stort landsdækkende hospital med mange vigtigespecialafdelinger er funktionsdygtigt under og efter selv den alvorligste højvandssituation, der kanforekomme i området.Højvandssikringen må gå forud for alle andre tiltag, herunder etableringen af et patienthotel ud fraden betragtning, at hvis hospitalet ikke fungerer, er der heller ingen patienter og heller ikke brug foret hotel.
Vi har ikke lægelig ekspertise, men hvordan man under et skybrud har tænkt sig at flytte patienterder er i isolation, i respirator eller tilkoblet andet højteknologisk udstyr, forekommer os utænkeligtog umuligt med det beredskab vi har kendskab til, at der findes.
Nedkørsler tilTraumeCenterAmbulancegårdVaregård / Opgang 4HovedindgangVaregård / Opgang 4Side 6 af 20Ophavsret og copyright på materialet tilhører Siolit A/S
August 2012 – 2. rev. april 2013 NRB
Oplæg: Rigshospitalets TraumeCenter – højvandssikring.
Lourdes hospitalVia vore samarbejdspartnere i USA har vi set et eksempel på hvad en oversvømmelse af et hospitalkan medføre. Lourdes Hospital i New York blev i 2006 ramt af så svære oversvømmelser, at manmåtte evakuere hospitalet totalt. Den efterfølgende renovering medførte, at man ikke kunnemodtage patienter i mange måneder.
På Lourdes Hospital beløb skaderne sig til 20 mio. US.$, så med baggrund i denne hændelsebesluttede hospitalets ledelse i samarbejde med FEMA, at man etablerede et sikringsprojekt af heleLourdes Hospital med det formål, at forhindre fremtidige oversvømmelser i at ødelægge hospitalet.Dette projekt kostede over 6 mio. US. $. (FEMA er den statslige institution, der varetager sikring ogfinansiering af projekter i relation til ekstremt klima, herunder oversvømmelser) FEMA har netopudpeget dette hospitalsprojek som Best Parctice.
I august 2011 ramte orkanen Irene området med ekstrem nedbør og oversvømmelser til følge. Somdet fremgår af billederne fungerede de iværksatte foranstaltninger til alles tilfredshed. Der var ingenskader på hospitalet, men man måtte henholdsvis sejle og flyve personale og patienter til og frastedet i flere dage. Desuden kan oplyses at Lourdes Hospital i de kommende år bygger nyt, udførtsåledes at kommende oversvømmelser ikke vil påvirke hospitalets drift.
Side 7 af 20Ophavsret og copyright på materialet tilhører Siolit A/S
August 2012 – 2. rev. april 2013 NRB
Oplæg: Rigshospitalets TraumeCenter – højvandssikring.
Grundlag for projektet.Siolit A/S er en specialiseret virksomhed, der som et af de eneste firmaer i Skandinavien harspecialiseret sig i produkter til højvandssikring i bred forstand. Vi har et grundigt kendskab tilmarkedets produkter og deres anvendelse i praksis. De produkter vi markedsfører, er alle udvalgtmed omhu og med fokus på deres funktion i relation til højvandssikring.Klimaet ændrer sig med ekstrem nedbør og stigende vandstande til følge. De seneste årsbegivenheder har klart vist, at dette kan ramme hvor som helst. Der ikke tradition i Danmark for atanvende hverken faste eller mobile barrierer eller højvandssikrede døre og skot. Der er mangesteder, hvor vand truer samfundets vitale institutioner, der derfor skal sikres.Danske byer ligger ofte ved kysterne eller omkring åer og deres topografi følger delvist detoprindelige landskab. Dette betyder, at byerne ofte ligger lavt i forhold til deres opland, at der istørre byer vil være ”vandveje”, når ekstremt nedbør falder og vandet truer fra flere sider.Rigshospitalet ligger ved en sådan vandvej.På baggrund af dette er det Siolit A/S opfattelse, at der er et stort behov for at udbredeinformationer om de sikringssystemer, man gennem mange år har anvendt i vore nabolande ogrundt om i verden.Vi har valgt Rigshospitalet, og oplægget til højvandssikring er begrænset til TraumeCentret.Årsagen til dette er, at man efter at have højvandssikret dette område, efterfølgende skal se på restenaf Rigshospitalet i sammenhæng. Der er en eller flere kælderetager under samtlige bygninger, ogdisse er forbundet via gange og installationskanaler. Overalt på hospitalet er der elevatorer ogtekniske installationer placeret i disse kældre, steder der potentielt skal højvandssikres. Der arbejdesmed planlægningen af nye byggerier, og opgradering af større områder på hospitalet.I det efterfølgende vil vi fokusere på TraumeCentret.
