Retsudvalget 2013-14
L 85
Offentligt
1330222_0001.png
1330222_0002.png
1330222_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:4. februar 2014Kontor: FærdselskontoretSagsbeh: Marianne Møller Halk-jærSagsnr.: 2013-0037-0062Dok.:1055674
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 9 vedrørende forslag til lov omændring af færdselsloven. (L 85), (Ændring af kravene til godkendelsesom kørelærer), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministe-ren den 30. januar 2014. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Tom Behnke(KF).
Karen Hækkerup/Christian Hesthaven
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 9 vedrørende forslag til lov om ændring af færdselslo-

ven. (Ændring af kravene til godkendelse som kørelærer) (L 85) fra

Folketingets Retsudvalg:

”Finder ministeren det i forlængelse af besvarelsen af spørgs-mål nr. 1 og 5 rimeligt, at kørelærere, som skal have fornyetderes godkendelse hvert 5. år, ikke kan få en sådan fornyelse,hvis vedkommende inden for 2 år forud for tidspunktet for for-nyelse er idømt en betinget frakendelse af førerretten, jf. for-slaget til færdselslovens § 66, stk. 3, jf. stk. 1, nr. 3, hvilket vilhave som konsekvens, at kørelærervirksomheden ikke kan dri-ves videre, idet den pågældende skal gennemføre kørelærerud-dannelsen på ny? Hvis ministeren er enig i urimeligheden heri,vil ministeren så fremsætte et ændringsforslag?”

Svar:

1.

Den i spørgsmålet rejste problemstilling vedrører de konsekvenser, somen betinget frakendelse af førerretten kan få for etablerede kørelæreres ud-øvelse af deres erhverv.Efter lovforslagets § 1, nr. 1 (forslaget til færdselslovens § 66, stk. 3, 2.pkt.), er det bl.a. en betingelse for at få en godkendelse som kørelærer for-nyet, at indehaveren i de seneste 2 år ikke har været frakendt førerretten(betinget eller ubetinget) eller fået denne inddraget administrativt. Endvi-dere foreslås det med lovforslagets § 1, nr. 1 (forslaget til færdselslovens §66, stk. 4), at indehaveren skal bestå en ny kørelærerprøve for at opnågodkendelse som kørelærer, hvis betingelserne for fornyelse ikke er op-fyldt.

2.

Om eksempler på forseelser, der kan medføre betinget frakendelse af fø-rerretten, henvises der til besvarelsen af spørgsmål nr. 5 vedrørende lov-forslaget.En betinget frakendelse af førerretten sker på vilkår, at den pågældende ien prøvetid på 3 år fra endelig dom ikke fører motordrevet køretøj undersådanne omstændigheder, at førerretten skal frakendes den pågældende, jf.færdselslovens § 125, stk. 5. En betinget frakendelse af førerretten medfø-rer i dag, at føreren skal aflægge en kontrollerende køreprøve inden 6 må-neder efter, at afgørelsen om frakendelse er endelig, jf. §§ 67-68 i be-kendtgørelse nr. 12 af 10. januar 2013 om kørekort med senere ændringer(kørekortbekendtgørelsen). Er førerretten frakendt betinget som følge af2
spirituskørsel, skal føreren forinden have gennemført et kursus i alkoholog trafik (A/T-kursus). Hvis den kontrollerende køreprøve ikke bestås ellerikke aflægges inden tidsfristen, kan politiet straks inddrage førerretten, jf.kørekortbekendtgørelsens § 103, stk. 3.En kontrollerende køreprøve gennemføres i overensstemmelse med de tilenhver tid gældende krav for køreprøve til kategori B (almindelig bil), jf.kørekortbekendtgørelsens § 67, stk. 2. Vedkommende skal således aflæggebåde en teoriprøve og en praktisk prøve.

3.

Justitsministeriet er enig med spørgeren i, at det kan forekomme mindrehensigtsmæssigt, at en kørelærer, som kort tid efter, at vedkommende haropnået eller fået fornyet sin kørelærergodkendelse, frakendes førerrettenbetinget, alene skal bestå en kontrollerende køreprøve, hvorefter den på-gældende kan fortsætte som kørelærer, hvorimod den kørelærer, som korttid før tidspunktet for fornyelse af vedkommendes af kørelærergodkendel-se frakendes førerretten betinget, ikke alene skal bestå den kontrollerendekøreprøve, men også skal bestå en ny kørelærerprøve.Afgørende for, om godkendelse som kørelærer skal kunne fornys, hvis in-dehaveren frakendes førerretten betinget, bør efter Justitsministeriets op-fattelse derfor bero på, om den pågældende har bestået den kontrollerendekøreprøve mv., jf. pkt. 2 ovenfor.Justitsministeriet bemærker, at hensynet til ikke unødigt at gribe ind i enallerede etableret kørelærers adgang til fortsat at udøve sit erhverv ikke gørsig gældende ved førstegangsudstedelse af en godkendelse som kørelærer.Justitsministeriet finder på den baggrund, at der alene bør differentieresmellem virkningerne af betinget og ubetinget frakendelse i fornyelsessitua-tionen.

4.

Justitsministeriet vil på den anførte baggrund fremsætte et ændringsfor-slag til lovforslaget.
3