Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2013-14
L 6
Offentligt
1296868_0001.png
1296868_0002.png
1296868_0003.png
Udlændingeafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
5. november 2013Asyl- og VisumkontoretPernille Bjørnholk2013-0037-0047930596
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 20 vedrørende forslag til lovom ændring af udlændingeloven (Revision af visumregler, akkrediterings-ordning for udenlandske virksomheder, justering af karensregler, afslags-kompetence til danske repræsentationer, beregning af kortvarige opholdm.v.) (L 6), som Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspoli-tik har stillet til justitsministeren den 9. oktober 2013. Spørgsmålet er stil-let efter ønske fra medlem af Folketinget Johanne Schmidt-Nielsen (EL).
Morten Bødskov/Rasmus Kieffer-Kristensen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 20 vedrørende forslag til lov om ændring af udlændin-

geloven (Revision af visumregler, akkrediteringsordning for uden-

landske virksomheder, justering af karensregler, afslagskompetence

til danske repræsentationer, beregning af kortvarige ophold m.v.) (L

6):

”I hvor mange sager pr. år forventer ministeren, at der villeblive tale om en klage til Justitsministeriet, hvis lovforslagetblev ændret, så der blev mulighed for at klage til ministerietover Udlændingestyrelsens begrundede visumafslag, efter at enrepræsentation har givet et afslag, der ikke lever om til forvalt-ningslovens begrundelseskrav?”

Svar:

Forslaget om ændring af kompetencefordelingen på visumområdet inde-bærer, at de danske repræsentationer – ud over kompetencen til at meddeletilladelser – får mulighed for at meddele afslag i fuldt oplyste sager.De mere komplicerede visumsager, hvor der er behov for yderligere un-dersøgelser, skal fortsat forelægges for Udlændingestyrelsen med henblikpå afgørelse i første instans.Repræsentationernes afgørelser om afslag vil blive anset for påklaget tilUdlændingestyrelsen ex officio, medmindre forvaltningslovens begrundel-seskrav utvivlsomt er opfyldt. I de sager, hvor Udlændingestyrelsen træfferafgørelse i første instans, vil der fortsat være klageadgang til Justitsmini-steriet.Formålet med den ændrede kompetencefordeling er at gøre det danske vi-sumsystem mere smidigt, mindre bureaukratisk og mere kompatibelt medde øvrige Schengenlande, bl.a. med henblik på at forbedre Danmarks mu-ligheder for at indgå gensidige repræsentationsaftaler med andre Schen-genlande for derved at gøre det muligt at ansøge om visum til Danmarkflere steder i verden.Henset til, at repræsentationernes afslagskompetence vil være begrænset tilrelativt enkle sager, og at ansøgernes retssikkerhed tilgodeses gennem denautomatiske klageadgang, finder Justitsministeriet, at det vil være unødigtressourcekrævende at give mulighed for behandling af visumsager i tre in-stanser.2
Justitsministeriet finder endvidere, at behandling af visumsager i tre in-stanser vil harmonere dårligt med målsætningen om at gøre visumsystemetmindre bureaukratisk og lettere gennemskueligt for borgerne.Justitsministeriet har ingen mulighed for at foretage et nærmere skøn over,hvor mange ansøgere der ville vælge at indgive klage over afgørelser omafslag på visum, såfremt Justitsministeriet fortsat skulle være klageinstansi forhold til alle afgørelser på visumområdet.
3