Transportudvalget 2013-14
L 64
Offentligt
1326845_0001.png
MINISTEREN
TransportudvalgetFolketinget
DatoJ. nr.
27. januar 20142013-4611
Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon41 71 27 00
Transportudvalget har i brev af 20. januar 2014 stillet mig følgende spørgsmålvedrørende L 64 - Forslag til lov om ændring af postloven. (Ændringer i vilkårfor varetagelsen af befordringspligten og præciseringer af lovens anvendelses-område, post til døren m.v.), som jeg hermed skal besvare. Spørgsmålet er stil-let efter ønske fra Henning Hyllested (EL).

Spørgsmål nr. 145:

Ministeren bedes i detaljer redegøre for konsekvenserne beskrevet i bemærk-ningerne til § 1, nr. 1, når afleveringsreglerne i postlovens § 7 ikke længere nød-vendigvis vil være gældende, hvis man som forbruger køber på internettet. Iden forbindelse ønskes særligt belyst, hvilke regler, der skal beskytte forbruge-ren, hvis virksomheden, der er ansvarlig for pakkeleverancen afleverer dennepå for et forbrugeren uhensigtsmæssigt sted, og hvilke krav til levering, derpåhviler en sådan leverance, hvis ikke postlovens § 7 gør sig gældende – medandre ord, hvordan man som forbruger er sikret, at pakken ikke kan aflevereshos naboer, den nærmeste café eller lignende.

Svar:

Når levering af pakker omfattet af en forudgående aftale mellem afsenderen ogpakkedistributøren ikke længere skal være reguleret af postloven regler, er detoverladt til disse parter at aftale, hvilke krav der skal være gældende for omde-lingen til modtagerene.Som anført i min besvarelse af spørgsmål 65 og 96 til L 64, vil forbrugerenimidlertid være beskyttet af købelovens regler om forbrugerkøb ved køb af envare via e-handel. Det medfører, at varen ikke anses for at være leveret, før dener kommet i forbrugerens besiddelse.Hvis en pakkedistributør afleverer en sådan ”kontraktpakke” til en uvedkom-mende, og den rette modtager ikke efterfølgende får den i hænde, vil det i sid-ste ende blive afsenderens problem, idet forbrugeren i så fald kan kræve sinbetaling tilbageført. Det vil således klart være i pakkedistributørens egen inte-resse at levere pakken til rette modtager i første omgang for at undgå reklama-tioner fra afsenderen.Jeg henviser i øvrigt til brevet af 14. januar 2014 fra Dansk Erhverv til udvalget(jf. L 64 – bilag 12), hvoraf det fremgår, at branchen naturligvis respektererkøbelovens bestemmelser.
MedvenlighilsenPia Olsen Dyhr