Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14
L 33 Bilag 6
Offentligt
1300977_0001.png
1300977_0002.png

UDKAST

NOVEMBER 2013

Bekendtgørelse om de regionale patientkontorers opgaver og funktioner
I medfør af § 51, stk. 6, i sundhedsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 913 af 13. juli 2010, som ændret ved [§ 1i lov nr. xx af xx 201x - L 33 ], fastsættes:

§ 1.

Patientkontorerne har til formål at yde information, vejledning og rådgivning vedrørendepatientrettigheder m.v. og er uafhængige af instruktioner fra regionsråd vedrørende patientkontorernesinformations-, rådgivnings- og vejledningsfunktioner.

§ 2.

Patientkontorerne skal efter anmodning fra en patient bistå med vejledning og rådgivning ompatientrettigheder, herunder reglerne for frit og udvidet frit sygehusvalg, ret til hurtig udredning,behandlingsfrister og reglerne på klage- og erstatningsområdet samt reglerne for behandling i udlandet.Stk. 2.Patientkontorerne skal desuden bistå patienter, der ønsker at benytte det frie og udvidede friesygehusvalg m.v., med at finde et sygehus, der kan varetage den pågældende behandling og med at få enviderehenvisning dertil.Stk. 3.Patientkontorerne skal endvidere bistå en patient med videresendelse og udformning af klager ellererstatningskrav til rette myndighed.Stk. 4.Bistand efter stk. 1 omfatter også forhold vedrørende private sygehuse og klinikker.

§ 3.

Patientkontorerne skal efter anmodning fra patienten informere om1)2)3)4)standarder og retningslinjer for kvalitet og sikkerhed i sundhedsvæsenet,regler for tilsyn med og evaluering af sundhedstjenesteydere,hospitalers tilgængelighed for handicappede, ogen sundhedsperson, der virker i Danmark, er autoriseret, hvorvidt der er fastsat begrænsninger iden pågældendes udøvelse af virksomhed, samt om autorisationen er tidsbegrænset.

§ 4.

Patientkontorerne skal yde generel information om sundhedsvæsenets ydelser, herunderundersøgelse, behandling, pleje, genoptræning og service.

§ 5.

Patientkontorerne bidrager til, at der sker afklaring af eventuelle misforståelser mellem patienter ogsundhedspersoner i forbindelse med patientbehandlingen på regionsrådenes sygehuse.

§ 6.

Patientkontorerne skal informere praktiserende læger og praktiserende speciallæger om reglerne omfrit og udvidet frit sygehusvalg, ret til hurtig udredning og behandlingsfrister.Stk. 2.Efter anmodning fra en praktiserende læge eller praktiserende speciallæge skal patientkontorernerådgive denne om en patients rettigheder vedrørende frit og udvidet frit sygehusvalg, ret til hurtigudredning og behandlingsfrister.

§ 7.

Patientkontorerne skal videresende relevante informationer, der ikke indeholder personoplysninger, tilregionsrådet, som løbende skal benytte disse til udvikling af service, behandlingskvalitet ogpatientsikkerhed i regionsrådets sundhedsvæsen.

UDKAST

NOVEMBER 2013

§ 8.

Efter anmodning fra et nationalt kontaktpunkt etableret i medfør af Europa-Parlamentets og Rådetsdirektiv 2011/24/EU om af 9. marts 2011 om patientrettigheder i forbindelse med grænseoverskridendesundhedsydelser yder patientkontorerne bistand til afklaring af en dansk fakturas indhold.

§ 9.

Bekendtgørelsen træder i kraft den 1. januar 2014.Stk. 2.Samtidig ophæves bekendtgørelse nr. 1750 af 21. december 2006 om de regionale patientkontorersopgaver og funktioner.