Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2013-14
L 6
Offentligt
1296765_0001.png
1296765_0002.png
Udlændingeafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
5. november 2013Asyl- og VisumkontoretPernille Bjørnholk2013-0037-0047930454
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 5 vedrørende forslag til lov omændring af udlændingeloven (Revision af visumregler, akkrediteringsord-ning for udenlandske virksomheder, justering af karensregler, afslagskom-petence til danske repræsentationer, beregning af kortvarige ophold m.v.)(L 6), som Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik harstillet til justitsministeren den 9. oktober 2013. Spørgsmålet er stillet efterønske fra medlem af Folketinget Martin Henriksen (DF).
Morten Bødskov/Rasmus Kieffer-Kristensen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 5 vedrørende forslag til lov om ændring af udlændinge-

loven (Revision af visumregler, akkrediteringsordning for udenland-

ske virksomheder, justering af karensregler, afslagskompetence til

danske repræsentationer, beregning af kortvarige ophold m.v.) (L 6):

”Er der en større risiko for fejlbehandling af visumsager, nåren række af disse ikke længere skal afgøres af Udlændingesty-relsens medarbejdere?”

Svar:

De danske repræsentationer kan efter de gældende regler bemyndiges til atmeddele tilladelser i visumsager. Lovforslaget giver ikke repræsentatio-nerne adgang til at meddele tilladelser i videre omfang end i dag.Efter de gældende regler har repræsentationerne derimod ikke kompetencetil at meddele afslag i visumsager. Hvis en repræsentation vurderer, at derskal gives afslag, eller at en sag skal undersøges nærmere, forelægges sa-gen for Udlændingestyrelsen.Forslaget om ændring af kompetencefordelingen på visumområdet inde-bærer, at repræsentationerne får mulighed for at meddele afslag i de vi-sumsager, der kan oplyses tilstrækkeligt på stedet. De mere kompliceredesager, hvor der er behov for yderligere undersøgelser, skal forelægges forUdlændingestyrelsen.Da afgørelserne i visumsager i nogen grad træffes på baggrund af enskønsmæssig vurdering af immigrationsrisikoen mv., kan det naturligvisikke udelukkes, at repræsentationerne i visse tilfælde – navnlig i indkø-ringsfasen – vil meddele afslag, hvor Udlændingestyrelsen ville have med-delt en tilladelse. I givet fald vil afgørelsen imidlertid blive omgjort af Ud-lændingestyrelsen i forbindelse med klagesagsbehandlingen. Det bemær-kes i den forbindelse, at repræsentationernes afslag i visumsager som ud-gangspunkt vil blive anset for påklaget til Udlændingestyrelsen ex officio.På den baggrund finder Justitsministeriet ikke, at den foreslåede ændringaf kompetencefordelingen på visumområdet vil skabe større risiko for, atder træffes urigtige afgørelser.
2