Transportudvalget 2013-14
L 64
Offentligt
1313531_0001.png
1313531_0002.png
MINISTEREN
TransportudvalgetFolketinget
DatoJ. nr.
16. december 20132013-4611
Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon41 71 27 00
Transportudvalget har i brev af 28. november 2013 stillet mig følgendespørgsmål 26 vedrørende L 64 - Forslag til lov om ændring af postloven. (Æn-dringer i vilkår for varetagelsen af befordringspligten og præciseringer af lo-vens anvendelsesområde, post til døren m.v.)., som jeg hermed skal besvare.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Henning Hyllested (EL).

Spørgsmål nr. 26:

Finder ministeren, at postservice er en så vigtig del af et lands infrastruktur, atdet kan være nødvendigt med offentlige tilskud til at drive et postvæsen til gen-gæld for en befordringspligt, hvis det kan konstateres, at postvæsenet ikke kandrives på kommercielle vilkår på grund af ringe mængder post?

Svar:

Postservicen har gennem mange år været en vigtig del af infrastrukturen iDanmark.Men i de senere år har kommunikationsmønsteret ændret sig, således at borge-re og virksomheder i mindre og mindre grad anvender fysiske breve i dereskommunikation. Kommunikationen foregår i stedet elektronisk. Derfor erbrevmængderne da også faldet drastisk. Til gengæld er antallet af pakker somfølge af e-handelen stærkt stigende, fordi danskerne fortsætter med at øge de-res køb af varer på internettet.Hvordan postservicen vil være fremover, må bero på, hvilken service der efter-spørges af borgere og virksomheder. Hvis udviklingen med stærkt faldendebrevmængder fortsætter, kan det ikke udelukkes, at det kan komme til en situa-tion, hvor Post Danmark A/S ikke kan varetage befordringspligten, således somden er defineret i dag, på et kommercielt grundlag.Hvorvidt dette skal føre til, at der ydes tilskud til virksomheden, eller om detnuværende koncept for befordringspligten skal revurderes, må bero på en drøf-telse i forligskredsen.Ifølge den politiske tillægsaftale skal forligsparterne mødes i 2015.Medvenlighilsen
Pia Olsen DyhrSide 2/2