Side 8 af 20Ophavsret og copyright på materialet tilhører Siolit A/S
August 2012 – 2. rev. april 2013 NRB
Oplæg: Rigshospitalets TraumeCenter – højvandssikring.
Beskrivelse af projektet.Indledningsvis har vi udarbejdet dette ideoplæg, som er baseret på tilgængelige evalueringer, voreskontakters erfaringer og vore leverandørers anbefalinger i relation til en samlet sikring af etmoderne hospitals traumecenter.
På baggrund af dette oplæg vil vi tillade os at foreslå et uforpligtende møde, hvor de skitseredemuligheder kan blive drøftet og et videre forløb fastlægges.Siolit A/S vil i samarbejde med hospitalet tilbyde at være tovholder mht. udarbejdelsen af etprojektoplæg.Udgangspunktet vil være at Siolit A/S udarbejder et projektoplæg i samarbejde med voreudenlandske produktleverandører. Vores erfaring med netop højvandssikring gennem de sidste årviser, at kun meget få danske rådgivere og slutbrugerne har kendskab til de mulige højvandssikreløsninger, der findes.Projektoplægget indeholder niveaudelte løsninger således at man:Først sikrer traumecentret så ambulancegården og hele centeret holdes ”tørt”.Andet niveau omfatter sikring af lavtliggende områder på terræn, herunder ogsåambulancegården, ved etablering af en total vandtæt ydre skal, som er højvandssikker.Det tredje niveau omfatter en samlet total løsning for hele Rigshospitalet, herunderimplementering af planlagte og kommende ny-, om- og tilbygninger.
Fælles for alle niveauer er at den maximale vandstand på terræn sættes til en sikringshøjde på 0,80meter. Bygninger over terræn højvandssikres mod vandindtrængen i op til en højde på 1,00 meter.Der skal foretages en samlet vurdering af koteforholdene på stedet, og ud fra denne fastlægges denendelige kote på terræn.
Side 9 af 20Ophavsret og copyright på materialet tilhører Siolit A/S
August 2012 – 2. rev. april 2013 NRB
Oplæg: Rigshospitalets TraumeCenter – højvandssikring.
Dette betyder at ind - og udgange samt vinduer, ventilationsriste og andre åbninger højvandssikres inødvendigt omfang. Ved en vandstand på terræn på mere end 0,40 meter vil al færdsel på terrænvære vanskeligt, og færdsel i det opstuvede vand vil være forbundet med sundhedsfare.
Der skal etableres højvandssikrede nødudgange oppe i stueplan, så evakuering og færdsel i ganskesærlige tilfælde kan ske forsvarligt, og uden fare for hospitalets drift.Vi forudsætter, at der kan henvises til andre funktionsdygtige hospitaler i området. I akutte tilfældeder kræver behandling på Rigshospitalet, vil helikopter være den mulighed der skal anvendes for atkomme ind.Der er under de respektive niveauer henvist til produkter. Disse produkter er på side 15 oplistet.Yderligere oplysninger kan fremsendes, langt de fleste er på enten tysk eller engelsk.Produktnumrene henviser til vort interne nummersystem i vor samlede produktoversigt.http://siolit.wordpress.com/produkter/produktnogle/
Vi skønner, at der ikke vil være personale til at opsætte manuelle skotløsninger i en krisesituation,hvorfor der monteres automatiske 24/7 løsninger alle steder, hvor passage i dagligdagen er en del afhospitalets funktion. Disse automatiske skot skal efterses rutinemæssigt for funktion afspecialuddannet mandskab / fabrikantens montører.
Side 10 af 20Ophavsret og copyright på materialet tilhører Siolit A/S
August 2012 – 2. rev. april 2013 NRB
Oplæg: Rigshospitalets TraumeCenter – højvandssikring.
Niveau 1A: Sikring af TraumeCenteret og ambulancegården.Det overordnede mål er at sikre traumecentrets funktion, herunder tilkørselsforhold.Der etableres en sammenhængende barriere omkring hele ambulancegårdens åbning mod det fri.Denne barriere påtænkes udført som let glasbarriere, produkt nr. 35. Den sættes desuden opomkring de 2 eksisterende nedkørsler, der forudsættes at være brugbare som fundamenter.Sikringslinjerne er indtegnet på nedenstående kortbilag.Anhamm klapskotGlasbarriereIES disinfektion
Der placeres automatiske anhamm barrierer (produkt nr. 33) ca. 35 meter før de 2 nedkørsler påtværs af Frederik V´2 vej i fuld kørebanebredde.
