Retsudvalget 2013-14
L 76
Offentligt
1314035_0001.png
1314035_0002.png
1314035_0003.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
16. december 2013StrafferetskontoretKetilbjørn Hertz2013-0037-0059997179
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 3 vedrørende forslag til lov omændring af straffeloven (Gennemførelse af Europarådets konvention til fo-rebyggelse og bekæmpelse af vold mod kvinder og vold i hjemmet) (L 76),som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 6. decem-ber 2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Fatma Øktem (V).
Karen Hækkerup/Ketilbjørn Hertz
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 3 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov

om ændring af straffeloven (Gennemførelse af Europarådets konven-

tion til forebyggelse og bekæmpelse af vold mod kvinder og vold i

hjemmet) (L 76):

”Vil ministeren uddybe, hvorfor der efter hans opfattelse ikkeer et særligt beskyttelsesbehov eller tungvejende grunde, her-under et praktisk behov, for generelt at fravige kravet om dob-belt strafbarhed i sager om seksuel vold, tvangsægteskab,tvangsabort og tvangssterilisation?”

Svar:

Konventionens artikel 44, som bl.a. angår krav om dobbelt strafbarhed, ogde principper, der gælder i dansk ret herom, er nærmere beskrevet i densamtidige besvarelse af Retsudvalgets spørgsmål nr. 2 vedrørende lovfors-laget.Som det fremgår heraf, bør kravet om dobbelt strafbarhed kun fraviges,hvis tungtvejende grunde taler for det. Tungtvejende grunde er i forarbej-derne til straffelovens regler om dansk straffemyndighed afgrænset til til-fælde, hvor der er et særligt beskyttelsesbehov,oghvor kravet om dobbeltstrafbarhed rummer en reel risiko for omgåelse af danske straffebud ved, atgerningsmanden flytter sine aktiviteter til udlandet. Der skal altså både fo-religge et særligt beskyttelsesbehov og være reel risiko for omgåelse afdanske straffebud.Efter gældende dansk ret gælder kravet om dobbelt strafbarhed ikke, hvisofferet for forbrydelsen på gerningstidspunktet var dansk statsborger ellervar bosat i Danmark eller havde lignende fast ophold i Danmark.Det betyder, at en gerningsmand ikke vil kunne omgå danske strafbe-stemmelser ved at tage et offer med fra Danmark til udlandet og begå for-brydelsen – eksempelvis et tvangsægteskab – dér.En dansk statsborger eller person med bopæl i Danmark vil således allere-de efter gældende dansk ret kunne straffes i Danmark, hvis den pågælden-de i udlandet eksempelvis ved ulovlig tvang tvinger en anden dansk stats-borger eller person med bopæl i Danmark til at indgå ægteskab. Dette gæl-der, uanset om gennemtvingelsen af det pågældende ægteskab er strafbart idet land, hvor ægteskabet er indgået.2
Dette er baggrunden for, at der efter Justitsministeriets opfattelse ikke ersådanne tungtvejende grunde, som der er henvist til i forarbejderne til degældende regler om dansk straffemyndighed, for generelt at fravige kravetom dobbelt strafbarhed i sager om seksuel vold, tvangsægteskab, tvangs-abort og tvangssterilisation.
3