Transportudvalget 2013-14
L 64
Offentligt
1325404_0001.png
1325404_0002.png
MINISTEREN
TransportudvalgetFolketinget
DatoJ. nr.
22. januar 20142013-4611
Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon41 71 27 00
Transportudvalget har i brev af 16. januar 2014 stillet mig følgende spørgsmålvedrørende L 64 - Forslag til lov om ændring af postloven. (Ændringer i vilkårfor varetagelsen af befordringspligten og præciseringer af lovens anvendelses-område, post til døren m.v.), som jeg hermed skal besvare. Spørgsmålet er stil-let efter ønske fra Flemming Damgaard Larsen (V).

Spørgsmål nr. 132:

Er ministeren enig i, at der uden Post Danmarks Regnskabsreglement §4, stk.3, litra c, ville blive allokeret færre omkostninger til befordringspligtige produk-ter, og dermed ville de omkostningsægte priser for befordringspligtige produk-ter være lavere? I bekræftende fald, er ministeren da enig i, at med lavere priserpå befordringspligtige produkter, ville Post Danmark have større tilskyndelsetil at skære omkostninger bort (jf. målsætningen i Post Direktivets artikel 12)?

Svar:

Svaret er nej.Med eller uden § 4, stk. 3, litra c, har Post Danmark i kraft af befordringsplig-ten omkostninger, som virksomheden ikke ville have uden befordringspligten. Ikraft af den pågældende bestemmelse (§ 4, stk. 3,litra c) og den konkurrence-retlige praksis, jf. senest Højesterets dom af februar 2013, allokeres disse om-kostninger til de befordringspligtige tjenester.Selv om den pågældende bestemmelse i regnskabsreglementet blev fjernet, villede nævnte særlige omkostninger fortsat skulle henføres til de befordringspligti-ge tjenester for at være i overensstemmelse med den konkurrenceretlige rets-praksis.Vedrørende det andet spørgsmål er jeg ikke enig. Post Danmark har alleredeinden for den gældende postlov, og under hensyn til en vanskelig økonomisksituation, iværksat en række tiltag, som bidrager til at reducere omkostninger-ne. Jeg tror ikke, at tilskyndelsen kan bliver større end den allerede er. De fal-dende brevmængder presser virksomheden til at effektivisere.
Medvenlighilsen
Pia Olsen DyhrSide 2/2