Grønlandsudvalget 2013-14
L 16 Bilag 4
Offentligt
1289398_0001.png
1289398_0002.png
1289398_0003.png
AT A S S UT I N AT S I S A R TU NI
ATASSUTGerhardt Petersen
UKA 2013/17-101.10.2013
Forslag til: Inatsisartutbeslutning om at Grønlands Selvstyre tiltræder forslag til lov omændring af lov nr. 197 af 16. juni 1962 for Grønland om børns retsstilling og lov nr. 154 af 27.maj 1964 arvelov for Grønland.(Formand for Naalakkersuisut & Naalakkersuisoq for Udenrigsanliggender)
Ud fra Grønlands Statistiks seneste tal hvor indbyggertallet for Grønland er på 56.370, er der ud afdisse 13.524 der er født efter 1963, og her har vi ikke medtaget de personer der er afgået ved død.
Det er ikke ligetil, at finde ud af hvor stor en andel af disse er opvokset som værende faderløse, mendet er ganske sikkert, at der må have været en del der er opvokset uden mulighed for at finde ud afidentiteten af deres fader.
Ud af de omtalte personer, er der utvivlsomt også mange, der som børn har oplevet at blivebehandlet negativt på baggrund af, at de var født udenfor ægteskabet og at den behandling har givetdem megen smerte, og mødrene har utvivlsomt også været udsat for nedgørende udtalelser som ikkehar gavnet opdragelsen af deres børn og som har givet mødre og børn store menneskelige smerterundervejs.
De omtalte børn og deres mødre har ikke alene været udsatte i forhold til lovgivningen, men fraATASSUT er vi også sikre på at de ligeledes også har oplevet hvordan de af deres medborgere erblevet set ned på, derfor vil det være på sin plads, at der gøres tiltag for at der bliver rettet op pådisse forhold ud fra korrekte og passende handlinger som de omtalte kan være tilfredse med.
1
AT A S S UT I N AT S I S A R TU NI
ATASSUT kunne selvfølgelig godt stille sig tilfreds med, at der nu tages initiativ for at rette op påden uretmæssige måde de omtalte personer har været stillet i, hvor de i deres liv har lidt afsavn samtudstødt af samfundet.
Vi er dog ikke tilfredse, i henhold til ændring i lov nr. 197 af 16. juni 1963, bliver der nu åbnet opfor at såfremt man allerede ikke har fået kendskab til sin fader, at dette bliver en mulighed, dettevurderer vi i ATASSUT blot er naturligt.
Vi er dog i ATASSUT stærkt utilfredse med, ændringen af den anden der behandles nemlig lov nr.154 af 27. maj 1964 vedrørende arvelov for Grønland.
I ATASSUT mener vi at der er behov for at placere et ansvar for at de omtalte børn, der i dag ervoksne, som ikke har haft rettigheder til at få kendskab til deres fædre og at der bør kommeindrømmelser om de uretmæssige handlinger de er blevet ofre for.
Derfor opfordrer vi i ATASSUT, Naalakkersuisut skal arbejde for, at Staten skal forpligte sig til atudbetale passende erstatninger til de omtalte, der på grund af loven er blevet gjort faderløse og at deved deres fædres død ikke har haft ret til at arve, derfor bør der igangsættes forhandlinger med denDanske Regering, da dette blot vil være på sin rette plads.
Det er i ATASSUT vores helt klare holdning, at de der har haft ansvaret for lovens opretholdelse,også skal tage ansvar for konsekvenserne for en opretning af den uretmæssige behandling deomtalte har været udsat for, hvor de nulevende har oplevet hvordan loven har frataget dem storerettigheder, som også har haft konsekvenser på deres forståelse for menneskelige værdier.
Vi vil også benytte lejligheden til at takke landsforeningen for juridisk faderløse, jeres målrettedeindsats har været stor bidrag for at de mange juridisk faderløse nu kan få en lovhjelmet oprejsning.
2
AT A S S UT I N AT S I S A R TU NI
Med disse korte bemærkninger fra ATASSUT, skal vi indstille forslaget til viderebehandling iInatsisartuts Lovudvalg, med henblik på at vores krav indarbejdes i et forslag til ændring affremsatte forslag til lov om ændring, som efter godkendelse i Inatsisartut så skal fremsendes tilStaten.
3