Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14
L 82 Bilag 7
Offentligt
1324271_0001.png
1324271_0002.png
1324271_0003.png
Til lovforslag nr.L 82
Folketinget 2013-14
Betænkning afgivet af Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget den 16. januar 2014
Betænkningover
Forslag til lov om ændring af lov om erhvervsfremme og forskellige andre love(Ny regional vækst- og udviklingsstrategi, udvidelse af Danmarks Vækstråds opgaver m.v.)[af erhvervs- og vækstministeren (Henrik Sass Larsen)]1. ÆndringsforslagErhvervs- og vækstministeren har stillet 4 ændringsfor-slag til lovforslaget.2. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 27. november 2013 og vartil 1. behandling den 6. december 2013. Lovforslaget blevefter 1. behandling henvist til behandling i Erhvervs-,Vækst- og Eksportudvalget.MøderUdvalget har behandlet lovforslaget i 2 møder.HøringEt udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen væretsendt i høring, og erhvervs- og vækstministeren sendte den26. september 2013 dette udkast til udvalget, jf. ERU alm.del – bilag 374 (folketingsåret 2012-13). Den 27. november2013 sendte erhvervs- og vækstministeren de indkomne hø-ringssvar og et notat herom til udvalget.Skriftlige henvendelserUdvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtageten skriftlig henvendelse fra Danmarks Naturfredningsfor-ening og Friluftsrådet.Erhvervs- og vækstministeren har over for udvalget kom-menteret den skriftlige henvendelse til udvalget.SpørgsmålUdvalget har stillet 3 spørgsmål til erhvervs- og vækstmi-nisteren til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret.3. Indstillinger og politiske bemærkningerEtflertali udvalget (udvalget med undtagelse af DF) ind-stiller lovforslaget tilvedtagelsemed de stillede ændrings-forslag.Venstres medlemmer af udvalget påskønner, at lovforsla-get styrker den regionale erhvervsudvikling ved at samleden regionale udviklingsplan og den regionale erhvervsud-viklingsstrategi i en regional vækst- og udviklingsstrategi.Flere høringsbidrag har kritiseret, at vækstfora alene skaludarbejde et udkast til de erhvervsrettede dele af den nyevækst- og udviklingsstrategi. Ministeren har imidlertid imø-dekommet kritikken og ændret lovforslaget før fremsættel-sen, hvilket Venstre påskønner. Dermed skal vækstfora i ste-det for udarbejde et reelt bidrag til de erhvervs- og vækstret-tede dele af vækst- og udviklingsstrategien..Venstre vil gerne kvittere for, at ministeren har imøde-kommet ændringsforslagene og høringskritikken og forhin-dret en udvanding af vækstforas rolle. Venstre er som sagten del af den overordnede aftale, og Venstre kan således til-slutte sig lovforslaget med de stillede ændringsforslag.Etmindretali udvalget (DF) indstiller lovforslaget tilfor-kastelseved 3. behandling. Mindretallet vil stemme for destillede ændringsforslag.Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin ogJavnaðarflokkurin var på tidspunktet for betænkningens af-givelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget oghavde dermed ikke adgang til at komme med indstillingereller politiske udtalelser i betænkningen.En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykti betænkningen.4. Ændringsforslag med bemærkningerÆndringsforslagAferhvervs- og vækstministeren,tiltrådt afudvalget:Til § 11)Efter nr. 18 indsættes som nyt nummer:
AX015688
2
