Retsudvalget 2013-14
L 112
Offentligt
1357715_0001.png
1357715_0002.png
1357715_0003.png
Lovafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
10. april 2014Statsrets- og Menneske-retskontoretSagsbeh.: Lasse BojeSagsnr.: 2014-0037-0068Dok.:1132327
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 14 vedrørende forslag til lovom ændring af straffeloven, retsplejeloven, lov om våben og eksplosivstof-fer, lov om politiets virksomhed og lov om fuldbyrdelse af straf m.v. (L112), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 5.april 2014. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Karen Hækkerup/Morten N. Jakobsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 14 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til

lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven, lov om våben og eks-

plosivstoffer, lov om politiets virksomhed og lov om fuldbyrdelse af

straf m.v. (L 112):

”Ministeren bedes oplyse, om ministeren i det lovforberedendearbejde har overvejet en ændring af planloven, således der di-rekte i loven indarbejdes en definition af centrale planmæssigebegreber, herunder begreber som ”beboelse”, ”boligområde”,”erhverv”, ”forening” m.v. Ministeren bedes yde teknisk bi-stand til formulering af et sådant ændringsforslag til lovforsla-get. Der henvises til privatvejsloven, hvor definitioner er ind-arbejdet i loven.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen indhentet en udtalelse fraMiljøministeriet, hvorunder planloven hører. Miljøministeriet har oplystfølgende:”Spørgsmålet om planloven har indgået i regeringens overve-jelser i forbindelse med bandepakken. Regeringen har på denbaggrund lagt op til en styrket planlovsmæssig myndigheds-indsats på rocker- og bandeområdet.Planloven giver allerede i dag kommunerne mange mulighederfor i praksis at hindre rockerborge. Det er imidlertid ikke plan-lovens regler, der skal bruges til at gribe ind overfor kriminelaktivitet, da dette først og fremmest er en politimæssig opgave.Efter regeringens opfattelse vil en definition af planmæssigebegreber i planloven ikke i sig selv kunne hindre rockerborge.Det er regeringens opfattelse, at al lovgivning skal hvile på degrundlæggende principper om for eksempel forsamlingsfrihe-den og den private ejendomsret, som grundloven opstillerrammerne for. Og disse rammer må vi naturligvis holde os in-denfor, lige meget hvilken lovgivning vi anvender – herunderaltså også planloven.Planloven giver i dag kommunerne mulighed for i deres lokal-planlægning at præcisere anvendelsen af de pågældende area-ler inden for planlovens rammer og i overensstemmelse medNatur- og Miljøklagenævnets praksis.Det bemærkes, at den efterspurgte afgrænsning af centraleplanmæssige begreber nøje ville skulle overvejes og kræve enstørre og længevarende udredning af hvilke begreber, der skul-2
le med og hvordan disse er defineret i praksis, herunder ikkemindst Natur- og Miljøklagenævnets praksis.På den baggrund har det ikke været muligt for Miljøministerietinden for den korte tidsfrist at udarbejde det ønskede ændrings-forslag.”
3