Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14
L 138
Offentligt
1355675_0001.png
1355675_0002.png
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTEREN
7. april 2014

Besvarelse af spørgsmål 58ad L138stillet af Erhvervs-, Vækst- og

Eksportudvalget den 4. april 2014efter ønske fra).

Spørgsmål:

Vil ministeren i forlængelse af sit svar på spørgsmål 49 uddybe, hvilkeprincipperder anvendes ved erstatningsopgørelse, såfremt skadelidte ikkeønsker atgenopføre sin bolig, herunder indhente oplysninger fra Forsik-ring & Pensionom, hvad der er praksis i sammenlignelige private forsik-ringer?

Svar:

Jeg kan i forlængelse af min besvarelse på spørgsmål 49 oplyse, at For-sikring & Pension har bekræftet, at der i forbindelse med erstatningsop-gørelse, såfremt skadelidte ikke ønsker at genopføre sin bolig, sker enomregning af erstatningssummen, ved at der bliver foretaget en værdiop-gørelse af ejendommen efter dagsværdi, dvs. med fradrag for slid og ældepå både materialer og arbejdsløn, og at dette kan betyde, at skadelidte fåret lavere beløb udbetalt kontant end hvis ejendommen bliver udbedret.Forsikring & Pension oplyser i den forbindelse:”Derlaves en helt ny beregning efter dagsværdiprincippet. Moms på ar-bejdet udgår også.Dagsværdien er helt overordnet den værdi huset/bygningsdelen har påskadestidspunktet. Hvis huset/bygningsdelen er slidt, vil dette give en la-vere værdi og hermed lavere erstatning. Hvis et nyt hus koster f.eks.2.000.000 kr., vil erstatning til nyværdi være 2.000.000 kr. Vælger skade-lidte at få kontanterstatning, skal der laves en dagsværdivurdering ogfratrækkes moms. Hvis huset f.eks. er nedslidt og vurderes til 50 %, vilkontanterstatningen derfor være 1.000.000 kr. Herfra fratrækkes moms,hvis skadelidte ikke genopfører/reparerer huset. I et sådan tilfælde, vilkontanterstatningen i alt blive 800.000 kr.Man kan sige, at dagsværdiprincippet følger de normale forsikringsretli-ge principper om, at du skal have dækket dit tab. Dit tab er husets værdi.Nyværdidækningen er en særlig for forsikringstageren gunstig opgørelse,som i de fleste tilfælde giver en gevinst (altså imod normale principper).Dette er indført i vilkårene af hensyn til kunderne, som ved totalskaderhar et stort problem med at få genopført, hvis egenbetalingen er megetstor pga. nedskrivninger. Dette hensyn er der naturligvis ikke, hvis hus-ejeren vælger ikke at genopføre.
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
EAN nr. 5798000026001[email protected]www.evm.dk
2/2
Som eksempel på vilkår om kontanterstatning fra[selskabets navn fjer-net]:Hvis erstatningen ikke bliver brugt til reparation eller genopførelse af detbeskadigede, opgør vi erstatningen som en kontanterstatning til fri rådig-hed. Vi opgør skaden til dagsværdi, det vil sige med fradrag for værdifor-ringelse på grund af alder og slid. Erstatningen kan ikke overstige denbeskadigede bygnings handelsværdi umiddelbart før skadens indtræden.Restværdierstatning, udgifter til nedbrydning, lovliggørelse, byggeadmi-nistration, prisstigninger og moms erstatter vi ikke. Betaling af en kon-tanterstatning forudsætter samtykke af de personer eller kreditforenin-ger,der har tinglyst pant i ejendommen. Vi skal derfor have en tingbogs-attest og godkendelse fra panthavere og andre, der har rettigheder iejendommen.”