»01.I§ 21udgår »§ 6, nr. 3, eller bevilget af et af økonomi-og erhvervsministeren i medfør af § 5, stk. 2, nedsat bevil-lingsudvalg,«.«[Lovteknisk justering]Til § 22)Inr. 17ændres»stk. 2, 2. pkt.«til:»stk. 2, 3. pkt.«,og»stk. 2, 3. pkt.«ændres til:»stk. 2, 4. pkt.«[Lovteknisk justering]3)Efter nr. 21 indsættes som nyt nummer:»01.I§ 58, stk. 1, nr. 3og5,ændres »stk. 3« til: »stk. 2«.«[Lovteknisk justering]4)I den undernr. 22foreslåede ændring af§ 58, stk. 1,nr. 4,indsættes efter »Kommunalbestyrelsens«: », og »stk. 2og 3« ændres til: »stk. 2«.«[Lovteknisk justering]BemærkningerTil nr. 1Der er tale om en lovteknisk justering, som følge af at §6, nr. 3, er foreslået nyaffattet og at Danmarks Vækstråd
dermed ikke længere har mulighed for at medfinansiere er-hvervsudviklingsaktiviteter efter indstilling fra regionalevækstfora. Endvidere er § 5, stk. 2, der giver hjemmel til, atøkonomi- og erhvervsministeren kan nedsætte et bevillings-udvalg under Danmarks Vækstråd til behandling af ansøg-ninger om medfinansiering, foreslået ophævet, og § 21 skalderfor tilrettes i overensstemmelse hermed.Til nr. 2Der er tale om en lovteknisk justering for at sikre, at lov-ændringerne i § 27, stk. 2, sker i de korrekte punktummer ibestemmelsen.Til nr. 3 og 4Der er tale om en lovteknisk justering, som følge af at §58, stk. 2, ophæves, hvorfor bestemmelsens stk. 3 herefterbliver til stk. 2. De bestemmelser, der henviser til § 58, stk.3, konsekvensændres, således at de henviser til stk. 2 i stedetfor stk. 3.
Benny Engelbrecht (S) Poul Andersen (S) Annette Lind (S) Mette Reissmann (S) Karin Gaardsted (S)fmd.Thomas Jensen (S) Simon Kollerup (S) Andreas Steenberg (RV) Nadeem Farooq (RV) Jeppe Mikkelsen (RV)Pernille Vigsø Bagge (SF) Lisbeth Bech Poulsen (SF) Frank Aaen (EL) Stine Brix (EL) Uffe Elbæk (UFG)Kim Andersen (V) Michael Aastrup Jensen (V) Anne-Mette Winther Christiansen (V)nfmd.Preben Bang Henriksen (V)Torsten Schack Pedersen (V) Jakob Engel-Schmidt (V) Hans Christian Schmidt (V) Hans Christian Thoning (V)Hans Kristian Skibby (DF) Dennis Flydtkjær (DF) Mette Hjermind Dencker (DF) Kim Christiansen (DF)Joachim B. Olsen (LA) Brian Mikkelsen (KF)Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Radikale Venstre (RV)Socialistisk Folkeparti (SF)Enhedslisten (EL)Liberal Alliance (LA)
4745221615129
Det Konservative Folkeparti (KF)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Sambandsflokkurin (SP)Javnaðarflokkurin (JF)Uden for folketingsgrupperne (UFG)
811111
3
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 82Bilagsnr.123456TitelHøringsnotat og høringssvar, fra erhvervs- og vækstministerenUdkast til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetTidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetÆndringsforslag fra erhvervs- og vækstministerenHenvendelse af 6/1-14 fra Danmarks Naturfredningsforening og Fri-luftsrådet1. udkast til betænkningOversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 82Spm.nr.1TitelSpm. om en redegørelse om lovforslagets konsekvenser for vilkårenefor og udviklingen i landdistrikter og på øerne, til erhvervs- og vækst-ministeren, kopi til ministeren for by, bolig og landdistrikter, og mini-sterens svar herpåSpm. om en redegørelse for lovforslagets betydning for opgaveforde-lingen mellem regionerne og kommunerne set i forhold til den foreslå-ede nye regionale vækst- og udviklingsstrategi, til erhvervs- og vækst-ministeren, og ministerens svar herpåSpm. om kommentar til henvendelse af 6/1-14 fra Danmarks Natur-fredningsforening og Friluftsrådet, til erhvervs- og vækstministeren,og ministerens svar herpå
2
3