Retsudvalget 2013-14
L 178
Offentligt
1370533_0001.png
1370533_0002.png
1370533_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
19. maj 2014ProcesretskontoretChristina Thode Hansen2014-0037-00761159341
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 16 vedrørende forslag til lovom ændring af retsplejeloven og forskellige andre love. (Revision af reg-lerne om behandling af civile sager og syn og skøn, forhøjelse af beløbs-grænse for anke, indførelse af deltidsordning for dommere m.v., mediean-noncering af tvangsauktioner, tvangsfuldbyrdelse af digitale lånedokumen-ter, skriftlig behandling af anke i straffesager med samstemmende påstan-de m.v.) (L 178), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministe-ren den 2. maj 2014. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Pernille Skipper(EL).
Karen Hækkerup/Cecilie Maarbjerg Qvist
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 16 vedrørende forslag til lov om ændring af retsplejelo-

ven og forskellige andre love. (Revision af reglerne om behandling af

civile sager og syn og skøn, forhøjelse af beløbsgrænse for anke, indfø-

relse af deltidsordning for dommere m.v., medieannoncering af

tvangsauktioner, tvangsfuldbyrdelse af digitale lånedokumenter,

skriftlig behandling af anke i straffesager med samstemmende på-

stande m.v.) (L 178) fra Folketingets Retsudvalg:

”Hvor stor en del af de tvangsanbringelsessager, som efter dennuværende ordning ankes til landsretten, ville efter den fore-slåede model kunne forventes at opnå Procesbevillingsnævnetsanketilladelse?”

Svar:

1.

Med lovforslaget foreslås det, at anke fra byret til landsret i sager omtvangsanbringelse af børn mv. fremover kun kan ske med tilladelse fraProcesbevillingsnævnet. Betingelserne for at få tilladelse vil efter forslagetvære, at sagen er principiel, eller at særlige grunde i øvrigt taler derfor.Det vil bero på en konkret vurdering af den enkelte sag, om betingelsernefor at meddele anketilladelse er opfyldt. I vurderingen af, om der forelig-ger særlige grunde, indgår i alle tilfælde, om domfældelse i sagen kan væresket med urette.Antallet af sager, som meddeles tilladelse til anke til landsretten, vil såle-des afhænge af de konkrete sager og Procesbevillingsnævnets praksis.Det kan i den forbindelse oplyses, at det ved beregningerne af potentialetved at gennemføre forslagene om begrænsning af appel i civile sager påbaggrund af en skønsmæssig vurdering er lagt til grund, at der i sager omtvangsanbringelse af børn vil blive meddelt appeltilladelse i 10 pct. af desager, hvor der søges om Procesbevillingsnævnets tilladelse, idet der erlagt vægt på, at landsretterne meget sjældent omgør byretternes afgørelse idisse sager. Det bemærkes, at det skønsmæssigt er lagt til grund, at der vilblive ansøgt om tilladelse i 2 ud af 3 sager.

2.

Det vil efter Justitsministeriets opfattelse være naturligt, at der efter 3 årforetages en evaluering af ordningen, herunder af antallet af ansøgningertil Procesbevillingsnævnet, antallet af tilladelser og omgørelsesprocentenved landsretten, og i den forbindelse overvejes, om der i lyset af de prakti-2
ske erfaringer er behov for en justering af reglerne. Justitsministeriet vilderfor på baggrund af en høring af de relevante interessenter udarbejde enredegørelse om erfaringerne med ordningen, når ordningen har været ikraft i 3 år, og sende denne til Folketinget.
3