Transportudvalget 2013-14
L 177
Offentligt
1370413_0001.png
1370413_0002.png
MINISTEREN
TransportudvalgetFolketinget
DatoJ. nr.
19. maj 20142014-1970
Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon41 71 27 00
Transportudvalget har i brev af 2. maj 2014 stillet mig følgende spørgsmål ved-rørende L177 – Forslag til lov om ændring af lov om en Cityring og ligningslo-ven, som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål nr. 1:

Kan ministeren orientere om, hvilke værktøjer til håndhævelse af støjreglerne,Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune vil få stillet til rådighed?

Svar:

Tilsynsmyndighedernes håndhævelsesmuligheder skal reguleres ved bekendt-gørelse, der er planlagt udstedt med hjemmel i det fremsatte lovforslag underforudsætning af, at dette vedtages.Den 9. maj 2014 blev Udkast til Bekendtgørelse om gener og forurening fraanlægget af Cityringen sendt i høring. Udkastet indeholder bl.a. de håndhævel-sesmuligheder, tilsynsmyndighederne, dvs. de to kommuner, får mulighed forat anvende, hvis Metroselskabet I/S ikke overholder de fastsatte støjniveauer.I udkastet foreslås det, at tilsynsmyndigheder vil have en trappe af håndhævel-sesmuligheder til rådighed, når reglerne skal håndhæves.Hvis tilsynsmyndigheden på baggrund af de indberettede støjmålinger og rede-gørelser, konstaterer at Metroselskabet I/S har overskredet det fastsatte støjni-veau, kan tilsynsmyndigheden henstille til Metroselskabet I/S, at overskridel-sen skal bringes til ophør inden en af tilsynsmyndigheden fastsat frist samt atMetroselskabet I/S skal forebygge, at der sker fremtidige overskridelser af detfastsatte støjniveau.Hvis Metroselskabet I/S ikke inden for den af tilsynsmyndigheden fastsattefrist har bragt overskridelsen af det fastsatte støjniveau til ophør, eller er støj-niveauet overskredet væsentligt eller gentagne gange, kan tilsynsmyndighedenindskærpe overfor Metroselskabet I/S, at støjniveauet skal overholdes, ellerpålægge Metroselskabet I/S, at der inden en fastsat frist skal foretages yderlige-re foranstaltninger til nedbringelse af støjen, således at det fastsatte støjniveauoverholdes.
Hvis pålægget ikke efterleves, kan tilsynsmyndigheden meddele Metroselska-bet I/S en indskærpelse om overholdelse heraf. Ved tilsynsmyndighedens vur-dering af overtrædelsens karakter, anses det for en skærpende omstændighed,hvis overskridelsen foregår i aften- og natperioden.Af indskærpelsen eller pålægget skal det fremgå, at manglende efterlevelse kanmedføre politianmeldelse således, at Metroselskabet I/S ved overtrædelse vilkunne idømmes bøder.Efterlever Metroselskabet ikke pålæg eller indskærpelser eller foreligger der inær sammenhæng gentagne og væsentlige overskridelser af de fastsatte støjni-veauer, kan tilsynsmyndigheden i samråd med transportministeren for et kon-kret anlægsarbejde, en konkret byggeplads, for en anlægsfase gældende for enbyggeplads eller for alle byggepladser for henholdsvis dag-, aften- eller natperi-oden nedlægge forbud imod, at Metroselskabet I/S kan udføre bygge- og an-lægsarbejdet efter de fastsatte støjniveauer.Konstateres der gentagne overskridelser af det fastsatte støjniveau på en byg-geplads eller foreligger der gentagne gange ikke fyldestgørende støjmålinger foren byggeplads, kan tilsynsmyndigheden tillige pålægge Metroselskabet I/S atforetage intensiveret eller kontinuert egenkontrol. Tilsynsmyndigheden kan i såfald beslutte, at der i hele arbejdstiden skal være en repræsentant for Metrosel-skabet I/S til stede på den byggeplads, pålægget er rettet imod.Endvidere kan tilsynsmyndigheden pålægge Metroselskabet I/S, at Metrosel-skabet I/S inden en af tilsynsmyndigheden fastsat frist, skal udarbejde enhandlingsplan for nedbringelse af støjniveauet, herunder om hvilke foranstalt-ninger, der påtænkes iværksat til nedbringelse af støjniveauet.Det er desuden i udkastet foreslået, at Metroselskabet I/S hvert kvartal overforTransportministeriet skal redegøre for anvendelsen af BAT-princippet (Bedsttilgængelige teknologi) samt optimering af planlægningen af bygge- og anlægs-arbejdet for alle Cityringens byggepladser. Endvidere skal redegørelsen inde-holde en status for anvendelsen af støjreducerende tiltag samt redegøre forfremtidige tiltag der forventes iværksat. På denne måde sikres det, at Metrosel-skabet I/S hele tiden søger at bringe støjniveauet så langt ned som muligt.Medvenlighilsen
Side 2/2
Magnus Heunicke