Der etableres i begge ender (alternativt kun i den ene) en forhøjet passage med indbygget IESautomatisk vaske og desinfektions plads. Dette sikrer, at køretøjer der alle har passeret gennem detopstuvede kloakvand ude i byen, automatisk spules og renses inden den fortsatte kørsel tiltraumecentret. Denne foranstaltning mindsker risikoen for at forurene områderne forantraumecentret.
Side 11 af 20Ophavsret og copyright på materialet tilhører Siolit A/S
August 2012 – 2. rev. april 2013 NRB
Oplæg: Rigshospitalets TraumeCenter – højvandssikring.
Åbninger såsom ventilationafkast, ovenlysvinduer m.v. sikres så de enten er højvandssikre ellerplaceret over den planlagte sikringshøjde.
Nede i Ambulancegården etableres der 2 uafhængige pumpesumpe med tilhørende pumper. Dissepumper vil sikre en tør ambulancegård i forhold til indsivende vand, overløb og nedbør. Pumperneskal etableres, så der pumpes ud på terræn eller i særskilt tank, ikke ud i kloaksystemet idet detteallerede vil være opstuvet. Pumpningen skal ske over den valgte sikrings kote.Der etableres en skalsikring med vandtætte vægge, højvandstætte døre og installationer inde påtraumecentrets område, således at der ikke fra hospitalets øvrige afdelinger trænger vand ind itraumecentret.
Facader, herunder døre og vinduer sikres mod indtrængende vand ovenfra og ned i traumecentret.Alternativt kunne man som angivet på nedenstående skitse vælge at etablere den vandtætteperimeter omkring lysgården, der sikres ud imod det omliggende terræn længst borte fra bygningen.Anhamm klapskotGlasbarriereIES disinfektion
Det vil være nødvendigt at etablere tilstrækkelig pumpe for det højvandssikrede areal.Side 12 af 20Ophavsret og copyright på materialet tilhører Siolit A/S
August 2012 – 2. rev. april 2013 NRB
Oplæg: Rigshospitalets TraumeCenter – højvandssikring.
Niveau 1B: Skalsikring af facader, herunder ambulancegårdens facader.
Selvom der er valgt et ret højt sikringsniveau på 1,00 m. anbefaler vi, at man i ambulancegårdenhøjvandssikrer alle facader og indgange i fuld højde, så gården under en ekstrem hændelse kan værehelt vandfyldt, uden at der trænger vand ind i bygningen og ødelægger sårbare installationer i selvetraumecentret og ned i underetagerne. Dette ville være den optimale løsning.Denne kunne erstattes af anhamm automatiske skot (produkt nr. 33)foran porte og indgange. Detforudsætter at pumpekapaciteten er så stor, at en pumpe kan klare at holde området fri for vand.
Vinduer udskiftes med en højvandssikker type. Det skal afklares om det skal være muligt at åbnedisse, med risiko for at de ikke er lukket under et skybrud. Døre til eksempelvis transformatorer ogteknikrum udskiftes til højvandstætte døre af fabrikat Buchele (produkt nr. 37, 37, 38 og 39). I denforbindelse skal der skabes tilstrækkelig ventilation fra disse rum.
Ventilationskanaler sikres i nødvendigt omfang, så der ikke kan trænge vand ind gennem disse. Allevægge op til den fastlagte kote 1,00 m over terræn samt alle kældres ydervægge sikres modvandindtrængen. Uanset om facaderne består af murværk, betonelementer eller er støbt på stedet,specialbehandles disse med vore gennemtestede silikatprodukter, som er specielt egnede til sådanneopgaver.
Side 13 af 20Ophavsret og copyright på materialet tilhører Siolit A/S
August 2012 – 2. rev. april 2013 NRB
Oplæg: Rigshospitalets TraumeCenter – højvandssikring.
Niveau 2: Skalsikring af bygninger, eksklusiv ambulancegårdens facader.I varegården og arealer, der ligger under terræn, højvandssikres alle facader og indgange i fuldhøjde, så gården under en ekstrem hændelse kan være helt vandfyldt, uden at der trænger vand ind ibygningen og ned i de sårbare underetager.
