Retsudvalget 2013-14
L 39 Bilag 8
Offentligt
1302180_0001.png
1302180_0002.png
1302180_0003.png
1302180_0004.png
Til lovforslag nr.L 39
Folketinget 2013-14
Betænkning afgivet af Retsudvalget den 0. november 2013
Udkasttil
Betænkningover
Forslag til lov om forbrugeraftaler[af justitsministeren (Morten Bødskov)]1. ÆndringsforslagJustitsministeren har stillet 1 ændringsforslag til lovfor-slaget.2. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 9. oktober 2013 og var til1. behandling den 25. oktober 2013. Lovforslaget blev efter1. behandling henvist til behandling i Retsudvalget.MøderUdvalget har behandlet lovforslaget i <> møder.HøringLovforslaget bygger på betænkning nr. 1540/2013 omgennemførelse af direktivet om forbrugerrettigheder. Justits-ministeren sendte den 28. juni 2013 betænkningen til udval-get, jf. REU alm. del – bilag 343 (2012-13). Betænkningenhar været sendt i høring, og den 10. oktober 2013 sendte ju-stitsministeren de indkomne høringssvar og et notat heromtil udvalget.Skriftlige henvendelserUdvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtagetskriftlige henvendelser fra:Dansk Erhverv,FDIH - Foreningen for Dansk Internethandel ogTeleindustrien.[Justitsministeren har over for udvalget kommenteret deskriftlige henvendelser til udvalget. ]DeputationerEndvidere har Dansk Erhverv mundtligt over for udval-get redegjort for deres holdning til lovforslaget.SpørgsmålUdvalget har stillet 17 spørgsmål til justitsministeren tilskriftlig besvarelse, [som denne har besvaret. ]3. Indstillinger og politiske bemærkninger<>Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokku-rin var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke re-præsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ik-ke adgang til at komme med indstillinger eller politiske ud-talelser i betænkningen.En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykti betænkningen.4. Ændringsforslag med bemærkningerÆndringsforslagAfjustitsministeren,tiltrådt af <>:Til lovens bilag 31)Som fodnote til lovens bilag 3 indsættes: »*) Det ikkerelevante udstreges.«[MANGLER]BemærkningerTil nr. 1Fodnoten til forslaget til lovens bilag 3, der forklarer,hvad stjernemarkeringen i bilaget betyder, blev ved en fejlikke medtaget i det fremsatte lovforslag. Fodnoten svarer tilfodnoten i forbrugerrettighedsdirektivets bilag I(B).
DokumentIdJournalnummer
2
Trine Bramsen (S) Poul Andersen (S) Mogens Jensen (S) Mette Reissmann (S) Ole Hækkerup (S) Rasmus Prehn (S)Jeppe Mikkelsen (RV) Zenia Stampe (RV) Camilla Hersom (RV) Karina Lorentzen Dehnhardt (SF)fmd.Jonas Dahl (SF)Pernille Skipper (EL) Johanne Schmidt-Nielsen (EL) Henning Hyllested (EL) Doris Jakobsen (SIU) Kim Andersen (V)Preben Bang Henriksen (V) Inger Støjberg (V) Karen Jespersen (V) Jan E. Jørgensen (V) Karsten Lauritzen (V)Kristian Pihl Lorentzen (V) Karsten Nonbo (V) Peter Skaarup (DF) Mette Hjermind Dencker (DF) Pia Adelsteen (DF)Kim Christiansen (DF) Simon Emil Ammitzbøll (LA) Tom Behnke (KF)nfmd.Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Radikale Venstre (RV)Socialistisk Folkeparti (SF)Enhedslisten (EL)Liberal Alliance (LA)
4745221615129
Det Konservative Folkeparti (KF)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Sambandsflokkurin (SP)Javnaðarflokkurin (JF)Uden for folketingsgrupperne (UFG)
811111
3
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 39Bilagsnr.1234567TitelHøringssvar og høringsnotat, fra justitsministerenUdkast til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetTidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetHenvendelse af 4/11-13 fra TeleindustrienHenvendelse af 6/11-13 fra Dansk ErhvervHenvendelse af 13/11-13 fra FDIH - Foreningen for Dansk Internet-handelÆndringsforslag, fra justitsministerenOversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 39Spm.nr.12TitelSpm. om kommentar til henvendelsen af 4/11-13 fra Teleindustrien, tiljustitsministeren, og ministerens svar herpåMFU spm. om ministeren overvejer