Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14
L 92 Bilag 18
Offentligt
1330197_0001.png
1330197_0002.png
1330197_0003.png
1330197_0004.png
1330197_0005.png
1330197_0006.png
1330197_0007.png
1330197_0008.png
1330197_0009.png
1330197_0010.png
1330197_0011.png
1330197_0012.png
Deklaration af hund
OpdrætterNavn:Adresse:Postnr.:Telefonnr.:E-mail:Kennelnavn:Registreret i(klub):
By:Mobilnr.:NejJa(angiv kennelnavn):
SælgerSamme som opdrætter(hvis ikke udfyldes nedenstående)Navn:Adresse:Postnr.:Telefonnr.:E-mail:
By:Mobilnr.:
Dato:
/
-
Opdrætter/sælger bekræfter hermed på tro og love, at de anførte data er ioverensstemmelse med fakta, og at opdrætter/sælger står inde for rigtigheden afde oplyste informationer om hunden.
Signeret(sælgers underskrift):
Navn(blokbogstaver):
bull-image-gruppen.dk
Hundens identifikationHundens navn:Fødselsdato:Køn:Race/blanding:Race anerkendt af(evt.):Forventet voksen -Pels:Farve:Chipnr.:Stambogsnr.(evt.):Hundepasnr.:Dansk Hunderegister nr./Han-TæveKastreret/sterilisereteller
FCI / Dansk Kennel KlubAnden organisation(klub):højde:cm
vægt:
kg
Stambogsført i(klub):
Hundens afstamningFars navnRace/blanding:Stambogsnr.(evt.):Mors navnRace/blanding:Stambogsnr.(evt.):Stambogsført i(klub):
Stambogsført i(klub):
Hundens sundhedstjekDyrlæge almen sundhedsattest:NejJaAnerkendt sundhedsgodkendelse:NejJaForetaget af(dyrlæge):Sundhedstjek(dna-test, hjerteundersøgelse, HD, Patella luksation mm):----Kopi af sundhedsattest(er) vedlægges deklarationen.
Dato:Dato:
//
--
Dato:Dato:Dato:Dato:
////
----
Vaccinationer & ormekurKombinationsvaccine *:Rabies vaccine:Andet---OrmekurPræparat:Vaccinationsattester vedlægges deklarationen.
NejNej
JaJa
Dato:Dato:Dato:Dato:Dato:Dato:
//////
------
*) Hundesyge, leptospirose, parvovirus, parainfluenza, smitsom leverbetændelse m.m.
Nej
Ja
Værd at vide om hunden
Hundens behovAktivering:Andet:Motion:Andet:Pelspleje:Andet:GerneEn delPåkrævetGerneEn delPåkrævetGerneEn delPåkrævet
SÅDAN PASSER DUDIN HUNDGENEREL PASNINGSVEJLEDNING
Når du får din hund hjemFor at give din hund den bedste start, har du naturligvis sørget for at have mindst 2ugers ferie. Den første uge bruger hunden til at finde sig til rette i sit nye hjem og blivetryg ved at være der. Den næste uge bruger I til at udforske den nære omverden og tilat vænne hunden til at være alene.Fra den første dag af skal du tilstræbe en så naturlig døgnrytme som muligt. Sørg altidfor at hunden er tryg - også om natten. Vil du ikke have hunden hos dig ved/i din seng,så sover du ved siden af den på dens plads, indtil den har fundet sig til rette. Dér, hvorhunden skal opholde sig, når den er alene hjemme, er også dér, hvor du slapper af oghygger med hunden. Det koster lidt besvær, men det er afgørende for, at hunden følersig tryg. En tryg hund er en veltilpasset hund!
FodringHunde skal have et ernæringsrigtigt og lødigt foder uanset hvilket foder, du vælger. Allefoderprodukter indeholder et lovbestemt minimum af vigtige næringsstoffer, så det, duisær skal vælge ud fra, er den omsættelige (metaboliserbare) energi i foderet, da detangiver foderets næringsværdi. Hunde kan ikke selv søge føde i naturen, så det er ditansvar at sørge korrekt for den.Det er individuelt, om hunden kan/skal have adgang til foder hele tiden, eller den skalhave afmålte måltider. Hvalpe har naturligvis anderledes hyppige behov for næring.Mange opdrættere giver fodervejledning – følg den – eller søg anden professionelvejledning.Foderproduktets anbefalinger er vejledende, så afhængig af din hunds aktivitetsniveau,evne til at omsætte foderet, foderets kvalitet m.m. er afgørende for, hvilken mængdefoder, hunden har behov for. En hund skal hverken være for tyk eller for tynd. Er du itvivl, så spørg en professionel. Kosten er afgørende for hundens velbefindende.Under alle omstændigheder skal hunden altid have adgang til rigelig frisk vand.
