Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14
L 102
Offentligt
1321139_0001.png
1321139_0002.png
1321139_0003.png
1321139_0004.png
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 20. januar 2014Enhed: Sundhedsjura og læ-gemiddelpolitikSagsbeh.: SUMIHOSags nr.: 1304006Dok nr.: 1367140
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 20. december 2013stillet følgende spørgsmål nr. 20 (L102) til ministeren for sundhed og forebyg-gelse, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra LiselottBlixt (DF).Spørgsmål nr. 20:’’Ministeren bedes redegøre for, hvordan man som dansk borger vil være stilletunder ferie m.v. på i Holland, hvis det gule sundhedskort ikke længere gælder.Besvarelsen bedes opdelt i punkter svarende til spørgsmålets opdeling ipunkterne a. – aa., jf. det vedhæftede bilag.”Svar:Der henvises til bilaget på s. 2.Det bemærkes, at skemaet er udarbejdet i samarbejde med Patientombuddetog på grundlag af oplysninger indeholdt i Patientombuddets informationsmate-riale om anvendelse af EU-sygesikringskortet i hver af EU/EØS-landene ogSchweiz indsamlet i 2011, dog for så vidt angår Kroatien og Tjekket i 2013.Jeg har ikke viden om den konkrete egenbetaling på fx sygetransport, krise-hjælp og voldtægt. Det vil forudsætte indhentning af omfattende information frade relevante sundhedsmyndigheder i landet. Der kan generelt henvises til sva-rene på spørgsmål a, b, c, e og f.Vedrørende behandlingssituationerne i spørgsmålene bemærkes endvidere, atder i de enkelte tilfælde kan være forskel på behandlingsudgifterne afhængigtaf det konkrete tilfælde og de nærmere helbredsmæssige forhold for den en-kelte patient.Informationsmaterialet på Patientombuddets hjemmeside forventes opdateret i1. halvår 2014. I øvrigt henvises til svaret på spørgsmål o.
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Irene Holm
Side 2
Spm. Litraa. Det gule sundhedskort har indtil videre dækket ud-gifter til akut sygehjælp under ferie i indtil 1 måned iEU-/EØS-lande m.fl. Vil EU-sygesikringskortet på tilsva-rende vis dække udgifter til akut sygehjælp i Nederlan-dene (Holland)?
Nederlandene (Holland)EU-sygesikringskortet dækker udgifter til medicinsk nødvendig behandling, idetder tages hensyn til ydelsernes art og et opholds forventede varighed. Udoverakut sygehjælp dækkes også udgifter til ydelser i forbindelse med nødvendigbehandling af kroniske eller allerede konstaterede sygdomme og ydelser i for-bindelse med graviditet og fødsel. Den forsikrede skal således ikke være tvun-get til at afbryde et ophold i udlandet og tage hjem før planlagt for at modtageen nødvendig behandling. Dækningen omfatter alle offentlige sundhedsydelseri opholdslandet, fx læge- og hospitalsbehandling, herunder også en nødvendigoperation, medicin, tandlægebehandling og fysioterapi. Dækningen omfatterogså ambulancetransport. Udgifterne dækkes på samme vilkår som til offentligtsygesikrede i opholdslandet. Efter fast dansk praksis kan EU-sygesikringskortetanvendes under ophold i udlandet i indtil 1 år.
b. Vil EU-sygesikringskortet dække udgifter til medi-cinsk nødvendig sygehjælp i Nederlandene (Holland),sådan som det gule sundhedskort gør i dag?
Det gule sundhedskort dækker alle udgifter til læge- og hospitalsbehandling,medicin og ambulancetransport i forbindelse med akut sygehjælp. EU-sygesikringskortet dækker udgifter til medicinsk nødvendig behandling påsamme vilkår som til offentligt sygesikrede i opholdslandet, se svar ad a. Derkan således være en egenbetaling svarende til den egenbetaling, der gælder forsygesikrede i opholdslandet. EU-sygesikringskortet dækker alene udgifter tilbehandling på private klinikker og private hospitalet, i det omfang klinik-ken/hospitalet er dækket af en aftale med det offentlige sundhedsvæsen i op-holdslandet.
c. Hvis man får akutte hjerteproblemer i Nederlandene(Holland), og man har brug for akut hjælp og derefterbehandling, før man kan transporteres hjem, hvad ko-ster dette så, hvis man kun har EU-sygesikringskortetmed?d. Hvis man får akutte hjerteproblemer i Nederlandene(Holland), og man har brug for akut hjælp og derefterbehandling, før man kan transporteres hjem, hvad ko-ster dette så, hvis man ikke har EU-sygesikringskortetmed?