at ændre den foreslåede § 22 ilovforslaget eller mener ministeren, at en postkvittering er fyldestgø-rende dokumentation, til justitsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om kommentar til henvendelse af 6/11-13 fra Dansk Erhverv, tiljustitsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om en nærmere redegørelse for den danske implementering afdirektivet i forhold til bestillingskøb, til justitsministeren, og ministe-rens svar herpåSpm. om ministeren deler Dansk Erhvervs opfattelse af, at den handelhvor forbrugeren specificerer eller sammensætter varen m.v. vil forbli-ve i fysiske butikker, fordi man dér ikke er forpligtet til at give forbru-geren fortrydelsesret i den forbindelse, til justitsministeren, og mini-sterens svar herpåSpm. om det er ministerens opfattelse, at de øvrige medlemsstater, deralle skal gennemføre totalharmoniseringsdirektivet i national ret, ope-rerer med samme snævre fortolkning af artikel 16, litra c, som Dan-mark påtænker at gøre, til justitsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvordan man har påtænkt, at gennemføre de pågældendeEU-regler i national lovgivning i Danmarks nabolande, til justitsmini-steren, og ministerens svar herpåSpm. om ministeren ikke mener, at der vil være store omkostninger ogressourcespild forbundet med returnering af bestillingskøb, hvis pro-ducenter og leverandører er tvunget til at tage varer retur, der i et vistomfang er fremstillet efter forbrugerens ønsker, til justitsministeren,og ministerens svar herpåSpm. om ministerens holdning til, at reglernes implementering ifølgeDansk Erhverv vil medføre et stort ressourcespild for den virksomhedder sælger varen, da den i mange tilfælde ikke vil have mulighed for atvideresælge den brudte eller brugte vare, som den har taget retur, tiljustitsministeren, og ministerens svar herpå
34
5
6
7
8
9
4
10
11
12
13
14
15
16
17
Spm. om ministeren mener, at det er rimeligt overfor leverandørerne,at forbrugerne skal kunne købe en vare på nettet, tage varen i brug ogderefter returnere den for at få pengene refunderet, til justitsministe-ren, og ministerens svar herpåSpm. om ministeren vil være indstillet på, at indføje i bemærkningernetil loven, at værdiforringelsen i de fleste tilfælde vil være 100 pct., så-fremt forbrugeren returnerer en vare til den virksomhed, som har solgtforbrugeren varen, og hvor der er tale om en virksomhed, som ikkesælger brugte varer, til justitsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvad baggrunden er for, at der i lovforslagets bemærkningerikke forventes mindreudgifter og at der i forhold til merudgifter ikkeforventes nogen af betydning, som følge af lovforslaget, til justitsmi-nisteren, og ministerens svar herpåSpm. om ministeren er uenig med Forbrugerklagenævnet, når nævnet isit høringssvar peger på, at lovforslaget vil indebære et øget ressource-forbrug i nævnet pga. at man fremover skal til at indhente oplysningerpå en måde man ikke gør i dag, i forbindelse med visse sagers behand-ling, til justitsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om der er taget højde for et ændret ressourceforbrug i Forbruger-klagenævnets bevillingsniveau i tiden efter at reglerne, som forventet,er trådt i kraft den 13. juni 2014, til justitsministeren, og ministerenssvar herpåSpm. om risikoen for varens hændelige beskadigelse eller forringelseefter lovforslagene L 39 og L 40 udtrykkeligt påhviler den erhvervs-drivende, når forbrugeren benytter sig af sin ret til at fortryde købet, tiljustitsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvorfor det ikke klart fremgår af lovforslaget, at den er-hvervsdrivende ikke kan stille krav om et egentligt bevis for forsen-delsens indhold eller varens stand, når forbrugeren anvender sin for-trydelsesret, til justitsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om kommentar til henvendelse af 13/11-13 fra FDIH - Forenin-gen for Dansk Internethandel, til justitsministeren, og ministerens svarherpå