Miljøudvalget 2013-14
L 72
Offentligt
1305186_0001.png
1305186_0002.png
Folketingets MiljøudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. NST-4600-00053Den 27. november 2013
Folketingets Miljøudvalg har i brev af 26. november 2013 stillet følgendespørgsmål nr. 1 til L 72, forslag til lov om ændring af lov om vandforsyning m.v.,lov om vurdering og styring af oversvømmelsesrisikoen fra vandløb og søer ogforskellige andre love (konsekvensændringer som følge af lov omvandplanlægning), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraudvalget.

Spørgsmål nr. 1 (L 72)

Ministeren bedes kommentere notatet af 26. november 2013 fra DanmarksNaturfredningsforening, jf. L 72 - bilag 5.

Svar

Jeg har forelagt notatet for Naturstyrelsen, som har oplyst følgende og som jeghenholder mig til:”De foreslåede ændringer i vandforsyningsloven vedrører alene en rækkekonsekvensrettelser som følge af den foreslåede lov om vandplanlægning samt enenkelt sproglig præcisering af begrebet indsatsområder.Den foreslåede præcisering er udtryk for gældende lovgivning som beskrevet iordlyd og forarbejder til den eksisterende regulering fra 1998. Der ændres såledesikke på kommunernes forpligtigelser.Grundvandsbeskyttelsen foregår gennem to typer af reguleringer. Den generelleregulering, der omfatter f.eks. pesticidgodkendelsesordning, miljøgodkendelser afvirksomheder, oprydning af jordforurening, afstandskrav tilvandindvindingsanlæg mv. Den målrettede regulering supplerer den generelleregulering og indeholder bl.a. indsatsplanerne i henhold til vandforsyningsloven.Indsatsplaner skal udarbejdes for de områder, hvor der er behov for en særligindsats (indsatsområder).Den statslige grundvandskortlægning foretages inden for områder med særligedrikkevandsinteresser (OSD) og i indvindingsoplande til almene vandforsyningeruden for OSD (i alt 40 % af landet).Ud fra grundvandskortlægningens resultater udpeges de følsommeindvindingsområder og som et delområde heraf de såkaldte indsatsområder, hvor
Miljøministeriet • Børsgade 4 • 1215 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
der er behov for en særlig beskyttelse på baggrund af viden om arealanvendelse,forureningskilder og den geologiske sammensætning. Se figur.Figur: Grafisk præsentation af et område med særlige drikkevandsinteresser, etfølsomt indvindingsområde og et indsatsområde.
Område med særligeIndsatsområdeION, § 13Følsomtindvindingsområdedrikkevandsinteresser
For de udpegede indsatsområder har kommunerne pligt til at vedtage en såkaldtindsatsplan. Indsatsplanen består af kommunens retningslinjer omgrundvandsbeskyttelsen i det enkelte indsatsområde, f.eks. dyrkningsrestriktionerfor nitrat, der enten gennemføres som aftale med lodsejeren eller som etkommunalt påbud i medfør af miljøbeskyttelseslovens regler, gennemførelse afovervågning, skærpet tilsyn mv.Udarbejdelse af indsatsplaner er afgrænset til de områder, hvor staten igrundvandskortlægningen har udpeget indsatsområder. Indsatsplanlægningenfinansieres ligesom grundvandskortlægningen af det bidrag tildrikkevandsbeskyttelse, som opkræves efter lov om afgift af ledningsført vand iperioden 2009-17.”
Ida Auken
/
Thorbjørn Fangel
2