Retsudvalget 2013-14
L 85
Offentligt
1322462_0001.png
1322462_0002.png
1322462_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:15. januar 2014Kontor: FærdselskontoretSagsbeh: Marianne Møller Halk-jærSagsnr.: 2013-0037-0062Dok.:1011941
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 4 vedrørende forslag til lov omændring af færdselsloven. (L 85), (Ændring af kravene til godkendelsesom kørelærer), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministe-ren den 18. december 2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra KarstenNonbo (V).
Karen Hækkerup/Christian Hesthaven
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 4 vedrørende forslag til lov om ændring af færdselslo-

ven. (Ændring af kravene til godkendelse som kørelærer) (L 85) fra

Folketingets Retsudvalg:

”Hvorfor finder ministeren det nødvendigt at have kørekort tilerhvervsmæssig personbefordring for at kunne blive kørelæ-rer? – er det ikke nok at kunne føre køretøjet som almindeligbilist for at kunne undervise i bilens indretning og almindeligefysiske reaktioner i trafikken?”

Svar:

Med lovforslagets § 1, nr. 1 (forslaget til færdselslovens § 66, stk. 2), fore-slås det, at justitsministeren kan fastsætte bestemmelser om, hvilke katego-rier der skal være erhvervet førerret til for at opnå godkendelse som køre-lærer.Som anført under pkt. 2.1.2.4 og 2.1.3.2 i lovforslagets almindelige be-mærkninger har Udvalget om revision af kørelæreruddannelsen anbefalet,at det bør være et adgangskrav til kørelæreruddannelsen, at ansøgeren in-den tilmeldingen har erhvervet kørekort til kategori A (stor motorcykel), B(almindelig bil), C (stor lastbil) og C/E (stor lastbil med stort påhængskø-retøj) samt kørekort til erhvervsmæssig personbefordring. Udvalget peger iden forbindelse på, at ansøgeren inden optagelsen på kørelæreruddannel-sen bør have en vis køreerfaring og at denne erfaring bør stamme fra mereend én køretøjskategori.Der henvises herom i øvrigt til pkt. 6.1.1 i udvalgets rapport, som er ved-lagt den samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 2 vedrørende lovforslaget,og hvoraf det fremgår, at det for så vidt angår anbefalingen om, at det skalvære et adgangskrav, at man skal have kørekort til erhvervsmæssig per-sonbefordring til enten kategori B eller D, er udvalgets opfattelse, at et så-dant krav er hensigtsmæssigt, idet det herved sikres, at ansøgeren forindentilmeldingen til kørelæreruddannelsen besidder de fornødne praktiske kø-refærdigheder for at kunne opnå godkendelse som kørelærer. Køreprøventil erhvervskørekort indeholder i vidt omfang de samme elementer som endel af den afsluttende prøve på kørelæreruddannelsen, og ved at betingeadgangen til kørelæreruddannelsen af, at ansøgeren forinden har beståetprøven til erhvervskørekort til enten kategori B eller D, sikres det, at ansø-geren besidder de fornødne kørefærdigheder, så aspiranten ikke risikerer attage hele kørelæreruddannelsen forgæves.
2
Under pkt. 6.1.1 i udvalgets rapport er det endvidere anført, at det primæresigte med kørelæreruddannelsen ikke er, at aspiranterne skal lære at kørebil eller motorcykel, idet aspiranterne forudsættes at kunne dette i forvejen.Det primære sigte med kørelæreruddannelsen er derimod at uddanne aspi-ranterne til at kunne læreandrepersoner de fornødne kørefærdighedermed henblik på at opretholde det generelt gode færdselssikkerhedsmæssigeniveau, der er på de danske veje. Og med de nye krav om, at en ansøgerinden påbegyndelsen af kørelæreruddannelsen skal have kørekort til kate-gori A, B, C og C/E samt erhvervskørekort, sikres det, at uddannede køre-lærere har et bredt kendskab til langt de fleste køretøjstyper og derfor bed-re end i dag kan videregive forståelsen for disse køretøjer.Det bemærkes i øvrigt, at det af § 28, stk. 4, 1. pkt., i bekendtgørelse nr. 12af 10. januar 2013 om kørekort med senere ændringer (kørekortbekendtgø-relsen), fremgår, at godkendte kørelærere efter gældende regler kan få ud-stedt kørekort til erhvervsmæssig personbefordring uden at aflægge særligkøreprøve, såfremt de i øvrigt opfylder betingelserne herfor.
3