EU- sygesikringskortet dækker udgifter ved akutte hjertetilfælde i samme om-fang som offentligt sygesikrede i opholdslandet, dvs muligvis egenbetaling. Ud-gifter til behandling på private klinikker og private hospitaler dækkes, i det om-fang klinikken/hospitalet har en aftale med det offentlige sundhedsvæsen i op-holdslandet.Hvis man er berettiget til et EU-sygesikringskort men ikke har fået kortet medpå rejsen og får behov for behandling, kan man kontakte sin kommune og bededem faxe en erstatningsattest for EU-sygesikringskortet til hospitalet. I andretilfælde må man selv betale hele regningen. Efterfølgende kan man søge refu-sion svarende til opholdslandets offentlige tilskud. Refusion søges via kommu-nen. Hvis man ikke kan vise EU-sygesikringskortet/en erstatningsattest kanegenbetalingen blive større.
e. Hvordan er borgerens offentlige sygeforsikring vedalment lægebesøg i Nederlandene (Holland)? (hvad erbrugerbetalingen, hvis borgeren ikke er forsikret?)
Behandlingen er gratis.
f. Hvordan er borgerens offentlige sygeforsikring vedMan skal betale en del af behandlingen selv. Taksterne for det offentlige tilskudalmen hospitalsindlæggelse i Nederlandene (Holland)?haves ikke.(hvad er brugerbetalingen, hvis borgeren ikke er forsik-ret?)g. Hvordan er borgerens offentlige sygeforsikring vedmedicinsk behandling i Nederlandene (Holland)? (hvader brugerbetalingen, hvis borgeren ikke er forsikret?)Det lægges til grund, at spørgsmålet handler om udgifter til medicin. Der er kuntilskud til visse former for receptpligtig medicin. Tilskuddets størrelse afhængeraf medicinens art. Taksterne for det offentlige medicintilskud haves ikke.
h. Hvor mange danske borgere har benyttet sig af mu-ligheden for fuld refusion af udgifter til private læ-ger/hospitaler i Nederlandene (Holland)?
SOS International oplyser, at deres systemer ikke sondrer mellem offentlige ogprivate behandlingssteder. SOS International kan derfor ikke svare på, hvormange der efter den offentlige rejsesygesikring rejser krav om og får dækketudgifter til behandling på private klinikker/hospitaler. Forsikring og Pensionoplyser, at de fleste rejseforsikringer dækker ophold og behandling på hospital,der svarer til dansk standard (så vidt det er muligt). Dette kan i nogle tilfældevære på private klinikker, men det afgørende for forsikringsselskaberne er, atstandarden så vidt muligt svarer til dansk standard
Side 3
i. Hvor mange offentlige sygehuse er der i Nederlande-ne (Holland)?j. Hvor mange private sygehuse er der i Nederlandene(Holland)?k. Med ophævelsen af den offentlige rejsesygesikringbortfalder dækningen af udgifter til hjemtransport afdansk sikrede, der er afgået ved døden. Hvad kosterdet at transportere en afdød hjem fra Nederlandene(Holland)?
Det er ikke muligt at besvare spørgsmålet inden for fristen, da det vil en kræveen kontakt til de relevante sundhedsmyndigheder.Det er ikke muligt at besvare spørgsmålet inden for fristen, da det vil en kræveen kontakt til de relevante sundhedsmyndigheder.For så vidt angår hjemtransport af afdøde bemærkes, at udgiften afhænger afde konkrete omstændigheder. Oplysninger fra SOS International, der har op-gjort sagsantal og skadebeløb i sager med hjemtransport af afdøde (transport,rustvogn, bedemand) for 2013 for en række lande, viser en gennemsnitlig ud-gift til hjemtransport af afdøde på knap 37.000 kr. og en udgift på ca. 54.400 kr.for den eneste sag vedr. Holland.
l. Med ophævelsen af den offentlige rejsesygesikringI denne situation er der fuld egenbetaling. Derfor anbefales det at tegne en pri-bortfalder dækningen af udgifter til hjemtransport afvat forsikring til hjemtransport.dansk sikrede, der er afgået ved døden. Hvis man ikkehar tegnet en forsikring til dækning af udgifter til hjem-transport, hvis man afgår ved døden, og man afgår veddøden under en ferie el. lign. i Nederlandene (Holland),hvordan sikres man så hjemtransporten fra Nederlan-dene (Holland)?m. Hvad koster det med EU-sygesikringskortet, hvisens kræftsygdom pludselig bliver forværret, mens maner på ferie i Nederlandene (Holland), og man får brugfor behandling i landet?Der henvises til svar ad a, b og c.
