Skatteudvalget 2013-14
L 79
Offentligt
1310806_0001.png
1310806_0002.png
J.nr.Den 9. december 2013
TilFolketinget – Skatteudvalget
Vedrørende L 79 - Forslag til Lov om ændring af kulbrinteskatteloven, lov omansættelse og opkrævning m.v. af skat ved kulbrinteindvinding og lov ometablering og benyttelse af en rørledning til transport af råolie og kondensat(Harmonisering af beskatningen af kulbrinteindvinding m.v.).Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 7 af 6. december 2013. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Torsten Schack Pedersen (V).
Holger K. Nielsen/Lise Bo Nielsen
1/2
Spørgsmål
Vil ministeren bekræfte, at regeringens forventninger til stigningen i oliepriseni beregningerne af provenuet er 37 procentpoint større, end det som Det In-ternationale Energiagentur regner med? Vil ministeren herunder redegøre forsandsynligheden for, at regeringens forventninger til stigningen på 22 pct. bli-ver en realitet?
Svar
Det skønnede provenu i forbindelse med harmoniseringentager udgangspunkti oliepriserne iden langsigtede prognose fra Det Internationale Energiagentur(IEA).IEA’s langsigtede prognose for olieprisen udarbejdes iWorld Energy Outlook,hvor bl.a. en helhedsvurdering af den fremtidige udvikling i udbud og efter-spørgsel på oliemarkederne lægges til grund for skønnet for olieprisen.For at sikre indbyrdes konsistens anvender centraladministrationen sammegenerelle forudsætninger om renter, valutakurser og oliepriser ved økonomiskefremskrivninger og konsekvensvurderinger.Hvis det skønnede provenu derimod sammenlignes med et provenu baseret påandre olieprisforløb, herunder fx IEA’s kortsigtede olieprognoser, vil der –selvsagt – kunne være en afvigelse i provenuet.Som det fremgår af svaret på KEB alm. del spørgsmål 167 af 22. maj 2013,erIEA’s kortsigtede olieprognose en mekanisk fremskrivning af olieprisernebaseret på markedsforventningerne på kort sigt. Disse fremskrivninger afhæn-ger i høj grad af udsving i de økonomiske konjunkturer og midlertidige æn-dringer i produktionskapaciteten, som ikke nødvendigvis er retningsgivendefor ændringer i olieprisen på længere sigt.De provenuvirkninger, der er forudsat i aftalen mellem regeringen, Enhedsli-sten og Dansk Folkeparti, skal fortolkes som centrale skøn. Det indebærer, atafvigelser i begge retninger – dvs. såvel et større som et mindre provenu – kanforekomme.Som det fremgår af aftalen, vil eventuelle afvigelser mellem detrealiserede og skønnede merprovenu blive håndteret i forbindelse med denløbende tilrettelæggelse af finanspolitikken i overensstemmelse med de mel-lemfristede finanspolitiske målsætninger.Det svarer fuldt ud til, hvordan deprovenumæssige konsekvenser af ændrede forudsætninger i øvrigt håndteres,ligesom det svarer til, hvordan finansieringen af andre større initiativer hånde-res, når der opstår uforudsete ændringer i de underliggende forudsætninger.
2/2