Transportudvalget 2013-14
L 64
Offentligt
1313764_0001.png
1313764_0002.png
MINISTEREN
TransportudvalgetFolketinget
DatoJ. nr.
16. december 20132013-4611
Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon41 71 27 00
Transportudvalget har i brev af 28. november 2013 stillet mig følgendespørgsmål 11 vedrørende L 64 - Forslag til lov om ændring af postloven. (Æn-dringer i vilkår for varetagelsen af befordringspligten og præciseringer af lo-vens anvendelsesområde, post til døren m.v.)., som jeg hermed skal besvare.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Flemming Damgaard Larsen (V).

Spørgsmål nr. 11:

Transportministeriet skriver i et notat til postforligsgruppen dateret den 21.marts 2013: ”Omdeling på lørdage har en markant markedsmæssig betydningfor kunderne på markedet for adresseløse forsendelser, og Post Danmark vilreelt have risiko for at miste fodfæste på dette marked. ”Vil ministeren redegø-re, hvad Transportministeriet mener med dette, herunder om det betyder, atPost Danmark fastholder sine breve om lørdagene, så de kan uddele adresselø-se forsendelser – samtidig med at både portoen stiger – og Post Danmark un-derbyder sine konkurrenter med ulovlig prissætning?

Svar:

Notatet af 21. marts 2013 er benævnt ”Overvejelser vedrørende justeringer afden gældende postlov”, og omhandler to scenarier for tilrettelæggelsen af om-delingen: 1) enten en reduktion i antallet af omdelingsdage til 5 dage om ugeneller 2) reduktion i antal omdelingsdage til 5, men med opretholdelse af 6-dages serviceuge.I forbindelse med 5 ugentlige omdelingsdage nævnes, at etablering af en sådanomdelingsordning kan ske ved at ophøre med at omdele enten på mandageeller på lørdage. I den forbindelse oplyses det bl.a., at den markedsmæssigeeffekt af at lukke lørdagen vil være større end at lukke om på mandage.I den citerede passus ligger, at såfremt man forestillede sig, at der ikke mereskulle ske omdeling om lørdagen, ville de større kunder, som sender adresselø-se forsendelser med Post Danmark A/S, finde alternative distributører. Detskyldes, at disse kunder ifølge Post Danmark A/S lægger vægt på, at deres re-klamer m.v. kan leveres om lørdagen, hvor modtagerne har tid til at læse dem.Det gælder ligeledes afsendere af adresserede reklameforsendelser (DirectMail), der også betragter lørdagen som en vigtig omdelingsdag af sammegrund.
Det fremgår endvidere af det ovennævnte notat, at mandag er en ”lille” omde-lingsdag. Post Danmark A/S har på mandage en besøgsfrekvens på 13 pct., for-stået som det antal husstande, der modtager post den pågældende dag. Besøgs-frekvensen de øvrige ugedage ligger på mellem 45 og 60 pct.Udfaldet af de politiske drøftelser er blevet at give Post Danmark A/S mulighedfor at reducere antallet af omdelingsdage til 5, men med en 6-dages serviceuge,hvor omdelingen på mandage bliver begrænset på den måde, at der ikke omde-les A-breve til private modtagere.MedvenlighilsenPia Olsen Dyhr
Side 2/2