Alle indgange på terræn sikres med automatiske skot af type anhamm(produkt nr. 33)med ensikringshøjde på 1,00 m. De lukker når opstuvning i kloaksystemet når op i en vis højde.Vinduer/brystningspartier ombygges eller udskiftes med en højvandssikker type. Endvidere afklaresdet, om det skal være muligt at åbne disse med risiko for, at det ikke er lukket under et skybrud.Der etableres særlige flugtvejsgårde ved visse typer udgange. Dette afklares specifikt medbrandvæsenet, beredskabsstyrelsen og sygehusledelsen.Døre til eksempelvis transformatorer og teknikrum udskiftes til højvandstætte døre af fabrikatBuchele (produkt nr. 37, 37, 38 og 39 ). I den forbindelse skal der skabes tilstrækkelig ventilationfra disse rum. Ventilationsskorsten skal have et afkast over den fastlagte sikringskote for terræn.Ventilationskanaler sikres i nødvendigt omfang, så der ikke kan trænge vand ind gennem disse.I murede bygninger over terræn med ventilerede studsfuger / krybekældre m.v. indbygges derspecielle ”ventilationssten”, der automatisk lukker når der kommer vand ind i ”stenen”, produkt nr.16. Alle vægge op til den fastlagte kote 1,00 m over terræn samt alle kældres ydervægge sikresimod vandindtrængen. Uanset om facader består af murværk, betonelementer eller er støbt påstedet, specialbehandles disse med vores gennemtestede silikatprodukter.
Side 14 af 20Ophavsret og copyright på materialet tilhører Siolit A/S
August 2012 – 2. rev. april 2013 NRB
Oplæg: Rigshospitalets TraumeCenter – højvandssikring.
Niveau 3: En sikring af hele Rigshospitalets. (Lourdes modellen).Der etableres en kotebestemt barriere rundt om hele Rigshospitalet. Alle adgangsveje (både tilkørende og gående trafik) sikres med automatiske skot. Der etableres det nødvendige antaloverkørselsramper for adgang med redningskøretøjer til især traumecentret mindst 2 stk. børetableres.
De under TraumCentret (niveau 1A) foreslåede løsninger etableres i fuld udstrækning, inkl. deforeslåede desinfektionscentraler, der kan afvaske køretøjerne inden de får adgang til dethøjvandssikrede område.
Anhamm klapskot
Højvandssikker perimeter
IES disinfektionsenhed
Side 15 af 20Ophavsret og copyright på materialet tilhører Siolit A/S
August 2012 – 2. rev. april 2013 NRB
Oplæg: Rigshospitalets TraumeCenter – højvandssikring.
For at sikre hele arealet indenfor den foreslåede perimeter, iværksættes der forskellige løsninger tillokal styring af nedbøren. Der skabes på udvalgte steder regnvandsbassiner. Langs veje etableresder ”grønne brønde” og på tage, hvor der er mulighed for det, etableres der grønne tage. For at sikrestørst mulig afvanding af befæstede arealer omlægges belagte arealer med permeable belægninger.
Der etableres den nødvendige pumpekapacitet med tilhørende nødstrømsanlæg til at sikre bortskaffelse afopstuvet regnvand indenfor den etablerede perimeter. Pumpning skal i videst muligt omfang kun ske vedrisiko for indløb af regnvand i bygninger, hvilket typisk vil ske når de etablerede regnvandsbassiner fyldesop. Pumpningen vil ske ud på arealer udenfor perimeteren, i den forbindelse forventes det pumpede vandalene at være regnvand og derfor ikke inficeret.
Side 16 af 20Ophavsret og copyright på materialet tilhører Siolit A/S
August 2012 – 2. rev. april 2013 NRB
Oplæg: Rigshospitalets TraumeCenter – højvandssikring.
Produkter der kan bringes i anvendelse:De produkter der kan komme til anvendelse kunne være nedenstående, i den næste fase indarbejdesog vælges de produkter der vil være bedst egnet. Mere viden om de enkelte produkter findes på deindsatte links eller ved henvendelse til Siolit A/S.
