Skatteudvalget 2013-14
L 79
Offentligt
1310772_0001.png
1310772_0002.png
J.nr. 13-0203936Den 9. december 2013
TilFolketinget – Skatteudvalget
Vedrørende L 79 - Forslag til Lov om ændring af kulbrinteskatteloven, lov omansættelse og opkrævning m.v. af skat ved kulbrinteindvinding og lov ometablering og benyttelse af en rørledning til transport af råolie og kondensat(Harmonisering af beskatningen af kulbrinteindvinding m.v.).Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 16 af 6. december 2013. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Torsten Schack Pedersen (V).
Holger K. Nielsen/Lise Bo Nielsen
1/2
SpørgsmålMener ministeren, at det er hensigtsmæssigt at øge beskatningen i Nordsøenset i lyset af, at reserverne er væsentligt mindre end i både Norge, Storbritan-nien og Holland, de gennemsnitlige fund er væsentligt mindre og den danskeundergrund er vanskelig at arbejde i og teknologisk krævende – og at Dan-mark dermed i forvejen er udfordret på nævnte parametre?
SvarJeg er ikke enig i præmissen bag spørgsmålet. Regeringen har netop for at sikrebedre investeringsvilkår for mere marginale felter i Nordsøen foreslået enharmonisering af kulbrintebeskatningen.Den danske del af Nordsøen kan karakteriseres som et ”modent” område.Området er således kendetegnet ved at være et meget efterforsket område set iforhold til eksempelvis Norge og Storbritannien, hvor der fortsat er store hav-områder, som kun i meget begrænset omfang er efterforsket for nye olie- oggasforekomster.Udviklingen af bl.a. bedre seismiske undersøgelsesmetoder gør det dog muligtfortsat at finde nye efterforskningsmuligheder. Tilsvarende muliggør udviklin-gen i boreteknologien i et vist omfang, at der kan efterforskes i dybere lag.Generelt må det imidlertid ved eksisterende teknologi formodes, at de nem-meste fund er gjort, og at sandsynligheden for at gøre nye store fund er afta-gende. De marginale felter vil således med tiden udgøre en stadig større andelaf det resterende potentiale i Nordsøen.Serviceeftersynet af beskatningen i Nordsøen peger bl.a. på, at de nye regler viløge værdien af Nordsøproduktionen fra felter, som hidtil har været på gamleregler.Udvalgets modelberegninger indikerer også, at en overgang til nye regler fortilladelser, der i dag er på gamle regler, samlet set vil medføre en mindre stig-ning i produktionen, mens det samlede investeringsomfang skønnes uændret.Det skyldes bl.a., at overgangen vil give bedre investeringsvilkår for mere mar-ginale felter i Nordsøen, mens overinvesteringer som følge af det høje kulbrin-tefradrag tilsvarende vurderes at falde. Det er således et af hovedformålenemed harmoniseringen at sikre bedre investeringsvilkår for mere marginale fel-ter i Nordsøen.Endelig peges der på, at skattegrundlaget netop opgøres som overskuddet vedindvinding af olie og gas. Felter, der kræver store investeringer eller højedriftsudgifter, opnår tilsvarende større fradrag, hvorved skattegrundlaget ogskatten reduceres.2/2