Retsudvalget 2013-14
L 178
Offentligt
1370537_0001.png
1370537_0002.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
19. maj 2014ProcesretskontoretChristina Thode Hansen2014-0037-00761159333
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 13 vedrørende forslag til lovom ændring af retsplejeloven og forskellige andre love. (Revision af reg-lerne om behandling af civile sager og syn og skøn, forhøjelse af beløbs-grænse for anke, indførelse af deltidsordning for dommere m.v., mediean-noncering af tvangsauktioner, tvangsfuldbyrdelse af digitale lånedokumen-ter, skriftlig behandling af anke i straffesager med samstemmende påstan-de m.v.) (L 178), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministe-ren den 2. maj 2014. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Pernille Skipper(EL).
Karen Hækkerup/Cecilie Maarbjerg Qvist
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 13 vedrørende forslag til lov om ændring af retsplejelo-

ven og forskellige andre love. (Revision af reglerne om behandling af

civile sager og syn og skøn, forhøjelse af beløbsgrænse for anke, indfø-

relse af deltidsordning for dommere m.v., medieannoncering af

tvangsauktioner, tvangsfuldbyrdelse af digitale lånedokumenter,

skriftlig behandling af anke i straffesager med samstemmende på-

stande m.v.) (L 178) fra Folketingets Retsudvalg:

”Med hvor lang tid vil det i gennemsnit forlænge en tvangsan-bringelsessag, hvis et spørgsmål om anke fra tredje instans (by-retten) til fjerde instans (landsretten) skal forelægges Proces-bevillingsnævnet, i forhold til i dag, hvor der er adgang til atanke direkte?”

Svar:

Ansøgning til Procesbevillingsnævnet om tilladelse til anke efter den fore-slåede bestemmelse i § 171 i lov om social service (lovforslagets § 11)skal indgives til nævnet inden 4 uger efter dommens afsigelse.Justitsministeriet har i øvrigt til brug for besvarelsen af spørgsmålet ind-hentet en udtalelse fra Domstolsstyrelsen, som har henvist til følgende ud-talelse fra Procesbevillingsnævnet:”Ansøgninger om appeltilladelse i tvangsanbringelsessager vilblive behandlet i Procesbevillingsnævnets afdeling for appeltil-ladelser. Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid i afdelingenfor appeltilladelser i 2013 var på 10,4 uger.Det er udgangspunktet, at det tillige vil være udtryk for dengennemsnitlige sagsbehandlingstid, hvis de foreslåede nye reg-ler om appeltilladelse fra byretten til landsretten bliver vedta-get. Dette forudsætter dog, at den gennemsnitlige sagsbehand-lingstid kan holdes på dette niveau også i tilfælde af en yderli-gere stor sagstilførsel som følge af de foreslåede nye regler omcivile sagers behandling.Procesbevillingsnævnet er i øvrigt generelt i alle sager op-mærksomme på, om der er konkrete forhold, der gør, at sagener af en sådan hastende karakter, at ekspeditionen af sagen skalfremskyndes.”Justitsministeriet kan i forlængelse heraf oplyse, at der ved beregningen afpotentialet for forslagene om begrænsning af adgangen til appel i civilesager er taget højde for, at forslagene medfører flere sager for Procesbevil-lingsnævnet og dermed også et behov for øgede ressourcer.2