Kulturudvalget 2013-14
L 21 Bilag 3
Offentligt
1300643_0001.png
1300643_0002.png
1300643_0003.png

Kulturministerens tale ved samråd i Udvalget for Landdistrikter og Øer

den 22. oktober 2013

Samrådsspørgsmål:

Ministeren bedes kommentere henvendelsen fra Sportsefterskolen SINE omoprettelse af en højskoleafdeling i Løgumkloster og de udfordringer, det giver iforhold til gældende lovgivning.

Tale:

Udvalget har bedt mig kommentere henvendelsen fra Sportsefterskolen SINE omoprettelse af en højskoleafdeling i Løgumkloster og de udfordringer, det giver iforhold til gældende lovgivning.Sportsefterskolen SINE's planer om at oprette en højskoleafdeling har ikke væretforelagt Kulturministeriet, så jeg kender kun planerne fra den skriftligehenvendelse, som udvalget har modtaget fra efterskolen.Ud fra dette materiale er der først og fremmest en udfordring i forhold til degeografiske forhold.Jeg vil dog lige nævne, at der også kan være andre forhold i skolens projekt, somvil vise sig at være problematiske i forhold til loven.Efterskoler og højskoler er omfattet af lov om frie kostskoler. Heraf fremgår, at deter en grundlæggende tilskudsbetingelse, at skolen hovedsagelig skal udgøre engeografisk og bygningsmæssig enhed.Det skyldes, at fri kostskole danner ramme om samvær mellem elever, lærere,forstander og øvrige ansatte, også uden for undervisningstiden.Med kravet om en geografisk og bygningsmæssig enhed har der været praksis for,at skolens skulle udgøre et sammenhængende område med sammenhængendematrikler.Det støttes af lovbemærkningerne, hvoraf der fremgår følgende undtagelse - og jegciterer:"Den geografiske og bygningsmæssige enhed kan i visse tilfælde adskillesmatrikulært af en mindre vej. Dette forudsætter, at kostskolemiljøet fortsat kanfastholdes. Om kostskolemiljøet kan fastholdes vil bl.a. afhænge af de trafikaleforhold. Det skal være enkelt, trygt og sikkert at færdes inden for den geografiskeog bygningsmæssige enhed."
Dok. nr. 1950863
Side 2
Undtagelsen betyder, at en fri kostskole kan erhverve sig fx elevværelser der liggerpå den anden side af en mindre vej, som eleverne derfor skal krydse, når debevæger sig rundt på skolen.Men bortset fra den undtagelse skal skolen ifølge bemærkningerne altså værematrikulært sammenhængende.Det fremgår endvidere af lovbemærkningerne, at en mindre del af skolensundervisningsfaciliteter kan ligge uden for den geografiske og bygningsmæssigeenhed.Skolens elevværelser, spisesal og køkken, opholdsarealer, egnede og tilstrækkeligeundervisningsfaciliteter samt forstander- og lærerbolig kan dog ikke ligge uden forden geografiske og bygningsmæssige enhed.Bestemmelserne gælder også for såkaldt kombinerede institutioner.En kombineret institution er en fri kostskole, der varetager flere former forundervisningsvirksomhed. Det kan fx være en efterskole, der også varetager skole-og undervisningsvirksomhed som højskole.Det fremgår af loven, at godkendelse af en kombineret institution er betinget af, atinstitutionen opfylder betingelserne i lovgivningen for at varetage sådanvirksomhed.Af lovbemærkningerne fremgår, at de fælles lovkrav til skolerne, som f.eks.uafhængighedskravet, krav vedrørende geografisk og bygningsmæssigsammenhæng og krav om anbringelse af midler ligeledes gælder for den samledeinstitution.Det betyder, at også en kombineret efter- og højskole skal udgøre en geografisk ogbygningsmæssig enhed.Når kravet også gælder for en kombineret institution, skyldes det, at enkombineret institution kan anvende sine faciliteter til de forskellige afdelinger,som skolen består af.En kombineret institution kan således nøjes med en enkelt spisesal, som alle eleveranvender, ligesom musiklokaler og idrætshal kan deles af afdelingerne.For at sikre et trygt og sikkert kostskolemiljø skal den samlede kombineredeinstitution derfor udgøre en geografisk og bygningsmæssig enhed.Af det materiale, som Sportsefterskolen SINE har sendt til udvalget, fremgår, atefterskolen ligger nogle hundrede meter fra det sted, hvor den planlægger atoprette en højskole. Det fremgår, at der bl.a. vil være en plantage mellemefterskolen og den planlagte højskole.
Side 3
Ud fra det tilsendte må det umiddelbart skønnes, at der er tale om en størreafstand end det, der gives mulighed for i lovbemærkningerne, som alene givermulighed for, at den geografiske og bygningsmæssige enhed i visse tilfælde kanadskilles matrikulært af en mindre vej.Det betyder, at den samlede kombinerede institution, som Sportsefterskolen SINEønsker at oprette, efter det oplyste ikke vil kunne opfylde den grundlægendebetingelse om at udgøre en geografisk- og bygningsmæssig enhed.Loven indeholder ikke mulighed for, at hverken undervisningsministeren eller jegkan fravige bestemmelsen.Der har også tidligere været eksempler på frie kostskoler, der har ønsket at udvideved at erhverve arealer og bygninger, hvor skolen ikke kan overholde kravet omgeografisk og bygningsmæssig enhed. Disse skoler har ikke fået tilladelse tiludvidelsen, heller ikke selvom deres projekter har virket gennemtænkte ogøkonomisk bæredygtige.Jeg er bekendt med, at andre frie kostskoler har opfyldt betingelsen ved aterhverve sig mellemliggende arealer, så den oprindelige skole forbindes medudvidelsen og således, at skolen derved samlet set overholder kravet. Om det ermuligt i den aktuelle sag, ved jeg ikke.Initiativtagene bag SINE har jo også den mulighed at starte en ny ogorganisatorisk uafhængig højskole med de nødvendige faciliteter.Regeringen har stillet forslag om en ny lov for folkehøjskoler. Den indeholder enrække lettelser vedrørende kravene til en højskoles bygninger. Bl.a. skal det væremuligt, at en ny højskole kan leje sine bygninger i de første 10 år. Lovforslagetindeholder ikke ændringer i kravet om, at skolen skal udgøre en geografisk ogbygningsmæssig enhed.Det kan synes mærkeligt, at lovgivningen bremser for et tilsyneladende spændendeskoleinitiativ.Men jeg vil gøre opmærksom på, at med kravet om geografisk og bygningsmæssigenhed sikrer vi de frie kostskolers særlige læringsmiljø.Det er et læringsmiljø, der er karakteriseret ved, at undervisning veksler naturligtmed samvær mellem elever og lærere. Det skal være enkelt, trygt og sikkert atbevæge sig rundt på skolen.Det risikerer vi at sætte over styr, hvis loven giver mulighed for, at der godkendesfrie kostskoler, hvor eleverne skal gå rundt i byen eller gennem en plantage for atbevæge sig mellem deres værelser, spisesalen opholdsarealerne ogundervisningslokalerne.