Skatteudvalget 2013-14
L 79
Offentligt
1310676_0001.png
1310676_0002.png
J.nr.Den 9. december 2013
TilFolketinget – Skatteudvalget
Vedrørende L 79 - Forslag til Lov om ændring af kulbrinteskatteloven, lov omansættelse og opkrævning m.v. af skat ved kulbrinteindvinding og lov ometablering og benyttelse af en rørledning til transport af råolie og kondensat(Harmonisering af beskatningen af kulbrinteindvinding m.v.).Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 31 af 6. december 2013. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Torsten Schack Pedersen (V).
Holger K. Nielsen/Lise Bo Nielsen
1/2
Spørgsmål
Vil ministeren oplyse, hvor mange mia. der vil være i togfonden, såfremt manbenytter Det Internationale Energiagenturs prognose for olieprisen (IEA Me-dium-term oilmarket Report 2013), hvor olieprisen ventes at falde - og ikkeden prognose Skatteministeriet benytter som "standard" i beregningen af pro-venuet fra den øgede beskatning af nordsøolien?
Svar
Der henvises til svaret på FIU alm. del spørgsmål 2 af 2. oktober 2013.MedAftaleom harmonisering af beskatningen i Nordsøenafsættes det skønnede, ak-kumulerede merprovenu på ca. 28½ mia. kr. til etablering af Togfonden DK.Som det fremgår af aftalen, vil eventuelle afvigelser mellem det realiserede ogskønnede merprovenu blive håndteret i forbindelse med den løbende tilrette-læggelse af finanspolitikken og i overensstemmelse med de mellemfristedefinanspolitiske målsætninger.Således vil der fortsat være afsat ca. 28½ mia. kr. til Togfonden DK uansetudviklingen i oliepriserne mv.Det svarer fuldt ud til, hvordan de provenumæssige konsekvenser af ændredeforudsætninger om udviklingen i fx oliepriser, valutakurser, renter og aktiekur-ser i øvrigt håndteres, ligesom det svarer til, hvordan finansieringen af andrestørre initiativer håndteres, når der efter vedtagelsen opstår uforudsete æn-dringer i forudsætninger, forsinkelser i ikrafttrædelser osv.Det Internationale Energiagentur, IEA,kortsigtede olieprisprognosen er – som detogså fremgår afsvar på spørgsmål 167 af den 22. maj 2013 til Klima-, Energi-, ogBygningsudvalget– en mekanisk fremskrivning af oliepriserne baseret på mar-kedsforventningerne på kort sigt. Disse fremskrivninger afhænger i høj grad afudsving i de økonomiske konjunkturer og midlertidige ændringer i produkti-onskapaciteten, som ikke nødvendigvis er retningsgivende for ændringer iolieprisen på længere sigt.Derfor udarbejder IEA også en langsigtet prognose for olieprisen iWorldEnergy Outlook,hvor bl.a. en helhedsvurdering af den fremtidige udvikling iudbud og efterspørgsel på oliemarkederne lægges til grund for skønnet af olie-prisen. Det er disse langsigtede prognoser fra IEA, som centraladministratio-nen baserer sine mellem- og langsigtede olieprisskøn på.Merprovenuets følsomhed overfor permanente udsving i olieprisen fremgår aftabel 1 og figur 2-8 iKEB (2013-14) alm. del – endeligt svar på spm. 4.
2/2