HåndteringAlle hunde skal kunne håndteres. Det betyder, at det skal være muligt at undersøgehunden (ører, øjne, poter etc.), uden at hunden stresser unødigt. Kommer hunden (let-tere) til skade, er det afgørende, at man kan undersøge hunden og evt. hjælpe den påstedet. Det skal også være muligt at tage hundens temperatur, her kan du med fordelbruge et børnetermometer.Det er dit ansvar at sørge for, at din hund lærer at blive håndteret
SoigneringMindst en gang om ugen skal du efterse tænder, negle og ører, hundens pels skalbørstes igennem, og hundens ydre genitalier skal efterses for evt. infektioner og uren-heder.Tænder:Hunden kan – uden at du umiddelbart opdager det, have knækket en tand,der senere kan udvikle sig til tandbyld. Belægning på tænderne er grobund for bakte-rier og dermed for tandsten. Sørg for at din hunds tænder er rene og hvide. Eventueltkan du børste dem med tandplejemidler beregnet for hunde.En hvalp, der skifter fra mælketænder til blivende tænder, skal du holde øje med, atmælketænderne er ude i tide til, at de blivende tænder kan udvikle sig uden at blivehæmmet af en siddende mælketand. Mælketænder har lange rødder, så skal en mæl-ketand fjernes, skal du søge en dyrlæge, der har speciale i tænder.Negle:Hundens negle må ikke blive for lange. Det er bedst at klippe eller file et lillestykke ad gangen af neglen, da blodåren i neglen så trækker sig tilsvarende gradvisttilbage. På den måde får hunden intet ubehag ved det.Ører:Lugt til ørerne – de skal lugte ’rene’. Hunde med hængende ører bliver oftevarme og fugtige i øregangen. Hunde med hår i ørerne skal især passes, så de ikkeudvikler øremider eller infektioner i øregangen. Brug gerne en professionel til at fjernehår i ørerne. Du kan rense det ydre af øret med en vatrondel eller et stykke papir. Dumå under ingen omstændigheder rense øre med vatpinde eller andre instrumenter.Genitalier:Hos hanhunde opstår der gerne (en let) forhudsbetændelse. Du kan selvrense med midler, der er beregnet hertil. Er der tale om en direkte infektion, skal dusøge dyrlæge. Hos tæver skal skedeåbningen være ren og tør. Der kan sommetidersamle sig lidt størknet udflåd (blod i løbetiden). Rens det yderste med et gazekompres
eller en vatrondel fugtet i lunkent vand eller kamillete, brug ikke klorholdige præparater.Du må under ingen omstændigheder stikke noget som helst op i skeden på hunden.Holder tæven sig ikke selv ren i løbetiden, skal du rense skedeåbningen flere gangeom dagen.Pels:Alle hunde – også korthårshunde – skal gennembørstes. Det fjerner døde hår,stimulerer huden med en let massage, og fjerner snavs og skidt. Pelsrige hunde skalbørstes i bund, det vil sige, at pelsen skal børstes igennem helt ind til huden overaltpå hunden. Hår og underuld filtrer nemt, og det kan give svære hudproblemer. Magterdu ikke selv at holde pelsen, så brug en god hundefrisør til det – det gælder også dehunde, der skal trimmes/klippes.De hårløse hunde stiller anderledes krav til hudpleje, da deres hund ikke må tørre ud,og den skal også beskyttes mod såvel varme som kulde. Søg professionel hjælp.
AktiveringAlle hunde (medmindre de er syge eller handicappede) har brug for mindst én dagligluftetur. Her får hunden brugt sin energi og får nye indtryk. Hunden skal ikke bare luk-kes ud i haven eller lige uden for gadedøren, den skal heller ikke med ud at handle, såden kan blive luftet på vejen – den skal ledsages på en passende gåtur kun for densskyld. Gåturene skal naturligvis afpasses efter hundens natur og behov.Afhængig af hundens fysik og egenskaber skal hunden trænes, aktiveres og/ellerstimuleres gennem forskellige udfordringer. Der findes mange tilbud til hundeejere omtræning både for de ambitiøse og de afslappede hundeejere.En velaktiveret og velstimuleret hund er en velafbalanceret hund, det er en fornøjelseat leve sammen med. Utidige og stressede hunde har en problematisk tilværelse. Søggerne råd hos professionelle, hvis du er i tvivl om, hvad der er bedst for din hund.
KønsmodningNår hunden kommer i puberteten dvs. den begynder at blive kønsmoden, kan denændre adfærd. Den kan f. eks. pludselig blive forskrækket for et stykke papir på gaden,den kan blive humørsyg, og den kan tabe appetitten – i en kortere periode. Det er nor-malt, og gør du det ikke til et problem, så går det over af sig selv.Tæver (hunhunde) i løbetid skal holdes i snor og uden for hanhundes rækkevidde, så
du undgår ufrivillig parring. Hanhunde, der kun lige er blevet kønsmodne, kan ogsågennemføre en parring, der resulterer i uønskede hvalpe. Pas på din tæve i løbetiden.Tæver kommer almindeligvis i løbetid to gange om året – nogle racer kun én gang.Hanhunde, der ellers er lydige, kan forvandle sig til udbryderkonger, når der er en løbsktæve i nabolaget. Sørg for, at din hanhund bliver på dine enemærker under alle forhold.
