Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2013-14
L 6
Offentligt
1296841_0001.png
1296841_0002.png
1296841_0003.png
Udlændingeafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
5. november 2013Asyl- og VisumkontoretPernille Bjørnholk2013-0037-0047930493
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 10 vedrørende forslag til lovom ændring af udlændingeloven (Revision af visumregler, akkrediterings-ordning for udenlandske virksomheder, justering af karensregler, afslags-kompetence til danske repræsentationer, beregning af kortvarige opholdm.v.) (L 6), som Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspoli-tik har stillet til justitsministeren den 9. oktober 2013. Spørgsmålet er stil-let efter ønske fra medlem af Folketinget Martin Henriksen (DF).
Morten Bødskov/Rasmus Kieffer-Kristensen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 10 vedrørende forslag til lov om ændring af udlændin-

geloven (Revision af visumregler, akkrediteringsordning for uden-

landske virksomheder, justering af karensregler, afslagskompetence

til danske repræsentationer, beregning af kortvarige ophold m.v.) (L

6):

”Hvad menes der med, at ordningen med at forhåndsgodkendedanske virksomheder skal udvides til også at gælde uddannel-sesinstitutioner, foreninger og organisationer? Kommer der fle-re udenlandske studerende, og hvilke foreninger og organisati-oner vil der være tale om?”

Svar:

Som det fremgår af rapporten fra den tværministerielle arbejdsgruppe omrevision af visumreglerne, er det arbejdsgruppens opfattelse, at de overve-jelser, som taler for indførelse af en akkrediteringsordning for udenlandskevirksomheder (”Red Carpet”-ordningen), ligeledes taler for, at den nuvæ-rende forhåndsgodkendelsesordning for virksomheder i Danmark justeres,således at det bliver mere attraktivt for danske virksomheder at være til-knyttet ordningen.Arbejdsgruppen har på den baggrund anbefalet, at forhåndsgodkendelses-ordningen – ligesom ”Red Carpet”-ordningen – udvides, således at det ik-ke kun er erhvervsvirksomheder, der kan godkendes, men også visse ud-dannelsesinstitutioner, foreninger og organisationer.Det vil stadig først og fremmest være erhvervsvirksomheder, der kan bliveomfattet af forhåndsgodkendelsesordningen, men uddannelsesinstitutioner,foreninger og organisationer vil også efter en konkret vurdering kunne for-håndsgodkendes, hvis Danmarks samarbejdsrelationer til udlandet taler forat imødekomme ansøgningen. Det kunne eksempelvis være relevant for enrække erhvervsorganisationer, der jævnligt modtager besøg af repræsen-tanter for virksomheder i udlandet.Ved vurderingen af en ansøgning om forhåndsgodkendelse af enhver formfor virksomhed – herunder også uddannelsesinstitutioner, foreninger ogorganisationer – skal der bl.a. lægges vægt på, om der er tale om en vel-etableret virksomhed, om virksomheden er sund og stabil, og om virksom-heden må antages at have et sådant kendskab til de medarbejdere, der invi-2
teres på forretningsbesøg, at virksomheden faktisk har en mulighed for atindestå for de pågældende.Lovforslaget indebærer ingen ændring i reglerne om, hvilke aktiviteter enudlænding lovligt kan udføre under et visumophold, og hvilke aktiviteterder forudsætter en opholdstilladelse, f.eks. studier i Danmark. Forslagethar således ingen konsekvenser i forhold til antallet af udenlandske stude-rende.
3