Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14
L 33
Offentligt
1303733_0001.png
1303733_0002.png
1303733_0003.png
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 25. november 2013Enhed: SygehuspolitikSagsbeh.: SUMANISags nr.: 1107823Dok nr.: 1345151
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 20. november 2013stillet følgende spørgsmål nr. 9 (L 33) til ministeren for sundhed og forebyggel-se, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Hans Christi-an Schmidt (V).Spørgsmål nr. 9:”Vil ministeren sende udvalget en oversigt over de emner, der ifølge hørings-notatet vil skulle afklares i bekendtgørelser?”Svar:I forbindelse med den danske implementering af direktiv 2011/24/EU vil der,som nævnt i bemærkningerne til L 33, ske en række tilretninger af allerede ud-stedte bekendtgørelser, ligesom enkelte nye bekendtgørelser vil blive udarbej-det.Nedenfor er en oversigt over de bekendtgørelser, som pt. er under revision:Bekendtgørelse om ret til sygehusbehandling m.v.(forventes at ophæve bekendtgørelse nr. 1439 af 23. december 2012)Bekendtgørelse om tilskud til sundhedsydelser uden for sygehusvæ-senet købt i eller leveret fra andre EU/EØS-lande(forventes at ophæve bekendtgørelse nr. 1098 af 19. november 2008)Bekendtgørelse om de regionale patientkontorers opgaver og funktio-ner(forventes at ophæve bekendtgørelse nr. 1750 af 21. december 2006)Bekendtgørelse om befordring eller befordringsgodtgørelse eftersundhedsloven(forventes at ophæve bekendtgørelse nr. 1266 af 15. december 2012)Bekendtgørelse om Lægemiddelstyrelsens elektroniske registrering afde enkelte borgeres medicinoplysninger.(forventes at ophæve bekendtgørelse nr. nr. 436 af 11. maj 2011)Bekendtgørelse om behandling hos læge i praksissektoren(forventes udarbejdet som ændringsbekendtgørelse til bekendtgørelsenr. 1238 af 5. december 2006)Bekendtgørelse om det Centrale TilskudsRegister (CTR)(forventes udarbejdet som ændringsbekendtgørelse til bekendtgørelsenr. 474 af 29. april 2013)Bekendtgørelse om recepter(forventes udarbejdet som ændringsbekendtgørelse til bekendtgørelsenr. 361 af 23. april 2012)Nedenfor er en oversigt over de udkast til nye bekendtgørelser, som pt. er un-der udarbejdelse:
Side 2
Bekendtgørelse om adgang til kommunale og regionale sundheds-ydelser, der ikke er sygehusbehandling, til personer fra andreEU/EØS-lande, Færøerne og GrønlandBekendtgørelse om ret til ydelser i sundhedsloven til visse personermed bopæl i et andet EU/EØS-land
Foruden at der i høringsnotatet er tilkendegivet steder, hvor der på baggrundaf høringssvarene er foretaget justeringer af selve lovforslaget, ses følgendepunkter tilkendegivet i forhold til høringsnotatet for så vidt angår ændring afbekendtgørelser, vejledning, information m.v.:S. 3. Det tilkendegives, at ministeriet en kommende vejledning vilpræcisere, at det som betingelse for gruppe 1-sikredes ret til tilskud tilspeciallægehjælp i et andet EU/EØS fortsat gælder, at henvisningen –hvis den er afgivet af en læge i det danske sundhedsvæsen – skalvære afgivet af vedkommendes valgte alment praktiserende læge,hvor der stilles krav herom efter dansk ret.S. 5. Det tilkendegives, at ministeriet ved bekendtgørelse vil præciserehvad kvitteringen for et lægemiddel købt i et andet EU/EØS-land skalangive, ligesom der vil blive fastsat nærmere regler for, hvad der skalmedsendes ved ansøgning om tilskud til lægemidler købt i et andetEU/EØS-land.S. 9. Det tilkendegives, at det ved bekendtgørelse vil blive præciseret,at det er en betingelse for at få tilskud til et lægemiddel, der i Danmarkhar generelt klausuleret tilskud, at lægen har skrevet ”tilskud” på re-cepten og dermed erklæret, at patienten opfylder tilskudsklausulen fordet ordinerede lægemiddel. Hertil kommer andre justeringer i forholdtil samme område.S. 10. Det tilkendegives, at § 30, stk. 3, i bekendtgørelsen om ret tilsygehusbehandling m.v. forventes præciseret således, at det bliverudgangspunktet, at henvisningskrav bliver en betingelse for refusion,som regionsrådet dog konkret kan dispensere fra.S. 10. Det tilkendegives, at det ved bekendtgørelse vil blive præcise-ret, at direktivet ikke finder anvendelse på tildeling og adgang til orga-ner med henblik på organtransplantationer, jf. art. 3, stk. 3, litra b).S. 11. Det tilkendegives, at det vil blive overvejet, hvorvidt der er be-hov for at uddybe vilkårene for sygehusbehandling.S. 12. Det tilkendegives, at krav til dokumentation fra borgere fra an-dre EU/EØS-lande vil blive præciseret i bekendtgørelser eller vejled-ninger.S. 16. Det er tilkendegivet, at bekendtgørelsen om de regionale pati-entkontorers opgaver vil blive revideret.S. 16. Det er tilkendegivet, at Patientombuddet vil udarbejde overord-net informationsmateriale til borgere og andre interessenter. Det erdesuden tilkendegivet, at Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse vil
Side 3
vurdere, om der bliver behov for yderligere vejledninger, som særligter rettet mod sundhedspersoner og patientkontorer.S. 20. Det er tilkendegivet, at Patientombuddet vil offentliggøre afgø-relser i klagesager vedr. refusion af udgifter til behandling i et andetEU/EØS-land med henblik på at støtte opbygningen af en ensartetpraksis i regioner og kommuner og med henblik på at informere pati-enter. Det er desuden tilkendegivet, at ministeriet vil drøfte mulighe-den for at offentliggøre afgørelser vedr. refusion med Danske Regio-ner og KL.
Jeg vil gerne benytte lejligheden til at bemærke, at det i høringsnotatet angiv-ne naturligvis ikke er udtømmende for de ændringer, der skal gennemføres, ogat det således løbende overvejes, hvorvidt der er behov for yderligere justerin-ger i forbindelse med implementeringen af direktiv 2011/24/EU.
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Anna Skat Nielsen