WHS skot produkt nr. 25.Airbrick produkt nr. 16.Automatisk anhamm klapskot produkt nr. 33.http://siolit.files.wordpress.com/2011/10/anhamm_schotts.pdfHøjvandssikre glasfacader produkt nr. 35.Højvandssikre vinduer produkt nr. 40, 41 og 42Højvandssikre Buchele døre produkt nr 36 og 37.WHS DPS2000 sikringsystem produkt nr. 31.Sinnotec produkt nr.100.http://powerwater.files.wordpress.com/2011/10/2010-02-27-jr-tm-sinnodur-waterproofing-gb1.pdfIES / neptune automatisk bil desinfektionssystemGrønne miljørensebrønde til overfladevand (minirodzoneanlæg)
Produkter fra vore samarbejdspartnere:Bygross: Diadem grønne tage, permeable belægninger, afvandingsrender m.v.Kontakt Torben Hoffmannhttp://www.byggros.com/da/produkter/regnvandshandtering-lar
Grundfoss pumper.http://dk.grundfos.com/products/find-product/br-ndmontage.html#oversigtKloak tilbageløbssikringer KESSELhttp://lauridsen-hi.dk/kessel.aspx
En del af disse løsninger, herunder automatiske skot skal efterses rutinemæssigt for funktion, enten afhospitalets tekniske afdeling eller af fabrikantens montører. Drift og vedligeholdelse kræver uddannelse hosden enkelte produktleverandør.
Kilder og materiale der danner baggrund for dette oplæg:Københavns brandvæsens evaluering:www.kk.dk/~/media/8D6C2C88902447398E55F39BDE30B187.ashxTraumeCenterleder Claus Falck Larsen´s evaluering:www.sst.dk/~/media/Planlaegning%20og%20kvalitet/Sundhedsberedskab/Oplaeg%20fra%20konference/Claus%20Falck%20Larsen%20Rigshospitalet%20Erfaringer%20fra%20skybruddet.ashxBeredskabsstyrelsens evaluering:http://brs.dk/beredskab/Documents/Redeg%C3%B8relse%20om%20skybruddet%20i%20Stork%C3%B8benhavn%202.%20juli%202011.pdfRegion Hovedstadens evaluering:www.regionh.dk/NR/rdonlyres/F9EEB0E1-C7A8-4418-9E17-E8CA976BF98E/0/Notatomhaandteringafskybrud.pdf
Side 17 af 20Ophavsret og copyright på materialet tilhører Siolit A/S
August 2012 – 2. rev. april 2013 NRB
Oplæg: Rigshospitalets TraumeCenter – højvandssikring.
Næste skridt:På baggrund af projektoplægget besluttes, hvilken løsning der ønskes til sikring af RigshospitaletsTraumeCenter. Den videre procedure fastlægges i samarbejde med de relevante parter.I næste fase indhenter vi faste tilbud på den del af projektet, der relaterer sig til vore produkter, ogsamtidigt lader vi udarbejde overslag på nødvendige arbejder.
Konklusion.Rigshospitalet skal fungere under de værst tænkelige højvandshændelser, også uden forsyninger udefra.Dette skal ske uden risiko for personale og patienter, uden at man behøver at udarbejde omfattendeevakueringsscenarier, der i sidste ende vil være særdeles vanskelige at bringe til udførelse.Hospitalet bringes hurtigst mulig til at kunne fungere i sådanne situationer med hensyn til el ogvandforsyning. Det vil være ønskeligt at spildevand og andre udledninger kan håndteres indenfor hospitalet ien kortere periode.
Med venlig hilsenSiolit A/SFuglebakken 43DK 5610 AssensTlf: +45 6471 1115Cvr. 19359581Administrende direktørChristian JensenMobil: +45 2019 2316E-mail:[email protected]Link til Siolit blog sider:http://siolit.wordpress.com/,http://klimatilpasning.wordpress.com/about/,http://klimasikring.wordpress.com/klimasikring/,http://letadgang.wordpress.com/om-siden/
ProjektansvarligHenrik J. EriksenTlf: +45 5044 9544E-mail:[email protected]
Side 18 af 20Ophavsret og copyright på materialet tilhører Siolit A/S
August 2012 – 2. rev. april 2013 NRB
Oplæg: Rigshospitalets TraumeCenter – højvandssikring.
Bilag A: Udfyldt skema
Se vore bemærkninger til det udfyldte skema på side 4 i nærværende rapport
Side 19 af 20Ophavsret og copyright på materialet tilhører Siolit A/S
August 2012 – 2. rev. april 2013 NRB
Oplæg: Rigshospitalets TraumeCenter – højvandssikring.
Bilag B: Tomt skema
Side 20 af 20Ophavsret og copyright på materialet tilhører Siolit A/S
August 2012 – 2. rev. april 2013 NRB