Transportudvalget 2013-14
L 64
Offentligt
1326987_0001.png
1326987_0002.png
MINISTEREN
TransportudvalgetFolketinget
DatoJ. nr.
27. januar 20142013-4611
Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon41 71 27 00
Transportudvalget har i brev af 20. januar 2014 stillet mig følgende spørgsmålvedrørende L 64 - Forslag til lov om ændring af postloven. (Ændringer i vilkårfor varetagelsen af befordringspligten og præciseringer af lovens anvendelses-område, post til døren m.v.), som jeg hermed skal besvare. Spørgsmålet er stil-let efter ønske fra Hans Christian Schmidt (V).

Spørgsmål nr. 173:

Hvis det antages, at Post Danmarks portopriser af den ene eller anden grund erfor høje bedes ministeren oplyse, hvilken myndighed man da kan klage til oghvilken myndighed har da hjemmel til at anmode Post Danmark om at åbneregnskaberne for en kontrol af, om portoen er fastsat for højt?

Svar:

Jeg skal minde spørger om, at der med vedtagelsen af den nye postlov fra 2010,som spørgeren som transportminister selv fremsatte forslaget til, blev gennem-ført en fuld liberalisering af postmarkedet.Som følge af liberaliseringen ophævedes med loven også det hidtidige krav omgodkendelse af Post Danmarks portopriser. Som på andre liberaliserede områ-der er prisfastsættelsen overladt til markedet. Eneste undtagelse er – somnævnt i tidligere svar – prisen på et B-brev på op til 50 gram. I lovforslaget tilpostloven af 2010 anføres følgende herom: ”Som noget nyt skal fremtidigt ale-ne taksten for befordring af frimærkefrankerede økonomibreve (B-breve) op til50 g godkendes af transportministeren, mens udmøntningen af den øvrigetakstpolitik overlades til den befordringspligtige postvirksomheds egen afgørel-se.” og ”Det vurderes, at det ikke vil være nødvendigt at skulle godkende tak-sterne for andre forsendelser end B-brevet eller fastsætte yderligere reguleringaf taksterne, da blandt andet den skarpe konkurrence fra elektronisk kommu-nikation vil lægge et naturligt loft over taksterne. Dertil kommer konkurrencenfra B-brevet og fra andre postvirksomheder som følge af liberaliseringen.”Ud over reguleringen af prisen på B-brevet op til 50 gram har der således –siden det af spørgeren fremsatte forslag til postlov trådte i kraft – ikke i post-lovgivningen været nogen regulering af portopriserne.Spørgsmål om Post Danmarks priser henhører derfor under konkurrencelov-givningen. Der er mulighed for at klage til konkurrencemyndighederne, hvisPost Danmark i sin prissætning forbryder sig mod konkurrencelovgivningensregler.Jeg kan supplerende oplyse, at regnskabsreglementets § 6 pålægger Post Dan-mark efter anmodning at stille enhver oplysning om systemer og data til rådig-hed for Trafikstyrelsen, Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen og Europa-Kommissionen.
Side 2/2
Medvenlighilsen
Pia Olsen Dyhr