Socialudvalget 2013-14
L 166
Offentligt
1364531_0001.png
1364531_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato:2. maj 2014
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
Ansvarlig: the

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgsbrev af22. april

2014følger hermed ministeren for børn, ligestilling, integration og soci-

ale forholds endelige svarpå spørgsmål nr.3 ad L 166.

Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jens Henrik Thulesen Dahl (DF).

Sagsnr. 2012-2572

Spørgsmål nr. 3

”I forbindelse med Udbetaling Danmarks registrering af forskudsopgørelse,anføres det i bemærkningerne til lovforslaget, at ” Udbetaling Danmark skalså vidt muligt forinden have gjort pensionisten opmærksom på, at forskuds-opgørelsen må anses for at være forkert og opfordret pågældende til at æn-dre forskudsopgørelsen”, jf. side 13, vil ministeren uddybe, hvad der menesmed ’så vidt muligt’, og hvornår det ikke er muligt at gøre pensionisten op-mærksom på dette?”

Svar:

Efter den foreslåede kalenderårsmodel vil pensionen blive omregnet i løbetaf kalenderåret, hvis den akkumulerede registrerede indkomstoverstigerforskudsopgørelsen og en omregning fører til, at pensionen nedsættes. Det-te bidrager til at reducere størrelsen af en senere efterregulering. Der vil iforbindelse hermed ske partshøring i overensstemmelse med forvaltningslo-vens regler herom. Det vil ske ved agterskrivelse, dvs. varsling af en æn-dring, som vil blive gennemført, medmindre borgeren gør indsigelse.Den anvendte formulering i lovforslagets bemærkninger – ”så vidt mulig” -sigter til den situation, hvor den akkumulerede registrerede indkomst ikkeendnu overstiger forskudsopgørelsen, dvs. pensionen skal ikke omregnes,men hvor denhidtil registrerede indkomst kunne tyde på, at den registreredeindkomst på et senere tidspunkt i kalenderåret vil overstige forskudsopgørel-sen. Det er hensigtsmæssigt at gøre pensionisten opmærksom herpå, da enændring af forskudsopgørelsenvil bidrage til at undgå en senere stor efterre-
2
gulering eller en senere omregning, der indebærer en meget lille udbetaltpension i de resterende måneder i kalenderåret.Detvil ikke altid være muligt for Udbetaling Danmark på forhånd at vide, omden registrerede indkomst senere vil overstige forskudsopgørelsen, før detrent faktisk sker. Det vil for eksempel være tilfældet, hvis pensionisten får enstørre engangsindtægt, som ikke indgår i forskudsopgørelsen. UdbetalingDanmark vil i sådanne tilfælde ikke have haft mulighed for på forhånd atopfordre pensionisten til at ændre sin forskudsopgørelse. Tilsvarende gørsig gældende, hvis pensionisten i løbet af året f.eks. begynder at arbejdeeller arbejde i større omfang end hidtil, eller får påbegyndt udbetaling af enprivat pension m.v., som ikke indgår i forskudsopgørelsen.Generelt gælder, at Udbetaling Danmark ikke - på grundlag af de hidtil regi-strerede indkomster i året - kan vide med sikkerhed, om den registreredeindkomst for hele året vil komme til at overstige forskudsopgørelsen. Udbeta-ling Danmark kan f.eks. ikke vide, om pensionisten har tænkt sig at ophøremed et arbejde senere i kalenderåret, om en ratepension ophører m.v., og ihvilket omfang pensionistens forskudsopgørelse afspejler dette.Da en henvendelse til pensionisten om at overveje at ændre sin forskudsop-gørelse kan skabe en vis usikkerhed eller besvær for pensionisten, bør Ud-betaling Danmark udvise en vis tilbageholdenhed hermed. Det bør derforsom udgangspunkt kun ske, hvis der er betydelig sikkerhed for, at den regi-strerede indkomst på et senere tidspunkt vil overstige forskudsopgørelsen.
Manu Sareen
/ Bent Nielsen