Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14
L 92 Bilag 4
Offentligt
1311594_0001.png
1311594_0002.png
Udvalget for Fødevarer, Landbrug og FiskeriBilag vedr. L 92 Forslag til lov om ændring af lov om hundeFremsendt via:FLF kontaktformular på ft.dk
2013.12.10
L 92 Hunde-ejeres manglende retssikkerhed ved omvendt bevisbyrdeDansk Terrier Klub har tidligere indsendt et bilag (Bilag 80) til FLF udvalget vedr. hunde-ejeresmanglende retssikkerhed i forbindelse omvendt bevisbyrde på baggrund af, at politiet standserejere af hunde, der har markant anderledes udseende end hunde på forbudslisten og kræver, atejerne beviser, at der ikke er tale om ulovlige hunde.Vi påpeger, at problematikken også foreligger omkring hunderacer, der er listedeunder ”positivlisten” i vejledning om hundelovens forbudsordning (nr. 59).Eksempelvis har vi fået en henvendelse fra et medlem, der har oplevet at blive standset af enpolitibil, selvom hendes Staffordshire Bull Terrier var under fuld kontrol. Efter vores medlem harbesvaret alle politiets spørgsmål på åben gade, afslutter politiassistenten samtalen ved atsige: ”Jamenså er du heldig, at jeg ikke skulle aflive ham i dag”.Efterfølgende har vores medlem – i samme område - oplevet, at en politibil standser på den andenside af vejen, hvorefter samme politiassistent stiger ud af bilen og råber efter vores medlem, derigen må svare på spørgsmål om hunden.Vores medlem føler sig nu særdeles utryg ved at færdes med sin hund i offentligheden, da politietkan beslutte, hvorvidt hendes hunds stamtavle accepteres som bevis for hundes afstamning.Når det i lovgivningen ikke er fastlagt, hvilken dokumentation der accepteres som bevis for enhunds race, er alle hundeejere reelt retsløse. Vi opfordrer derfor endnu en gang til, at der findes enløsning på dette, så danske hundeejere kan færdes trygt med deres lovlige hunde i offentligheden:Politiets hjemmel:Har politiet i hundeloven hjemmel til at standse/kontakte enhverhundeejer med henblik på, at hundeejeren skal bevise, at dennes hund ikke indeholder enforbudt race?Hvis politiet ikke har hjemmel til ovenstående, i hvilke situationer eller med hvilke hunde harpolitiet så hjemmel til at anvende omvendt bevisbyrde til fastsættelse af hundens race?Hundeejerens mulighed for at bevise sin hunds lovlighed:Det er i dag ikke fastlagt,hvilke dokumentation en hundeejer med sikkerhed kan anvende til at bevise sin hunds raceeller blanding.Race bedømmes af politiet – og hundeejeren har ikke mulighed for at prøve politietsafgørelse ved en retssag. Politiet er altså både udøvende og dømmende magt – og kanalene beslutte om den dokumentation, som hundeejeren fremlægger, accepteres. Det erretssikkerhedsmæssigt stærkt betænkeligt og betyder derudover, at hundeejere behandlesforskelligt fra politikreds/-assistent til politikreds/-assistent.
1/2
Det er som minimum nødvendigt at fastlægge præcist, hvilken dokumentation der anerkendes sombevis for en hunds afstamning, samt hvornår politiet har ret til at afkræve hundeejeren dennedokumentation. I den forbindelse gør vi opmærksom på følgende:----DNA test:DNA test kan ikke anvendes til at fastslå en hunds race eller blanding.1)Fysisk udseende:Racefastsættelse på grundlag af en hunds udseende kan ikke medsikkerhed anvendes til at fastslå en hundens race eller blanding.1)Dansk hunderegister:Registrering af race i Dansk hunderegister kan ikke anvendes,da dette oplyses af ejeren.Stamtavle:Stamtavle kan ikke anvendes, da registrering baseres på information fraopdrætteren, og kontrollen af dette varierer i forhold til, hvilken organisation det drejersig om. Derudover vil anvendelse af stamtavle som dokumentation for ophav give eneller flere private organisationer monopol på opdræt af hunde.
For at sikre vores medlem mod eventuelle repressalier har vi valgt ikke at offentliggøre hendesnavn, detaljer om forløbet samt fotos af hende og hendes hund, men vi er naturligvis villige til atudlevere dette til medlemmer af FLF udvalget i fortrolighed.
Med venlig hilsen
Robert RaederNæstformandDansk Terrier KlubArndrupvej 3, 6240 LøgumklosterTlf. 3024 8256Kilde1)
&
FormandDTKs Bull Image Gruppe[email protected]www.bull-image-gruppen.dk
Den Danske Dyrlægeforening på Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeris høring om hundeloven den 2/10 2013.
En effektiv hundelov - hvor alle er lige for loven!5 punkts plan:1.2.3.4.5.EjerlicensOpdrætterlicensForbedret hunderegisterStop hundehandelRegler & Strafwww.issuu.com/dtkbig:5 punkts planVidste du det om hundeHunde alvorligt tagetSådan passer du din hundDeklaration af hund
2/2