n. Hvad koster det uden EU-sygesikringskortet, hvis ensDer henvises til svar ad a, b og d.kræftsygdom pludselig bliver forværret, mens man erpå ferie i Nederlandene (Holland), og man får brug forbehandling i landet?o. Hvor kan danske borgere finde oplysninger om, hvil-ken brugerbetaling der er på sygehjælp m.v. i Neder-landene (Holland)?p. Hvor finder man oplysninger om beliggenheden afoffentlige læger eller lægehuse i Nederlandene (Hol-land)?q. Hvordan vil ministeren sikre, at man kan blive ind-lagt på et sygehus i Nederlandene (Holland), hvis manikke kan opnå godkendelse og/eller ikke har kontanternok?Oplysningerne kan findes på Internettet, herunder bl.a. på Patientombuddetsog EU-kommissionens hjemmesider, samt på app'en "European Health Insu-rance Card".Oplysningerne kan findes på Internettet, herunder bl.a. på Patientombuddetshjemmeside med links til offentlige sygekasser/myndigheder. Herudover kansøges i lokale telefonbøger. Hotelreception og guider kan kontaktes.Med det blå EU-sygesikringskort har man ret til medicinsk nødvendig behand-ling, og der kræves ikke forhåndsgodkendelse. Ved brug af EU-sygesikringskortet skal man selv betale en evt. egenbetaling. Det er lovgivnin-gen i opholdslandet, som fastlægger, hvorledes man behandler personer, somikke er sikret dækning af udgifter til behandling gennem en privat eller offentligrejseforsikring (EU-sygesikringskortet). Hvis man ikke ønsker at bringe sig i ensituation, hvor man selv kan komme til at betale udgifterne (evt. egenbetaling)til sygebehandling i udlandet, er det således nødvendigt at tegne en privat rej-seforsikring.Hvis der er tale om en akut knæoperation dækkes alle udgifter til operationen.Hvis der ikke er tale om en akut operation, dækker det gule sundhedskort ikke.Der henvises til svar ad a, b og c.Der henvises til svar ad a, b og d.
r. Hvad koster en knæoperation i Nederlandene (Hol-land) i dag, hvor man er dækket af den offentlige rejse-sygesikring?s. Hvad koster en knæoperation i Nederlandene (Hol-land) i dag med EU-sygesikringskortet?t. Hvad koster det efter den 1. september 2014 for endansker uden EU-sygesikringskortet at få foretaget enoperation i Nederlandene (Holland)?u. Hvad koster det efter den 1. september 2014 for endansker med EU-sygesikringskortet at få foretaget enoperation i Nederlandene (Holland)?v. Hvordan handler man, hvis man kommer ud for etulykkestilfælde i Nederlandene (Holland) og kun harEU-sygesikringskortet med?
Der henvises til svar ad a, b og c.
Ligesom europæiske turister i Danmark, kan man som turist i et andet europæ-isk land kontakte lokale myndigheder/borgere/hotelreception/guider eller an-dre og spørge om hjælp på destinationen. Hvis man har tegnet en rejseforsik-ring, vil forsikringsselskabet typisk have en døgnbemandet central til at yderådgivning.
Side 4
w. Hvordan handler man, hvis man kommer ud for etDer henvises til svar ad v.ulykkestilfælde i Nederlandene (Holland) og ikke har etEU-sygesikringskort med?x. Hvordan er dækningen, hvis man kommer ud for etulykkestilfælde i Nederlandene (Holland) og kun harEU-sygesikringskortet med?y. Hvordan er dækningen, hvis man kommer ud for etulykkestilfælde i Nederlandene (Holland) og ikke harEU-sygesikringskortet med?Der henvises til svar ad a,b og c.
Der henvises til svar ad a,b og d.
z. Er ambulancekørsel dækket af EU-sygesikringskortetAmbulancekørsel er dækket af EU-sygesikringskortet. Nødvendig ambulance-i Nederlandene (Holland), og hvad koster det, hvis mantransport er gratis.skal køres fra et ulykkessted til hospitalet?æ. Hvis en borger skal overflyttes til andet hospital iNederlandene (Holland), hvor der er specialister, erudgifter til transporten da dækket af EU-sygesikringskortet?Der henvises til svar ad a,b og c. Særskilt data for lokal sygetransport haves ik-ke.
ø. Hvis redningstjenesten mener, at en borger, der harDer henvises til svar ad a, b og c. Særskilt data for lokal sygetransport haves ik-været involveret i en brandulykke i Nederlandene (Hol-ke.land), skal til observation for røgforgiftning, vil udgiftertil transporten da være omfattet af EU-sygesikringskortet?å. Dækker EU-sygesikringskortet udgifter til krisehjælpDer henvises til svar ad a, b og c. Særskilt data for krisehjælp og lokal transportsamt transport til krisebehandling i Nederlandene (Hol-til samme haves ikke.land), hvis en borger har oplevet en ulykke eller andet,hvor der er behov for krisehjælp?aa. Hvis en borger bliver udsat for en voldtægt i Neder-landene (Holland), vil EU-sygesikringskortet da dækkealle omkostninger til hjælp, transport og undersøgel-ser?Der henvises til svar ad a, b og c. Særskilt data for dækning af udgifter i forbin-delse med voldtægt haves ikke.