Beskæftigelsesudvalget 2013-14
L 70
Offentligt
1310895_0001.png
1310895_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 9. december 2013 stillet følgende spørgsmålnr. 14 (L 70 - bilag 6), som hermed besvares.J.nr. 2013-5756

Spørgsmål nr. 14:

”Ministeren bedes kommentere henvendelse af 1. december 2013 fraInger Colding-Jørgensen om bortfald/udskydelse af seniorjob, jf. L 70 - bilag 6.”

Endeligt svar:

Idet jeg i øvrigt henviser til min besvarelse af spørgsmål nr. 1 (L 70 – bilag 4), viljeg gerne understrege, at målsætningen med den midlertidige arbejdsmarkeds-ydelse netop er at få personer tilbage på det ordinære arbejdsmarked.Modtagere af den midlertidige arbejdsmarkedsydelse har derfor ret og pligt til etvirksomhedsrettet tilbud af mindst 13 ugers varighed og på mindst 20 timer omugen efter senest en måned på ydelsen. Tilbuddet kan fx bestå af virksomheds-praktik, nyttejob, ansættelse med løntilskud eller ansættelse som vikar som led ijobrotation.Indsatsen fokuserer således på at hjælpe de pågældende med at genetablerekontakten til virksomhederne og give dem mulighed for at få et netværk og noglekonkrete arbejdserfaringer, som de kan trække på og bruge videre frem mod entilbagevenden til det ordinære arbejdsmarked.I forhold til efterlønssatsen og modregning for pensioner vil det forhold, atovergangen til et seniorjob udskydes, og at overgangen til efterløn eventuelt istedet sker fra arbejdsmarkedsydelse, ikke få betydning.Efter efterlønsreglerne kan man kun få en højere efterlønssats og lempeligerepensionsmodregning, hvis man udskyder overgangen til efterløn i mindst 2 år og iden periode har ordinær beskæftigelse i væsentligt omfang.Efter seniorjobreglerne ophører retten til seniorjob ved den lovfastsatteefterlønsalder. Det betyder, at man skal gå på efterløn ved efterlønsalderen. Der ersåledes ikke mulighed for at udskyde overgangen til efterløn gennemseniorjobordningen.Den mulighed er der imidlertid i arbejdsmarkedsydelsesordningen, idet dettelovforslag giver mulighed for, at man kan gå på efterløn fra midlertidigarbejdsmarkedsydelse, selv om man opnår ret til efterløn på et tidligere tidspunkt.
Muligheden fører dog ikke til, at man samtidig kan få en højere efterlønssats elleren lempeligere pensionsmodregning. Satsen og modregningen er den samme, somden ville have været, hvis man ikke havde benyttet sig af muligheden for atudskyde sin overgang til efterløn.Jeg vil afslutningsvist gerne understrege, at betalingen af efterlønsbidrag knyttersig til efterlønsordningen og dermed til retten til efterløn. Betalingen afefterlønsbidrag er også med til at finansiere efterlønnen. Selv om retten til etseniorjob er betinget af, at man indbetaler medlems- og efterlønsbidrag, knytterbidragsbetalingen sig således ikke til seniorjobordningen og er heller ikke med tilat finansiere denne.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2