Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14
L 75
Offentligt
1309715_0001.png
1309715_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København,6. december 2013Sagsnr.: 23625Dok.nr.: 608903

Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr.1,L 75 stillet den 5.december 2013efter

ønske fra Erling Bonnesen (V)

Spørgsmål nr. 1:

”Ministeren bedes redegøre for de administrative omkostninger og konsekvenser for erhvervetsamt mulighederne for effektiviseringer med henblik på reduktion/neutralisering afomkostningerne.”

Svar:

Ved anvendelse af Veterinærfonden kommer der omkostninger i forbindelse med indgåelse afaftaler, evt. EU-udbud, hjemsøgning af EU-medfinansiering, udarbejdelse af budgetter og regnskabsamt tilsyn. Hertil kommer omkostninger for revision af regnskab samt til opkrævning af gebyrerfra besætningsejerne. De for 2014 estimerede 0,8 mio. kr. i administrative omkostninger er enramme til programmerne for fugleinfluenza (AI) og kogalskab/BSE i kvæg samt scrapie i får oggeder (TSE) og skalalene finansiere Fødevareministeriets administrationsomkostninger til fondenogdriftsudgifter for Veterinærfonden.Veterinærfonden etableres med henblik på at sikre EU-medfinansiering også i fremtiden. Der kansåledes komme nye tiltag vedrørende overvågning og bekæmpelse af dyresygdomme og zoonoser,hvor EU-medfinansieringen vil udgøre en langt større andel i forhold til administrationsudgifterne.Veterinærfonden vil konkurrenceudsætte indkøb af varer og tjenesteydelser, således at der opnåsde lavest mulige priser, hvilket delvist vil reducere de administrative omkostninger for erhvervet.Endvidere bliver indkøbene samlet i Veterinærfonden, hvilket forbedrerfondens muligheder for atforhandle lavere priser.De administrative omkostninger til Veterinærfonden er tidligere blevet afholdt af erhvervet, da dehar haft omkostninger i forbindelse med betaling af fakturaer for indkøb af analyser, indgåelse afaftaler med laboratorier, indhentning af tilbud, udbetaling af EU-medfinansiering m.v. Erhvervetsadministrative omkostninger afholdes nu i stedet af Veterinærfonden, hvorved erhvervets tidligereadministrative omkostninger bortfalder.Forud for en beslutning i Veterinærfonden om at finansiere overvågnings- ogbekæmpelsesprogrammer skal bestyrelsen i Veterinærfonden gennemføre en økonomisk vurderingi forhold til bl.a. niveauet af EU-medfinansiering for de pågældende programmer, de administrativeomkostninger samt muligheden for indkøb af eksempelvis billigere analyser. Herved sikres det, atder vælges den mest optimale økonomiske løsning for erhvervet i forhold til beslutningen om,
Ministeriet for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01Fax +45 33 14 50 42
[email protected]www.fvm.dk
hvorvidt overvågnings- og bekæmpelsesprogrammerne skal finansieres af Veterinærfonden ellerdirekte af erhvervet.Landbrug & Fødevarer indstiller en repræsentant til Veterinærfondens bestyrelse. Erhvervet hardermed indflydelse på niveauet af administrative omkostninger, samt hvorvidt et overvågnings-eller bekæmpelsesprogram skal finansieres af Veterinærfonden. Hvis Veterinærfondens bestyrelsebeslutter, at ingen overvågnings- og bekæmpelsesprogrammer skal finansieres afVeterinærfonden, er der dermed heller ingen administrative omkostninger. De administrativeomkostninger er afhængige af antallet af programmer, der skal finansieres af Veterinærfonden.
Karen Hækkerup
/Charlotte Røgild Knudsen
2