Alene hjemmeUanset du altid er sammen med din hund, eller du er væk fra den flere timer daglig, såer det en god ide at lære den at være alene hjemme. Du ved aldrig, hvornår du kan fåbrug for det. At lade hunden være alene forudsætter, at den er tryg ved at være hos digog i dit hjem.Nogle hunde er meget sociale, og de har svært ved at være adskilt fra dig i længere tidad gangen – om nogen, og andre er mere selvstændige, som bedre klarer sig på egenhånd. Hunde er meget tilpasningsdygtige, men der er grænser for, hvor længe en hundkan være alene, og det er individuelt bestemt.Der findes mange vejledninger i, hvordan du lærer din hund at være alene hjemme –brug den, der passer bedst på din situation og på din hund.
Flere hunde sammenVil du have flere hunde samtidig, så er det dit ansvar at vælge hunde, der trives sam-men og respekterer hinanden. Meget territoriebevidste hunde kan have svært vedat acceptere andre hunde på deres territorium – især hvis pladsen er begrænset.Omvendt kan meget sociale hunde eks. hunde, der trives i flok, have glæde af at væreflere sammen.Din hund skal ikke nødvendigvis elske alle andre hunde, så tag det med i dine betragt-ninger, før du evt. anskaffer dig en hund mere.Skal dine hunde være alene hjemme, så kan det være en god foranstaltning at ladedem være adskilt evt. ved et hundegitter i en døråbning. Så kan hundene se hinanden,men de kan ikke i leg splitte hjemmet ad eller ligefrem blive uvenner. Selv de bedstevenner kan blive uenige.
Skader/SygdomSelv de bedste kan komme til skade. Hav altid noget desinficerende og sårhelendei hjemmet til smårifter og overfladiske skrammer. Søg altid professionel hjælp i alleandre tilfælde.Et børnetermometer er meget anvendeligt til at tage hundens temperatur. Normal-tem-peraturen for en hund er 38,6 C.Lad være med selv at lege dyrlæge – det kan koste din hund livet. Men husk også på,at fordi det er muligt at operere/behandle din hund for en lidelse/skade, er det ikke altidtil hundens bedste at gøre det. Brug din sunde fornuft i samråd med dyrlægen.
VaccinationerSørg for, at din hund altid er sikret bedst muligt gennem vaccinationer. Ret dig efterdyrlægens anbefalinger og overhold de regelmæssige vaccinationer.Selv om hunden i nogle tilfælde kan få en sygdom alligevel, så vil den sjældent blivesærlig hårdt angrebet, når den forebyggende er vaccineret.
ForsikringerDu skal som minimum have din hund lovpligtigt ansvarsforsikret. Det kan blive rigtigdyrt for dig, hvis ikke du gør det.Derudover er det muligt at sygeforsikre din hund. Ved en sygeforsikring kan du få hjælptil bl.a. operation, hvis din hund uforsætligt kommer til skade.Endelig kan du også livsforsikre din hund. Med en livsforsikring kan du få en vis erstat-ning, hvis din dyrebare hund uventet skulle dø.
LevetidGenerelt kan du forvente, at en stor hund lever i kortere tid end en lille, men der ernaturligvis altid undtagelser. Er hunden ellers sund og rask, så kan du forvente mangegode år sammen med din bedste ven. Det er ingen verificeret dokumentation for, atblandingshunde lever længere end racehunde.Når en gammel hund begynder at holde sig ukarakteristisk meget og tæt til dig, så erdet ikke tegn på, at den elsker dig højt og er bange for at miste dig. Så er det fordi dengamle hund ved, at den ikke længere kan klare sig, og derfor knytter den sig mere tildig – det er ren overlevelse for hunden.Og når den tid kommer, og det gør den, så giv din hund en værdig død. I dag er det ilangt højere grad dit ansvar at tage pænt afsked med din hund. Har hunden først mistetsin værdighed, så har du ventet for længe.
LitteraturAt være en ansvarlig hundeejer indebærer også, at du sætter dig grundigt ind i, hvaddet vil sige at have hund. Der findes i dag megen litteratur tilgængelig både om træ-ning, adfærd, aktivering og om (race)hundes karakteristika.Du behøver ikke nødvendigvis selv investere i bøgerne. Både via internettet og påbiblioteket kan du finde et stort udbud af information.Hjertelig tillykke med din menneskets bedste ven: din hund!
10 GODE RÅD1.Pludselig ændring i hundens adfærd kan skyldes, at den har smerter.Søg dyrlæge!
10.Sørg for, at din hund ikke gør og generer andre unødigtDenne vejledning er udgivet afBULL IMAGE GRUPPENDansk Terrier Klubmail: [email protected]webside: bull-image-gruppen.dk� ZØSS BRABRAND 2012
9.Saml altid op efter din hund – og tag posen med dig
8.Vær ansvarsbevidst og vis hensyn
7.Brug din sunde fornuft – det er dig, der bedst kender din hund
6.Vær åben – men stol ikke blindt på nogen
5.Giv din hund så mange positive oplevelser som overhovedet muligt
4.Lad være med at udsætte din hund for belastende situationer og konfrontationer
3.Undgå/afværg konfliktsituationer
2.Vær vejleder frem for opdrager af din hund