Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14
L 22
Offentligt
1343233_0001.png
1343233_0002.png
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTEREN
10. marts 2014

Besvarelse af spørgsmål 3 ad L 22 stillet af Erhvervs-, Vækst og Eks-

portudvalget den 29. januar 2014efter ønske fra ikkemedlem af ud-

valget (MFU) Ellen Trane Nørby (V)

Spørgsmål:

Ministeren bedes redegøre for den forventede økonomiske besparelse fordansk erhvervsliv, såfremt Danmark tilslutter sig EU’s Enhedspatent.

Svar:

EU-Kommissionen skønner, at det i dag koster ca. 240.000 kr. at opnåpatentbeskyttelse i 25 EU-lande, og at det med enhedspatentet vil kosteca. 35.000 kr. Dertil kommer omkostninger til advokater og patentagen-ter.Med reformen vil virksomhederne fremover kunne nøjes med én patent-ansøgning og én retssag i tilfælde af krænkelser, hvor de i dag vil skulleansøge i hvert enkelt land samt risikerer at skulle føre enslydende retssa-ger i flere forskellige lande.Denne forenkling giver store besparelser i form af sparet tid, sparede ge-byrer, sparede oversættelsesudgifter og sparede udgifter til patentagenterog advokater.Med patentreformen bliver det derfor både enklereog billi-gere for virksomhederne at opnåog håndhæve patentrettigheder i Europa.Dette er ikke mindst af stor betydning for de små og mellemstore virk-somheder, som vi har mange af i Danmark.Hvis Danmark står uden for patentreformen vil danske virksomheder, pålige fod med alle andre virksomheder i verden, kunne søge om enhedspa-tenter. Enhedspatenterne vil dog ikke have virkning i Danmark.Står Danmark uden for patentreformen, tvinger vi dermed dansk er-hvervsliv til ekstra besvær, øgede omkostninger, forringet konkurrence-evne og større usikkerhed: Virksomhederne skal søge to gange om at fåderes opfindelse beskyttet: én gang i de andre 24 lande og så én ekstragang i Danmark. Dertil kommer, at det, efter patentet er udstedt, kosterpenge og administrative ressourcer at opretholde patentet. På samme må-de, hvis deres patent bliver krænket: én retssag ved den fælles domstol ogén ekstra retssag kun for Danmark.Herudover forventes det at være mere attraktivt at investere i Danmark,hvis Danmark deltager i patentreformen, hvilket vil være til gavn forDanmark og dansk erhvervsliv. Når internationale virksomheder skalvurdere, i hvilke lande, det er interessant at investere i forskning og ud-
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.evm.dk
2/2
vikling i, så går de ofte udenom lande, der har besværlige nationale sær-ordninger, og investerer i de lande, der har en mere strømlinet tilgang tilden udvikling, der foregår internationalt. Dette skal sammenholdes med,at Danmark er et lille land og et lille marked i internationale sammen-hænge.